Abdullah Ergün

Her şey size bağlı

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor U15 takımı Spor Toto Gelişim Ligleri Finaller’ne katılacak.

Haberin Malatya futbolu için önemi oldukça fazla. Yıllarca şehrin profesyonel takımının konuşulduğu ve yazıladığı ortamın dışında geleceği dönük projeler içinde her zaman olması gereken doğrunun basında yer alması bile çok güzel.

Alt yapıda görev yapan antrenör arkadaşların çalışma şartlarının belli bir seviyeye gelmesi bile bu tür finallere gidilmesine neden oluyor.

Yeni Malatyaspor alt yapısının fiziki durumunun daha iyi noktalara gelmesi halinde Malatya merkezli doğu Anadolu bölgesinden çok daha iyi sonuçlar alınabilir.

Yıllarca Orduzu Pınarbaşı’nda bulunan sentetik sahada varlığını devam ettiren Yeni Malatyaspor alt yapısının bilinen fakat kalıcılık noktasında belli bir seviyenin altına düşmeyen problemlerin artık son bulması lazım.

Süper ligde olmanın avantajını alt yapı noktasında hala sağlıklı bir hale geldiğini söylemek ve yazmak çok zor.

İyi niyetiyle görev yapan arkadaşların yaşadığı sorunların bilinmesi, onların dinlenmesi ve karar noktasında nelerin yapılacağına dair toplantıların sıkça yapılması verilen emeğin daha kalıcı hale gelmesi için büyük önem taşıyor.

U15 Türkiye finallerine katılacak olan Yeni Malatyaspor’un yazdıklarımızın ışığında her kategoride beklentileri karşılaması için mevcut yönetimin sentetik saha ziyaretlerini kalıcı hale getirmeleri yeterli olacaktır.

U15 takımı finallerdeki performansına fazla takılmamak lazım. Önemli plan sağlıklı bir alt yapının ortaya çıkması, bunların yapılması halinde finallere gidecek takımlarımızdan daha fazla ve haklı beklentiler olacaktır.

 

***

 

Profesyonel kulüplerin mali kongrelerinde alt yapı konusu gündeme geldiği zaman kongre üyeleri kulübün mali yapısından çok takımın geleceği anlamından büyük önem taşıyan bu konu hakkında oldukça samimi düşünceler ile kongreye ayrı bir önem katıyorlar. Ekonomik olarak çok iyi konumda olan kulüpler bile bu konuda gerekli harcamaları yaparak sağlıklı bir alt yapının hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar içersine giriyorlar.

Bazı kulüpler ise sadece A takımın varlığının devam etmesi yönünde kararlar alarak büyük bir yanlışın içine giriyorlar.

Sadece büyük fedakarlıklarla görevlerini yapmaya çalışan alt yapı hocalarının mesleklerinde daha iyi noktalara gelmek için verdikleri mücadeleye mevcut yönetimin yapacakları cüzi bir katkı bile şehrin futbol dinamiğini yukarıya taşımaya yetecektir

Yıllar önce bu değişimi hayata geçirmiş olsalardı bugün ligde maddi ve manevi anlamda daha iyi konumda olan bir Yeni Malatyaspor’u konuşmuş olacaktık.

Yıllarca Malatya’da görev yapan teknik direktörlerin transfer sezonunda Malatyaspor’un sokağa atılan paralar karşısında suskun kalan yönetimlerin kendilerine sağlam bir gelecek olacak alt yapı organizasyonlarında sessiz kalmalarının diyetini efsane Malatyaspor’unda aralarında olduğu bazı kulüpler ödediler.

Yıllarca liglerimizde forma giyen 2. sınıf yabancı futbolcu sayısının hızla artığı yıllarda maalesef kendi alt yapılardan gelen futbolculara forma giyme şansı vermeyen anlayışın ortadan kalkmasına yönelik çalışmalar yıllar sonra bazı gerçeklerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Kendi öz kaynaklarından çıkan futbolcular dışarıdan gelen futbolcular kadar şanslı olamadılar. Yaşanan her başarısızlıklarda fatura hep yerli futbolculara kesiliyordu.

Yıllar önce Malatyaspor’un lige katılmasında en büyük etkenin alt yapıdan gelen futbolcuların olmasının unutulmaması lazım. Bugün Yeni Malatyaspor’un lig ve kupadaki başarısının konuşulduğu ortamın şehre kattığı katma değerin kıymetini bilmek lazım. Yanlış yapılanmalar neticesinde transfer yapamayan kulüpler alt yapılarında görev yapan futbolcuların varlığıyla ligdeki yolculuklarına devam ediyorlar. Benzer durum Malatyaspor içinde geçerliydi.

Malatya İnönü stadı’nda Malatyaspor’un maçlarını izleyenler arasında bu gençlerin alt yapıda hocalıklarını yapan antrenörlerin saha içindeki oyunu diğerlerinden farklı takip etmelerini normal karşılamıştık. Saha içindeki performansların yüksek yüzdeye vurdukları zaman yüz ifadelerinde değişen görüntü aslında her şeyi çok iyi anlatıyordu.

Malatyaspor’un o bilinen nedenlerden dolayı transfer yapamaması karşısında dört kolla genç futbolculara sarılmasının izahını bugün Yeni Malatyaspor yönetiminde bulunanların unutmamaları lazım.

Türkiye finallerine katılacak olan Yeni Malatyaspor U15 takımının final yolculuğunun yazdıklarımın ışığında çok önemli olduğu görülüyor.

Bu konulara hala beklenen seviyede olmadığımız belli.

Başta alt yapı antrenörlerin dinlenmesi ve yaşadıkları problemiler olmak üzere alt yapı modelini kalıcı ve sağlıklı olmasına yönelik çalışmaların profesyonel takımın ortaya çıkarttığı pozitif görüntünün eşliğinde çözüme kavuşturulması lazım.

U15 takımının sorumlusu Rıza Açıkgöz, Alt Yapı Sorumlusu Murat Uçkun ve Alt Yapı Koordinatörü Levent Doğandemir’i takımın finallere taşınması noktasında verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum

Sporcu kardeşlerimizin neticeye takılmadan futbol güzelliklerini sahaya yansıtmalıları noktasında başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları