Abdullah Ergün

Hücum edenler ve karşılayanların maçı

Abdullah Ergün

Haftanın en önemli maçı Malatya'da oynanacak. Konyaspor maçında aldığı skordan çok sahaya yansıyan görüntünün hala konuşulduğu maçta galibiyeti kaçıran Yeni Malatyaspor, Cuma günü ligin hücum yönü iyi olan takımlarından Beşiktaş'ı konuk edecek.

Ara transferde Burak gibi ligin savunma arkasına en iyi ve en doğru koşularını yapan hücum oyuncusunu kadrosunda bulunduran Beşiktaş karşısında Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut'un büyük maçlarda sahaya çıkardığı kadrodan daha önemlisi taktiksel artılara bir yenisinin ekleneceği maçta olası eşleşmeler maçın ana temasına doğrudan etki yapacak gibi gözüküyor.

Orta saha ve hücum bölgesinde ikinci yarıda takıma katılan futbolcularla farklı bir kimliğe bürünen Beşiktaş’ın savunma noktasında sıkıntı yaşadığı maç sayısının fazla olması Yeni Malatyaspor-Beşiktaş maçının skorunun farklı noktalara taşınmasını da ortaya çıkartabilir.

Burak Yılmaz'ın Mina ve Murat Akça tarafından alan savunması ve Beşiktaş orta sahasında Ljajic'in savunma arkasına atacağı toplara önlem noktasında adam adama oynamaları halinde kenar hücum oyuncaların devreye gireceği zaman dilimine dikkat edilmesi lazım.

Savunmanın sağında ve solunda görev yapan Gökhan ve Caner'in son iki sezonda hücuma verdikleri destek ligi takip edenler tarafından da biliniyor.

Yeni Malatyaspor'da kenar hücum oyuncularının savunmaya verecekleri destek Caner ve Gökhan'ın hücum bölgesinde ki etkilerini aşağıya çekebilir.

Bu noktada forma giymeleri halinde Donald ve Murat Yıldırım’ın paylaşımlı kenar savunma oyuncularına verecekleri destek yeterli olacaktır.

Yeni Malatyaspor'un ligde en iyi yaptığı işlerin başında gelen takım savunması bu maç için daha da önemli hale gelecektir.

Donalt ve Murat Yıldırım'ın maçın genel görüntüsü içinde oyunun iyi yönünü savunma adına tek taraflı hale getirmeleri halinde Şenol Güneş'in kenardan erken hamleleri yaşanabilir.

Forvet arkasında görev yapan Adem Ljajiç'ın Burak'ın boşa alan yaratacağı anlara karşı Donald veya Murat Yıldırım yakınlaşması orta saha -hücum arasındaki bağlantının kesilmesini ve etkili atakların başlangıç noktası tehlike sınırının dışına taşınabilir.

Alan savunması konusunda ligin en iyileri arasında yer alan Yeni Malatyaspor'un bu maçta ki koşu mesafesi de belirleyici unsurlar arasında yer alabilir.

Vida ve İsimat Mirin arasındaki uyumun ilk birlikteliğin yaşandığı maç sonrasında ortaya çıkan iyimser tablonun sıkıntılı hale gelmesi için Kamara'nın çabukluğu ve fiziksel üstünlüğün yanı sıra Adem, Guilherme ve Akeksic’in bireysel yetenekleri maçın belli bölümlerinde devreye girmesi halinde çıkacak kartların renkleri de maçın genel görüntüsü içinde farklı bir tablo ortaya çıkartabilir.

Beşiktaş savunmasının solunda görev yapman Caner’in savunma noktasında bilinen agresifliği özellikle Guilhere’nin iştahını yukarıya taşıyabilir.

Yeni Malatyaspor’ da Kamara odaklı hücum bölgesinin Beşiktaş in Burak'a uygun hücum bölgesine karşı Yeni Malatyaspor’un lehine değişeceği bir maç bekliyorum.

Aleksic ve Guilhere'nin bireysel yeteneklerinin yanı sora Donald ve Murat Yıldırım'ın orta sahadaki performansları ve Beşiktaş’ın orta saha ve forvet bağlantısını olumsuz hale getirmeye yönelik adam paylaşımları ve boş alan bırakmama yöndeki görüntüleri maçı farklı noktalara taşıyabilir.

Lens ve Gökhan Gönül'e uygun boş alanların ortaya çıkmaması Beşiktaş’ın sağ kulvardaki etkisini en aşağıya çekeceği gibi, Caner’in de sürekli olarak hücumu düşünmesi karşısında Issam ile bunun yeterli olamayacağı mutlak suretle kenar hücum oyuncusunun geriye gelmesi lazım.

Ligin en iyi hücum yapan takımları arasında yer alan Beşiktaş ile takım bütünlüğü içinde savunmasıyla ön plana çıkan Yeni Malatyaspor arasındaki maçın kırılma anlarında sinirlerine hakım olan tarafın sahadan istediğini alacağı maçta farklı görüntülerde ortaya çıkabilir.

Yazarın Diğer Yazıları