Abdullah Ergün

Kıskanarak seyredeceğiz

Abdullah Ergün

Fenerbahçe ve Milli Takım’ın eski Teknik Direktörü Ersun Yanal ülke futbolumuzla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Sık aralıklarla köşeme taşıdığım konunun uzman biri tarafından farklı bir karşılaştırmayla karşımız çıkması konuyu yakından takip edenler içinde iyi bir sürpriz oldu.

 “Türk futbolunu Avrupa'yla kıyaslayan Ersun Yanal, Süper Lig'in yüzde 73'le en fazla yabancı oynatılan lig olduğunu dile getirdi. Altyapının eksik olduğunun altını çizen deneyimli çalıştırıcı, "Kendi altyapısından yetiştirdiğini oynatamayan bir ligiz. Avrupa ligleri içerisinde gelir olarak altıncı sıradayız ama UEFA sıralamasının ilk 30'una ancak bu yıl bir takım sokabildik. 0-14 yaş arası 18 milyon nüfusla Avrupa'nın en genç nüfusuyuz. 0-19 yaş grubuna geldiğimizde ise Avrupa'nın 33 ülkesinden daha fazla genç nüfusa sahibiz. Ama Avrupa'nın en yaşlı ligiyiz" diye konuştu. 

Yaklaşık 80 milyonluk nüfusla Almanya ile aynı durumda olduklarını ifade eden Ersun Yanal, "Türkiye'de 126 profesyonel takımımız var. Bu takımların altyapılarında ise yaklaşık 8 bin sporcu bulunuyor. Amatörde ise 7563 takım sayımız var. Burada 151 bin lisanlı oyuncu var. Şimdi kendimizi Almanya'yla kıyaslayalım. 25 bin kulüp sayısı, 170 bin takım sayısı. Sporcu sayıları ise 7 milyon. Biz genç nüfus olarak çok daha yüksek olmamıza rağmen sporcu sayısında çok çok gerideyiz" yorumunu yaptı. “

 Ersun Yanal’ın alt yapı gerçeği ve yabancı futbolcuların egemenliği haline gelen süper ligimizin futbolumuza yaptığı katkının derecesi lig başlayana kadar devam edecek.

Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olmamıza rağmen ligde mücadele eden takımların alt yapısında genç futbolcuların bulunmaması buna karşın yaşı 30’un üstünde onlarca futbolcuyu barındıran kulüplerin maddi ve manevi anlamda yaşadığı sıkıntılar bu sistem devam ettiği sürece UEFA Finansal Fair anlaşması yapmalar devam edecektir.

Yakında Dünya kupası maçları başlayacak. Bizlerde şampiyonada yer alan ülkeleri TV ekranlarında kıskanarak seyredeceğiz.

Futbol potansiyeli olarak çok gerimizde kalan ülkeler dünyanın en büyük futbol arenasında kendi futbol gerçeklerini ve ülke reklamlarını yaparlarken bizler “acaba bizler nerede hata yaptık? Sorularına cevap bulmaya çalışacağız.

Ersun Yanal’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaların en ince ayrıntısına kadar iyice araştırılması lazım.

Avrupa’da bütün ülkeleri kıskandıracak genç nüfusa sahip olmanın avantajını başarıya çevirecek olanların halen saçma sapan kararlar alarak bu gerçeğin önüne geçmelerini anlamak çok zor değil.

İzlanda gibi küçük bir nüfusa sahip bir ülke her büyük turnuvada yer alarak bizlere bu işin nasıl yapılacağını her defasında gösteriyor

Yakında okullar tatile girecek milyonlarca çocuk spor yapma imkanını bulmayarak eve kapanıp bilgisayar oyunlarıyla fiziksel görüntüsünde yaşanacak olumsuz değişimlerini aileler çok iyi görecek.

Bazı çocuklar ise okulların tatile girmesiyle birlikte kapsına kilit vurulan okul bahçelerinde futbol oynamak için sporun her türlü dallarını kullanarak içeri girmeye çalışacaklar.

Yanı spor yapmak isteyen çocuklar spor yapacak alan bulmak için büyük mücadele verecek.

Biz geleceğin sporcu adaylarına bu zorlukları yaşatırsak daha çok diğer ülkeleri kıskanmaya devam edeceğiz.

Ülkenin her yerinde spor tesisleri noktasında yaşanan sıkıntılılara rağmen cadde ve sokaklarda futbol oynayan çocukların verdiği mesajı göremeyenler dünyanın en büyük futbol organizasyonlarını bizlere beraber TV ekranlarında daha çok seyredecekler.

Yazarın Diğer Yazıları