Abdullah Ergün

Hatalardan ders çıkarmak

Abdullah Ergün

Süper ligin adına yakışan ve üç büyüklerin yapamadıkları görsel futbol şölenini Yeni Malatyaspor ile Sivasspor takımları yaptı.

4-4 beraber biten maçın içinde futbolun içinde her zaman var olan doğruların ve yanlışların olduğu maç uzun süre daha konuşulacak gibi gözüküyor.

Bir maçın içinde olması gereken bütün unsurları taşıyan maçtan doğal olarak Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut ‘un gerekli dersleri aldığını düşünüyorum.

Sivasspor maçında sahaya çıkan kadronun konuk ekibin saha içindeki silahlarına karşı yetersiz kalması başta olmak üzere takım savunmasının ilk defa en alt seviyeye düştüğü maç içinde konuk ekip Yeni Malatyaspor’a uyarı niteliğinde bir ders verdi.

Geçtiğimiz yıl Azubike, Murat Yıldırım ve Aytaç’ın olduğu orta sahanın ortaya koyduğu futbol ligi takıp edelerin “ süper ligin en iyi takım savunmasını yapan” takımlar arasında Yeni Malatyaspor’u göstermesi ve bunun yeni sezonda da gelişiminin sağlanması halinde Yeni Malatyaspor’un ligin zorlu rakipler arasında yerini alır diye düşünenlerin, Sivasspor maçında ortaya konan futbol karşısında şaşkınlıklarına hak vermek lazım.

Azubike bu sene kadroda yok.

Murat Yıldırım ilk haftalarda sakatlık problemlerinden dolayı forma şansı bulmadı.

Erol Bulut’un sezon başından beri orta saha arayışları içinde alternatiflere yönelmesini normal karşılıyorum.

Çünkü bu takımın orta sahası eğer günde değilse ortaya çıkan olumsuz görüntüye engel olmak mümkün değil.

Ahmet, Guilherme ikilisiyle ilk haftalarda orta sahayı etkili hale getirme düşüncesi Ahmet’in tecrübesizliği, Guilherme’nın klasik Brezilyalı futbolcuların savunmayı sevmemeleri noktasında sıkıntılar yaşamasına rağmen alınan puanlar bir anlamda Aleksic’ın bireysel yetenekleri ve bilinen artıların büyük katkısı olmuştu.

Murat Yıldırım ve Donald’ın takımdaki yerlerini almasından sonra Yeni Malatyaspor daha etkili olmaya başladı.

Bu ligi zorlu kılan nedenlerin başında gelen devamlılık ve 13-14 kilometreye ulaşan koşu mesafesini tutturan orta saha oyuncuları takım savunmasına yaptığı katkının yanı sıra takımın hücum bölgesinde görev yapan futbolcuların da savunmaya gelmelerine de gerek bırakmıyordu.

Böyle bir tablo karşısında Murat Yıldırım’ın sahada olmaması konuk ekibin maç süresince rahat bir şekilde orta sahayı geçmesi Donald’ın tek başına yapacağı bir iş değildi.

Guilherme forvet arkasında ve kenarlarda etkili olduğu daha ilk maçta ortaya çıkmıştı.

İlk defa forma şansı bulan Muniru’nun zamana ihtiyacı olduğu açık bir şekilde belli oldu.

Murat Yıldırım ve Donald ikilisi bu takımın en uygun ikilisi olduğu alınan skordan sonra daha açık bir şekilde belli oldu.

Güçlü fiziği ve oyun sezisiyle Donald, savunmanın arasında ilk hazırlık paslarını iyi yapan ve kenar beklere katkı sunan Murat Yıldırım’ın olduğu Yeni Malatyaspor daha etkili olacağını düşünüyorum.

Sivasspor maçından önce hafta içinde yazdığım maç yazsında Robinho ve Kone ikilisinin etkili olması Murat Yıldırım ve Donald ikilisini performansına bağlı olacağını yazmıştım.

Sivasspor’dan Kone’nın, Yeni Malatyaspor’da da Murat Yıldırım’ın kenarda oturması alınan skorun ortaya çıkmasına neden oldu.

Konuk ekipde Muhammet’in yerine Kone, Yeni Malatyaspor’da da Muniru’nun yerine Murat Yıldırım forma giymiş olsaydı ortaya çok konuşana skor çıkmazdı.

Sonuç olarak iki teknik direktörün maçın ilk dakikasından son ana kadar hatalarla geçen maçın şokundan bir müddet daha kurtulacaklarını sanmıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları