Abdullah Ergün

Golcülere takılan kelepçe

Abdullah Ergün

Ligin en önemli maçlarından birisi Yeni Malatya stadında oynandı. Kadrolar açıklandıktan sonra iki takımın teknik direktörleri hafta içinde yaptıkları çalışmaların uygulamasını sahaya yansıttılar.

Akhisar takımın hücumdaki en etkili silahı Seleznov ile Yeni Malatyaspor’un aynı konumdaki hücum oyuncusu Khalid’in maçın başlama vuruşundan sonra savunma oyuncuları tarafından sıkıntılı hale gelen performansları maçın golsüz biteceğini gösteriyordu.

Golcülere yardım noktasında konuk takımın Muğdat ve Olcan ile Ev sahibi takımın ise Pereria ve Adem beklentileri de alan savunmasına takılınca ortaya kocaman bir hayal kırıklığı çıktı.

Yeni Malatyaspor’un Akhisar takımının etkili oyuncusu Seleznov tehlikesine karşın Mina ve Sadık’ın kontrollü oyunlarına Murat Yıldırım’da katılınca konuk ekibin ikinci planı maçın belli bölümlerinde sahne aldı.

Seleznov’un Mina ve Sadık markajından kurtulmak için ceza alanı dışına çıktığı anlarda Muğdat’ın ceza alanı içine girmesi konuk ekibin ofansif yönünü farklı noktalara taşıdı.

Akhisar’ın hücum alternatifi noktasında ortaya konan bu düşünce Yeni Malatyaspor’un Murat ve Azubike ile hücuma verecekleri desteğin Khalid merkezli hücum bölgesini de olumsuz etkiledi.

Aslında iki takımın hücum bölgesindeki oyuncularının dışında sürpriz işler yapacak futbolculara sahip olmaları maçın alternatif düşüncelerin hayata geçirilmesi için güzel bir fırsattı.

Akhisar takımda Olcan ile birlikte savunmanın solunda görev yapan Ömer, Yeni Malatyaspor’da ise Pereria ve Aytaç bu düşünceye sahip futbolculardı.

Oyunun genelinde golcü futbolcuların markajı sonrasında kenar savunma oyuncularının hücum bölgesine yaptıkları katkı, orta saha oyuncularının öne çıkmalarıyla oluşan bazı pozisyonlar maçın kırılma anlarını oluşturdu.

Chebake ve Cissokho’nun Murat ve Azubike bağlantılı hücum bölgesine verdikleri destek, Adem ve Pereria’nın işini kolay hele getirirken, konuk ekibin Aykut, Kadir, Lopez ve Ömer’in Yeni Malatyaspor lehine gelişen bu ataklarında hata paylarının beklenen düzeye gelmemesi ev sahibi ekibin (B )planını da sıkıntılı hale getirdi.

Ligin dengeli takımları arasında yer alman Akhisar takımının Seleznov’un savunma arkasına yapacağı koşular kadar, savunmanın solunda hücuma destek veren Ömer ve ceza alanı içine sürpriz koşular yapan Muğdat’ın gol vuruşlarına kalan hücum düşüncesi Mina, Sadık ve Murat’ın olumlu performanslarına takıldı.

Ligin sonları yaklaşırken bu tip maçları oynamak hiç kolay değil. Ligin altında yaşanan ateş çemberindeki takımları da yakınan ilgilendiren maçta iki takımın teknik direktörü maçın sıkıntılı hale gelmemesi için aldıkları önlemler maçın golsüz bitmesinde beraberinde getirdi.

Kenardan gelen hamleler de bu düşünceyi değiştirmek için yeterli değildi.

Yeni Malatyaspor takımında Nacer hamlesi daha erken yapılmış olsaydı pozisyon noktasında daha iyi şeyler ortaya çıkabilirdi.

Klahid’ın rakip savunma arasında yaşadığı sıkıntılardan sonra oyuna sonradan dahil olan Gilberto’nun etkili olmasını beklemiyordum.

Savunmanın ortasında görev yapan Mustafa ve Dany ikilisi pozisyon gereği arkaya sarkma başta olmak üzere Khalid’in alan savunmasıyla etkisiz hale gelmesi noktasındaki başarıları konuk ekibin aldığı puana doğrudan katkı yaptı

Buna paralel Azubike ve Murat ikilsinin oyunda olduğu anlarda kenardan yapılacak olan Nacer hamlesi Adem, Cissokho, Chebake ‘ın ofansif yönünü daha yukarıya taşıyabilirdi.

Liglerde her zaman var olan “korku tünelinin içinde yer almama” düşüncesi bu tip maçların ana karakteri olan alan savunmasının ne kadar önemli olduğunu gösteren bir maçı daha izledik.

Yazarın Diğer Yazıları