Abdullah Ergün

Kara Ali Futbol Turnuvası

Abdullah Ergün

Futbol konusunda kendimize ait dünya rekorlarımız var. Mesela ülkemizde futbolu konuşan her yaştan vatandaşımız olmasına rağmen gençlerimize futbol oynatacak futbol alanlarımız yok denecek kadar az.

Malatya merkezde Yeşiltepe de bulunan sentetik sahalar amatör kulüplerimizi için büyük bir avantaj.

Fakat amatör olarak kulüplerde futbol oynama şansına sahip olmayan gençler için merkezde semt sahaları yok.

Son olarak Sümer lisesinin arkasında bulunan toprak sahada günün her saatinde her yaştan vatandaşlarımız futbol oynayarak sağlıklı bir yaşama bir şeklîde tutunmaya devam ediyorlar

Yakında bu alan İl Kütüphanesinin inşaat alanı haline gelecek.

Yanı yıllarca burada futbol oynayanlar için artık futbol oynama devri kapanıyor.

Oysa yıllar önce mahalle aralarında olan boş alanlarda nice futbolcular Malatya futboluna hizmet etmişlerdi.

Yıllar önce Malatyaspor’un maçları tamamlaması arkasından Malatya amatör küme büyükler maçları tamamlandıktan sonra futbol mahalle aralarında ve turnuvalar ile devam ederdi.

Bu turnuvalar içinde en popüler olanı ise Turan Emeksiz Lisesinin bahçesinde Kara Ali’nin düzenlediği turnuva ilk sırada yer alıyordu.

Başta mahalle takımları olmak üzere diğer takımların katılması ile birlikte oldukça çekişmeli ve bir o kadara da gerilimli maçlar oynanıyordu.

Normal oyun kuralları ve ceza kurullarının aksine bu turnuvada ceza kurulu Kara Ali’nin bizzat kendisi tarafından işleme konuluyordu.

Maçlarda kırmızı kart gören oyuncu belli bir ücret yatırdıktan sonra bir sonraki maçta sahadaki görevine dönmek gibi şu anda dahi bu yazının okunduğu anda tatlı tebessümlerin olduğu turnuva yıllarıydı.

Sadece kırmızı kart görev oyuncu değil bir futbolcu iki farklı takımda da futbol oynayabilirdi.

Bu işin tabi belli bir ücretin yine Kara Ali’ye yatırılması lazımdı.

Turnuvada mücadele eden takımların kalite yönünden birbirleri ile yarıştıkları anlara bizzat şahit olmuştum.

O yıllarda en popüler kulüpler olan Malatya İdmanyurdu, Malatya Gençlik, Malatya Demirspor gibi kulüplerde forma giyen futbolcular Kara Ali futbol turnuvasına büyük ilgi gösteriyorlardı:

Bu kulüplerde futbol oynayan futbolcular diğer takımlarda oynayan arkadaşlarının takılımı ile oldukça iddialı takımlar ortaya çıkarmışlardı.

Bu kulüpler arasında ilk sırada yer alan Malatya İdmanyurdu’nun genç futbolcuları,

Memet Ziya, Çivi Sedat, Ahmet Çoban, Çokelik Nurettin, Deniz Şanlı,

Malatya Gençlik kulübünden Talip Cücemen, Baby Erdal, Haluk, Gentile Osman, Mınık Recep, Şahin Çırak’ın aralarında bulunduğu futbolcular turnuvada görev yapmışlardı.

Amatör kümede mücadele eden takımlarda görev yapan futbolcuların dışında kulüplerde oynayamayan futbolcularda bu turnuvada vitrine çıkıyorlardı.

Malatya’da şu anda orta yaş kuşağı olarak adlandırılan futbolcuların tamamına yakını Kara Ali futbol turnuvasında mücadele etmişlerdi.

Liglerin bitmesi ile birlikte kenara çekilmesi ve dinlenmesi istenilen futbolcular bu turnuvalarla yeni sezona dinlenmeden daha hazır bir halde geliyorlardı.

Sabah saat 09.00’da başlayan maçlar akşam karanlığına kadar devam ediyordu.
Turnuvada mücadele eden takımların Turan Emeksiz Lisesinin bahçesinde maç saatleri beklerken yine Kara Ali’nin başta Soğuk gazoz olmak üzere diğer yiyecek ve içeceklerle bir başka hizmeti futbolculara sunuyordu.

Turnuvada mücadele eden takımların rahat bir şekilde maçlarını oynamak için gerekli her türlü alt yapıyı lisenin bahçesinde hazır bir vaziyette sunuyordu.

Özellikle final maçlarını izlemeye gelen yüzlerce futbol sever okulun bahçesinde Kara Ali’nin kafeterya olarak hizmet verdiği bahçenin belli bölümlerinde hem maçları izliyordu hemde soğuk ve sıcak içeceklerle günü geçiriyorlardı.

Turnuva maçları artık yok.

Turan Emeksiz Lisesi aynı yerinde fakat ismi Malatya Lisesi oldu.

Kara Ali artık hayatta değil.

Ama bir gerçek var oda bu tip turnuva maçlarında Malatya’da futbol ve arkadaşlığın üst seviyelerde olduğu yıllardı.

Şimdilerde böylesine güzellikler artık yok.

Fakat o yıllarda yaşanan güzellikler halen konuşulmaya devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları