Abdullah Ergün

Görsel güzellik

Abdullah Ergün

Malatya 1. amatör küme maçlarının Yeni Malatyaspor maçlarına denk gelmediği süreler içinde yerinde izleme şansını yakaladığım bir hafta sonu geride kaldı.

Malatya İdmanyurdu ile Sanayispor arasında oynanan ve Malatya İdmanyurdu'nun farklı kazandığı maç standart futbolun çok üstündeydi.

Kadrosunda çok önemli futbolcuları bulunduran Malatya İdmanyurdu'nun maçın büyük bölümünde ortaya koyduğu futbol ligin ezber bozan görüntüsünü de ortaya çıkardı.

Bir yanda tecrübeli ayaklara sahip Malatya İdmamnyurdu, diğer tarafta Ahmet Berktaş dışında genç futbolcuların olduğu Sanayispor.

Tecrübeli ayaklara sahip İdmanyurdu takımın koşmalarına gerek kalmadan topu gezdirmeleri tek toplarla Sanayispor ceza alanına gitmelerin karşın genç oyuncuların mücadeleleri de bu yönde olmayınca ortaya farklı bir skor çıkarttı.

Savunmada Oğuzhan, Yunus Emre ve Cihan ile orta sahaya katkı yapan sarı-lacivertli takımda orta sahada Lütfü, Rıdvan, Cumali ve forvet arkasında görev yapan Engin ile takım bütünlüğünü geliştiren Malatya İdmanyurdu hücum hattında Turgut ile sahaya yansıyan güzelliğin final bölümünün tamamlanması ortaya çok güzel görüntüler çıkardı.

Maçın ilk dakikasından itibaren ayağa paslarla set oyununu uygulamaya koyan Malatya İdmanyurdu isabetli pasların kendilerine sağladığı avantajı Sanayispor'un genç oyuncularının maçın belli bölümlerinde pas yüzdesinin yükseğe çıktığı anlarda koydukları tepki kenar yönetimin gerekli uyarılarıyla tekrar eski ritmine döndü.

Malatya İdmanyurdu orta sahasında görev yapan Lütfü'nün maçın 38’nci dakikasındaki hatalı pas sonrasında sahadaki futbolcuların yüzlerindeki ifade aslında maçın genel görüntüsünü anlatıyordu.

Kenar hücum oyuncuları Rıdvan ve Mücahit'in takım oyununa sadık kaldıkları zaman ortaya koydukları performans bu takımın genel bütünlüğünü için büyük önem taşıyor.

Bu takımın adam eksiltmeye yönelik çalışmalar içine girmelerine hiç gerek yok.

Lütfü, Cumali, Engin, Oğuz ve Yunus Emre gibi pasa dayalı futbolu iyi uygulayan futbolcuların olduğu takımda topu adam eksilterek ileriye taşımak bu takımın doğasında olmamalı...

Rıdvan ve Mücahit'in maçın belli bölümlerinde oyun disiplininden uzaklaşmalarına neden olan topu taşıma düşüncesi karşında kenardan gelen uyarıların bile bu takım için yapılmaması lazım.

İyi takım olmanın keyfini doya doya yaşayın.

Bu maçı canlı izlemenin keyfi çok güzeldi.

Malatya futbolunda daha önceki sezonlarda ortaya çıkan ve kalecilerin topu elle kenarlara oynama yerine uzun oynandığı yıllarda yaşanan futbol kültürünün negatif yönünün olmadığı bir maç izledim.

Oyunu geriden kuran ve maç süresince sıfır top kaybıyla oynayan Oğuz'un takımın hücum zenginliğine geriden yaptığı katkı sahadaki futbolcular içinde avantaj oldu.

Böyle bir takımda oynamak ayrı bir güzellik olmalı..

Kenarda bulunan Soner ve Ahmet hocalarında mevcut görüntüleriyle bu takımda bu oyun sistemi ve oyuncu grubu içinde çok rahatlıkla görev yapabilirler.

Futbolun akıl dolu yününü sahaya kusursuz yansıtan Malatya İdmanyurdu takımını izleyenler futbolun keyfini haklı olarak yaşıyorlar.

Futbolun nasıl basit oynanacağını ve bunun artısının tabelaya nasıl yansıdığı gösteren bir maç geride kaldı.

Malatya amatör kümede bu tip maçların sayı olarak fazlalaşması halinde futbolun daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

Sahada birbirlerini iyi tanıyan ve güzel arkadaşlıklarının sahaya güzel görüntüler çıkardığı maçta bu güzelliği fazla algılayamayan maçın hakemi ortaya çıkan güzelliklere biraz olumsuzluk kattığını belirtmek istiyorum.

Bu tip maçlarda görev yapan hakem arkadaşların sahadaki futbolcuların maç içindeki nabız artışlarının değişkenlik gösterdiği anlarda daha dikkatli olmaları lazım.

Hakem konularını köşeme hiç taşımadığımı ancak pazar günkü maçta saha içinde iyi giden bir ortamın farklı yöne kısa süreliğinde olsa taşınmasına neden olan hakem arkadaş içinde bu maç iyi bir deneyim olmuştur.

Oyunsal anlamda kritik mücadelelerde verdiği doğru kararların artı yönünü yukarıya taşıması için saha içindeki futbolcu diyaloglarını iyi kavraması lazım.

Yazarın Diğer Yazıları