Abdullah Ergün

İl Halk Kütüphanesi

Abdullah Ergün

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan İl Halk Kütüphanesi, konum ve zengin arşiviyle dikkatleri çekiyor. 
 Malatya Atatürk Kız lisesinin yerine yapılan kütüphane çalışma ortamıyla ziyaretçilerini mutlu ediyor. İlk okulda okurken Büyük Baharatçının ön tarafında cadde üzerinde bulunan   pasajının ikinci katında yer alan kütüphaneye arkadaşlarla sıkça giderdik.
Yıllar sonra Kernek parkında bulunan Müzenin yanına taşınan kütüphane ziyaretçi sayısında yaşanan artışa rağmen bir kez daha yer değişikliğine gitti.
Beş konaklarda koruma altına alınan kerpiç binalarda faaliyetine devam eden Şehir Kütüphanesi, yerleşim konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen ziyaretçilerin ilgisini çekmişti.  
 Akıllı kütüphane haline getirilen yeni binayı her ziyaret edişimde sıkça yer değiştiren kütüphanenin Malatya için ne kadar önemli olduğunu düşünüyorum.
Günün her saatinde ziyaretçilerin akınına uğrayan Şehir Kütüphanesine gösterilen ilginin şehrin nüfusuna göre beklentilerin altında kaldığı görülüyor.
Binanın zemin kattan itibaren başlayan görsel ve içerik bakımından standartların üstünde yer alan görüntüsünün yanında ziyaretçilerin rahat bir ortamda çalışmalarını sağlayacak her türlü kolaylıklar da hayata geçirilmiş.
 Malatya’nın en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen AVM’nin ikinci katında yer alan okuma yeri alışveriş yapmaya gelen veya arkadaş ortamını kafelere taşıyanların fazla ilgisini çekmiyor.
Okuma alışkanlığımız artan nüfusa paralel beklentilerin altında kalıyor.
Şehrin ticari faaliyetlerinde cep telefonu aksesuarcıları ve şehrin en güzel yerlerinde bulunan  kafe ve benzeri türlerdeki işletmelerin zirvedeki yerleri istikrarlı şekilde devam ediyor!
İnternet alışkanlığının ortaya çıkarttığı tehlikenin boyutu gündemdeki yerini koruyor.
Cep telefonu veya Bilgisayarda oynadıkları şiddet içeren oyunların etkisinde kalan gençlerin işledikleri suçların sayısında artışlar yaşanıyor.
Uzmanlar tehlikenin boyutunu anlatırken çözüm noktasında nelerin yapılması gerektiğini de açıklıyorlar.
İnternetin hayatımıza kattığı kolaylıkların yanında önce çocuklar ve gençleri daha sonra aile kavramını olumsuz etkileyen yanları ekranlarda sabah programlarına sıkça konu oluyor.
Dijital bağımlılığın toplum üzerindeki etkileri tez konusu olmaya başladı.
Tehlikenin boyutunu anlayan bilinçli aileler, çocuklarını spor ve okumaya yönlendirmeye başladılar.
Aile içindeki negatif ortamlar çocukların dijital bağımlılığını daha da tehlikeli hale getiriyor.  
Gazete ve kitapların tiraj noktasında zirve yaptığı yılları yaşamış birisi olarak, günümüzde yaşanan ve hiçte onaylamadığımız olumsuzlukların yaşanmaması için çocukların spor yapmaya ve okumaya yönlendirmeliyiz.

Yazarın Diğer Yazıları