Abdullah Ergün

İspanya'da modaya uydu

Abdullah Ergün

Rusya’da devam eden dünya kupası son 16 turunda yaşanan sürprizlerden İspanya’da nasibini aldı.

Daha önce dünya kupasını kazanma başarısı gösteren ülkelerden Almanya, dünya kupası maçlarında ilk defa grup aşamasında hemde son sırada yer alarak kupaya veda etmesinin ardından Fransa’ya yenilen Arjantin ve son olarak ev sahibi ülke Rusya’ya penaltılarla yenilerek kupaya veda eden İspanya…

Kupada favori takım olarak Brezilya ve Fransa kaldı. Kupa öncesi herkesin sürpriz ülke olarak gösterdiği Belçika belki bu ikiliye farklı bir tarife uygulayabilir.

Kupanın en ilginç vedası hiç kuşkusuz Almanya adına oldu.

Almanya’nın Rusya’daki şampiyonada oynadığı maçlarda ortaya koyduğu etkisiz futbolun Almanya’daki etkileri hale devam ediyor.

F Grubu'nda çıktığı 3 maçta Meksika'ya 1-0, Güney Kore'ye ise 2-0 kaybeden Almanya, tek galibiyetini ise zorlandığı mücadelede uzatma dakikalarında bulduğu golle İsveç'i 2-1 mağlup ederek aldı. İsveç ve Meksika'nın 6'şar puanla son 16 turuna kaldığı F Grubu'nda Almanya, averaj farkıyla Güney Kore'nin de altında kalarak 3 puanla son sırada yer aldı.

Dünya Kupası'nı daha önce 4 kez (1954, 1974, 1990, 2014) müzesine götürerek turnuvanın en başarılı takımları arasında Brezilya'nın ardından İtalya ile ikinci sırayı paylaşan Almanya, turnuva tarihinde ilk kez grup aşamasını geçemeyerek taraftarlarını büyük hayal kırıklığı yaşattı.

Panzerler, daha önce sadece Fransa'da 16 takımın katılımıyla düzenlenen ve eleme usulüyle gerçekleştirilen 1938 Dünya Kupası'nda ilk turda elenmişti.

Dünya kupasını kazanan ülkelerin daha sonraki mücadelelerinde ilginç sonuçlar aldığını görüyoruz.

Son 5 Dünya Kupası'nın 4'ünde şampiyonluk elde eden takımlar, katıldıkları sonraki turnuvada grup aşamasını geçemedi. 

Bir önceki turnuvada şampiyon olmasına rağmen 2002'de Fransa, 2010'da İtalya, 2014'te İspanya ve son olarak 2018'de Almanya, grup aşamasında elendi. Ortaya çıkan olumsuz tabloda sadece Brezilya, 2002'deki şampiyonluğun ardından 2006'da çeyrek finale kadar yükselmeyi başardı.

Bir başka sürpriz sonuç Fransa-Arjantin maçında yaşandı. Turnuva öncesi Fransa’nın Altın Jenerasyon olarak adlandırdığı takım Arjantin maçında geriye düşmesine rağmen maçı kazanarak kupada ikinci büyük sürprizin yaşanmasına neden oldu.

Bu sonuçla Fransa üst tuta çıkarken Messi’li Arjantin turnuvaya veda etti. Turnuvada şu ana kadar yapılan en heyecanlı maçta ilginç goller atıldı. Özellikle Fransa maçında Arjantin adına Angel Dı Maria’nın attığı jeneriklik gol turnuvanın en iyi golü olmaya aday.

Buna paralel Fransa’da Mbappe’nın orta sahayı geçip Arjantin ceza alanı içinde düşürülmesiyle kazanılan penaltı öncesi yaşananlar da turnuvanın unutulmazları arasında şimdiden yerini almış durumda.

Maçta ön plana çıkan isim ise Fransızların dünya futboluna armağan ettiği son isim olan Mbappe oldu.

Turnuva öncesi hangi futbolcu en tepede yer alır? Sorusunun tartışmasız en favorisi konumunda gösterilen Messi için bu turnuva tam bir hayal kırıklığı oldu.

Şampiyonada sadece tek gol atan yıldız futbolcu için Arjantin’i dünya kupasında finale taşıyacak oyuncu formatının çok uzağında bir performans ortaya koydu.

Messi-Ronaldo rekabeti artık Rusya’da yer almıyor.

Portekiz’in Uruguay’a yenilerek kupaya veda etmesiyle kupanın fenomenlerinden Ronaldo’da Messi’den sonra hayal kırıklığı yaşayan son isim oldu.

Kupada yaşanan sürprizlerin sonuncusu ise ev sahibi Rusya’ya penaltılarla yenilerek turnuvaya veda eden İspanya oldu.

Turnuva öncesi takımın teknik sorumlusu Julen Lopetegul’in görevine son verilmesiyle ortaya çıkan şokun faturası ağır oldu.

Takımın başına getirilen Hierro’nun son 16 ya kadar getirdiği İspanya dünya kupası kazanman takımların şampiyonaya veda ettiği son ülke oldu.

Son 16 turunda yapılacak olan Brezilya-Meksika ve Belçika-Japonya maçlarında büyük sürprizler yaşanmadığı takdirde çeyrek final maçları büyük heyecana sahne olacak gibi gözüküyor.

Yazarın Diğer Yazıları