Abdullah Ergün

Gelenek bozuldu

Abdullah Ergün

Bölgesel amatör ligde il takımlarının birbirleriyle yaptıkları maçlar her zaman bu ligin ana güncel konularının başında geliyor.

Son yıllarda Malatya takımlarının birbirleriyle yaptıkları maçlarda ortaya çıkan sürpriz sonuçların nasıl olduğuna dair yapılan konuşmalar ve gelişmeler bu sezon artık yaşanmadı.

Kısaca her sezon yaşanan sürpriz sonuçlar bu sezon yaşanmadı.

Şanlıurfa takımlarından Karaköprü Belediyespor’un profesyonel lige gelmesinde şehrin diğer takımı 11 Nisan’ın katkısını unutmak mümkün mü?

Geçtiğimiz yıl Yeşilyurt Belediyespor ile İnönü Üniversitesi takımları arasında yapılan iki maçta Yeşilyurt Belediyespor’un yaşadığı beş puan kaybı Yeşilyurt Belediyespor’un profesyonel lige geçmesine engel olduğunu herkes biliyor.

Bu maçlar öncesinde gazetelerde ve televizyon ekranlarında konuşulanların ve yazılanların aksine perde arkasında yapılan kulislerin şehirde efsane hale gelmesine ait düşünceleri dinleyince ne kadar büyük bir hatanın yapıldığını düşünmüştüm.

Yaşanan kısır çekişmelerden en zararlı çıkan taraf ise Yeşilyurt Belediyespor oldu.

Böyle olması gerekiyor muydu? Sorusunun cevabını bu işin içinde olan uzmanların vermesi lazım.

Hafta sonu Yeşiltepe’de yapılan Yeşilyurt Belediyespor ile Pütürge Belediyespor arasında oynanan maçtan önce yukarıda yazdıklarım aklıma geldi.

Acaba yine sürpriz bir sonuç ortaya çıkacak mıydı?

Ama bu sefer beklenen olmadı. Yanı Gelenek devam etmedi.

Maçın genel görüntüsü içinde daha hazır olan ve daha çok pozisyona giren Yeşilyurt Belediyespor haklı bir galibiyet aldı.

Mahmut Evren’in göreve gelmesinden sonra Pütürge Belediyespor’un hem oyuncu kadrosu hemde oyun sisteminde olumlu değişimlerin yaşanmasını görmek Yeşilyurt Belediyespor’un aldığı galibiyet kadar anlamlıydı. Bu ligin doğu gruplarında oynanan maçların formatına uygun futbol oynamadıkları, daha çok batı gruplarında yaşanan mücadelelerin bir benzerini bu lige ortaya koymaları mutlu son ulaşmaları için yeterli değil.

Özellikle deplasmanlarda ortaya çıkan ve genellikle ev sahibi takımların lehine sonuçlanan maç skorlarının yaşanmaması için bazen bu ligin formatına uygun futbol ortaya koymaları lazım.

Karaköpru Belediyespor’un mutlu sona ulaştığı sezondan sıkça bahsetmemin ana nedeni de yaşadığım kuşkuların yerini mutlu sona bırakması açısından büyük önem taşıyor.

Bugün hücum bölgesinde Cemre ve Selim gibi iki önemli silaha sahip olan Yeşilyurt Belediyespor’un oyunu geriden kurması, orta sahada görev yapan, Harun, Ramazan, Nurullah ve Mehmet gibi oyuncularla rakibe uyguladıkları baskı mutlu sona ulaşmaları için yeterli.

Puan sıralamasında ilk sırada yer alan Şarkışla Belediyespor’un Malatya, Tunceli ve Şanlıurfa deplasmanlarına çıkacak olması Yeşilyurt Belediyespor için büyük avantaj.

Pütürge Belediyespor’un artık bu ligin dokusuna uygun futbol oynamaları da büyük avantaj.

Yeşilyurt Belediyespor’un iç sahada pas trafiğine dayalı oyun kurgusunun iç sahada daha etkin olması için hücumda daha fazla oyuncunun bulunması, oyunun iki yönünü daha etkili hale getirmeleri halinde iç saha maçlarında sıkıntı yaşanmaz.

Fakat bu ligin deplasmanlarında yaşanan sıkıntıların zirve mücadelesi veren takımların işini daha zor hale getirdiğini de unutmamak lazım.

Bazen topu yere indirmenin fazla etkili olamadığı deplasman maçlarında rakibin sahaya yansıttığı futbolun daha etkili bölümünü uygulamak lazım.

Bunun için sahadaki futbolcuların fiziksel görüntülerin belli bir seviyenin üstünde olması yeterli olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları