Abdullah Ergün

Futbolda sistem kargaşası

Abdullah Ergün

1990’lı yıllara kadar saha içindeki futbolun hangi sistemle oynandığı sadece futbolcular ve teknik heyet tarafından biliniyordu.

Daha sonraki süreçte sahaya yansıyan futbolun evrenselliği farklı oyun sistemlerinin de önünü açmıştı.

90’lı yıllarda dünya kupası maçlarında Brezilya takımının Teknik Direktör Carlos Alberto Pareria'nın oynatmış olduğu 4-4-2 sistemi o ana kadar özellikle Almanya ve Danimarka'nın dünya futboluna sunduğu 3-52-'nin de sonunu getirmişti.

Brezilya milli takımın 1994 dünya kupasını kazandığında 4-4-2 sisteminin dünya da en çok tercih edilen sistem olması sürpriz olmadı.

Brezilya ile birlikte İtalya ve bu sisteme en uygun ülke olan İngiltere'nin de uygulama koyduğu sistem bir anda teknik direktörlerin savunma yönü ön plana çıkan sistemi farklı uygulamalarını sahaya yansımalarıyla bugün gelinen sistemin bir anlamda habercisi olmuşlardı.

Futbolun ilk evrelerinde klasik 4-3-3 sistemini bugün bazı kulüpler tarafında uygulanması teknik direktörlerin futbolcuya dayalı sistem olarak hala gündemde kalmaları nostalji futbol içinde yer almaya başladı.

İngiltere Premier ligde Manchester City, Manchester United, Liverpool takımları, İspanya La Liga'da Barcelona ve Real Madrid kulüpleri klasik sistemin en sıkı savunucuları olamaya devam ediyor.

Messi, Neymar ve Suarez'li Barcelona, Ronaldo, Bale ve Benzama'lı Real Madrid takımları mevcut kadro yapısına en uygun olan bu sistemle şampiyonluklar kazanmıştı.

Ligimizde yıllarca 4-3-3- sisteminin teknik direktörlere sunduğu "sağlamcı futbol" anlayışı daha sonra 3-5 2 gibi çılgın hücum ataklarının yapıldığı sisteme dönüş ve sonrasında günümüzü futbolunun ana temasını oluşturan 4-2-3-1 sistemiyle futbolun iki yönlü oyununun en hızlı şekilde uygulamaya yönelik futbol sistemi teknik direktörlerin vazgeçemeyecekleri sistem haline gelmiş durumda.

Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut'un yaptığı açıklamada "inandığım sistemden vazgeçmeyeceğim" demeci yanlış anlaşmalara neden olmuş olabilir.

Yeni Malatyaspor, 4-2-31 sistemiyle diğer kulüplerin sahadaki oyun düzeninin uygulayıcıcı konumunda bulunuyor.

Erol Bulut'un sistem açısından değil mevcut sistemin savunma yönünün bazı kişilerce eleştirilmesi sonucu bu sistemden vazgeçemeyeceğini açıklaması bu sistemin savunma yönünün devam ettirildiği sürece başarının süreceğini açıklamak istedi.

Her teknik direktörün hayalinde sahadaki oyuncuların oyunun iki yönünün en iyi şekilde sahaya yansıtmaları yatıyor.

Erol Bulut elindeki kadroyla güzel işler yapmaya devam ediyor.

Topun önde fazla kalmadığını buna paralel takım savunmasıyla bu açığın kapatılması bugün gelinen noktanın ana temasını oluşturuyor.

"Futbol iyi futbolcularla daha iyi hale gelir" düşüncesinin günümüzdeki değişimi ise

"Futbol oyunun iki yönünü oynayan ve koşu mesafesi en üstlere çıkan futbolcularla daha kolay hale gelir "değişimi bugün maçlarda ortaya çıkan tablonun özetini oluşturuyor.

Yeni Malattaspor, mevcut kadroyla bilinen sistem ve birbirlerini tamamlayan oyuncu grubuyla futbolun doğrularını yapmaya devam ediyor.

Bazı kritik maçlarda skor dezavantajı yaşandığı anlarda farklı sistemlerle oyunun daha değişik hallerini de ortaya koyacağı maçlarda oynanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları