Abdullah Ergün

İyi kaleci olmana engel değil

Abdullah Ergün

Futbol federasyonun gelişim liglerinde oynanan maçların saatleriyle ilgili aldığı skandal kararların ortaya çıkardığı olumsuz tablo karşısında konunun uzmanlarının neler düşündüğü merak ediyorum.

Türkiye’nin en sıcak günlerinin yaşandığı iller arasında ilk sıralarda yer alan Malatya’da saat 15.30’da U21 maçının oynanmasının sahada ve sahanın kenarında olan ve futbolun içinde olan hiç kimseye artı değer kattığını sanmıyorum.

Gelişime açık futbolcuların 40c sıcaklıkta maçı kazasız belasız tamamlamalarını taktirle karşılamak lazım.

Maç içinde yaşanan en ilginç an ise su ihtiyacını karşılamak için taç çizgisi kenarına gelen futbolcuya maçın hakeminin söylemleriyle engel olması oldu.

Maçı kenardan gölgede izleyen bizlerin bile sıkça su ihtiyacımızı karşılarken 40c güneşin altında sürekli hareket halinde olan futbolcunun su ihtiyacını karşılamak için kenara gelmesi karşında garip davranışlar sergileyen hakemlerin bu konuda daha duyarlı olmaları lazım.

Aslında hatalar zinciri bu işin en tepesinde yer alan kişilerden başlıyor.

Maçın oynanacağı saatleri tespit eden yetkilileri maçın oynandığı statlara getirmek lazım.

Bakalım gördüğü tablo karşında nasıl bir açıklama yapacaklar.

İnsana maçı yazacak heves dahi bırakmıyorlar. Maç içinde yaşanan sert mücadelelerde yerde kalan futbolcuların “ barı bu olumsuzluklar içinde sakatlık yaşanmasın” temennilerimiz bile ortaya olumsuz görüntülerin çıkmasını engellemiyor.

Konuk ekibin savunmasında görev yapan Emre’nin duran top sonrasında gözünde oluşan problem maçın sıcak ile birlikte en olumsuz anını oluşturdu.

Maçın gelen görüntüsüne baktığımız zaman konuk ekibini fizik üstünlüğünü maçın sonuna kadar devam ettirmeleri, hücuma çabuk çıkışları ve en önemlisi yardımlaşmayı iyi yapmaları aldıkları galibiyetin ana temasını oluşturuyordu.

Yeni Malatyaspor’un geçtiğimiz yol kadroda bulunan önemli isimlerin bu sene kadroda olmamaları diğer oyuncuların daha fazla süre almaları açısından çok iyi.

Takım olma yönünde zamana ihtiyaçları var.

Kaleci Cihat’ın maçın ilk bölümlerinde kurtardığı toplar bir anlamda konuk ekibin maçı erken koparmasına engel doldu.

Her kalecinin yaşayacağı şansızlığı Cihat’da yaşadı.

Futbolun içinde bu tür pozisyonlar her zaman var.

Yarında olacak.

Cihat’ın ilk dakikalarda yaptığı kurtarışlar zaten kendisinin iyi kaleci olduğunu gösteriyor.

Kalesinde gördüğü şanssız golün onun iyi kaleci olmasına engel teşkil etmez.

Önemli olan bu tür ortamlarda bir an önce kendisini toparlaması ve takımın katkı yapacak morali yakalaması lazım.

Şanssız pozisyon sonrasında kurtarmış olduğu penaltı bir anlamda ortaya çıkan hatanın kendisine sunduğu dersin sınav modundan başarılı çıkmasını sağladı.

Futbolda kalesinde yalnızları oynanan kalecilerin günümüz futbolunda artık daha çok sorumluluk almaları ve ilk hazırlık paslarının kendisi tarafından yapıldığı sezonlar yaşanıyor.

Cihat’ın gerek fiziği gerekse çalışma ortamı ve Süleyman Kale gibi Malatya futbolunda kalecilik anlamında önemli bir yerde olan biriyle çalışmak Cihat ve alt yapıda görev yapan kaleciler için büyük şans.

Bu tip goller her zaman kalecilerin futbol yaşamlarında hep olacaktır.

Önemli olan ortaya çıkan olumsuz tabloyu olumlu hale getirmek.

İyi kaleci olduğun maçın ilk bölümlerinde ortaya koyduğun performanstan belli oldu.

Zaten şu anda mücadele ettiğin ligin temel amacı kalecilik eğitiminin kategoriler arasındaki geçişlerinin en sağlıklı hale gelmesi için kuruldu.

Benim bu kategorilere bakış açımın ilk sırasında maç sonrasında ortaya çıkan sonuçlara takılmamam geliyor.

Maçın skorundan çok izlediğim kategori takımlarında mücadele eden futbolcuların maç performansları ve ileriye taşıdıkları görüntüleri her şeyden daha önemli.

Alt yapıda görev yapan teknik sorumlu ve antrenörlerin bu düşünceyi daha sağlıklı hale getirmeleri halinde sahadaki futbolcular kadar kendileri de ortaya çıkan tabloyu daha olumlu hale getirebilirler.

Yazarın Diğer Yazıları