Abdullah Ergün

Futbol ve Değişim

Abdullah Ergün

Futbol, ülkemizde en çok takip edilen ve ülke genelinde yaşanan büyük olayların bile önüne geçen bir spor dalı.

Malatya’da bulunan çay ocaklarında gazete sayfalarının en çok tutulan ve en çok yıpranan bölümlerini futbol ile alakalı olan kısımları oluşturuyor. Gazetelerin spor sayfaları olmamış olsaydı bugün Malatya’da yaşanan seçim muhabbetleri Yeni Malatyaspor’un üstünde yer alacaktı.

Oysa bugünlerde Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut’un yeni sezonda da Yeni Malatyaspor’da görev yapacak mı? Sorusu cevap bulmaya çalışıyor.

Yanı bir anlamda ülkeyi saran seçim heyecanın Malatya’da konu başlıkları sıralamasında ilk sırada olmadığı görülüyor.

Yeni Malatyaspor süper ligde olmamış olsaydı bugün Malatya’da çok farklı konular gündeme gelecekti.

Süper lige çıkan son takım olan Erzurumspor’un şehre kattığı heyecan daha ilk günden itibaren şehri farklı bir noktaya taşıdı.

İşte futbol böyle bir şey.

Gazetelerin spor sayfaları olmasa gazetelerin satış rakamlarında düşüş yaşanacağını, TV ekranlarında Futbol konulu söyleşilerde olmamış olsaydı TV izlenme oranlarında düşüş yaşanacağı biliniyor.

Peki, futbolun bu kadar konuşulduğu ve takıp edildiği ülkemizde futbol kalitesi ve başarısı neden yukarılarda değil?

Bizden başka hiçbir ülkede futbolu bu kadar çok seven, takip eden ve izleyen ve bu konuda başarısız olan bir başka ülke yok.

Yaşanan başarısızlığın nedenlerini yazmaya kalksak sayfalar yetmez.

Bunların başında ülke futbolunu yönetenlerin kendi alanlarında saygın iş adamları olması ve futbolu sadece sevmeleri geliyor.

Oysa futbolun başında futbolun içinden gelenlerin olması gerekir.

Eğer bu olmuş olsaydı, Fatih Terim’e tazminat ödenmezdi.

İşte en basit yanlışı ilk sırada yazdım.

Bunun yanında buna benzer onlarca sorun var.

Fakat futbolumuzun tepesinde yer alanlar kulüplere para cezası vermekle bu yanlışların ortadan kalkacağını sanıyorlar.

Dünya şampiyonu olan Almanya’da futbolun tepesinde Almanların çok sevdiği ve dünya futbolunun önemli ismi Franz Becanbauer yer alıyor.

1974 dünya kupasını kazanan Almanya milli takımın kadrosunda yer alan futbolcular ülke futbolunun gelişimine katkı sunmaya devam ediyorlar.

Yeni Malatyaspor’un başında tıpkı ülke futbolunun başında olan mevcut başkan gibi futbolun içinden gelemeyen fakat futbolu ve Malatya’yı çok seven bir başkan var.

Bana göre göreve geldikten sonra sportif anlamda yaşattıklarıyla başarılı olan Adil Gevrek’in artık süper ligde de kalıcı olma yönünde çok önemli kararları almak ve uygulamak için vakit kaybetmemesi lazım.

Bunun gerçekleşmesi için mevcut teknik direktör Erol Bulut ile uzun süreli mukavele yapması ve Almanya’daki kulüplerin yaktıklarının bir benzerinin Malatya’da da yapması için maddi ve manevi anlamda destek vermesi lazım.

Haftalık heyecanlarla mutlu olan takım görüntüsünden uzaklaşmamız lazım.

Kurumsal kimliğin hayata geçirilmesi için iş adamlığı tecrübenizden tabi ki yararlanmamız lazım.

Saha içinde bu işi teknik direktöre bırakıp sağlıklı bir futbol alt yapısıyla birlikte çok önemli işlere imza atma zamanı geldi.

Bu sezon sportif anlamda yaşanan başarının gelecek yıllara garantisinin olmadığının bilinmesi lazım.

Ülkemizde futbolun seyr-i sefer macerasında sıkça yaşanan değişimin olumsuzluk tarafından olunmak istenmiyorsa artık futbolun gerçekleriyle yüz yüze gelmeniz lazım.

Futbolu madem çok konuşuyor ve kavga derecesine getiriyoruz o zaman bunun olumlu yanlarının daha uygun hale getirilmesi lazım.

Yazdıklarımızın eşliğinde Adil Gevrek ve yöneticilerine sağlam temeller üzerine kurulacak olan Malatya futbolu için örnek alınacak ülke ve takım belirlememe ve önerme şansımız var fakat bu konuları çok iyi bilen teknik direktör var o yüzden bu konunun asıl muhatabı olmalı.

Yeter ki Erol Bulut’un size sunduğu şartları kabul edin.

Ondan sonrası çok daha kolay.

Yazarın Diğer Yazıları