Abdullah Ergün

En kolay iş

Abdullah Ergün

Birisi Thales’e sorar:

Sana göre dünyada biricik devamlı olan şey nedir?

Ümit… Diye cevap verir düşünür; zira bizi en son bırakan budur.

 

Peki, öyleyse en kolay şey nedir? Diye sorulunca,

Başkasına nasihat vermek diye karşılık verir.

 

Yukarıda sorulan sorular ve verilen cevaplara en güzel örnek son yıllarda borç batağına saplanan profesyonel kulüpler örnek gösterilebilir.

UEFA, kulüplerin daha sağlıklı hale gelmesi için uygulamaya koyduğu kriterlerinin kulüplerin lehine olması yönünde çalışmalara devam ederken bu kurallara uymayan kulüplere yaptırımlar uygulamaya devam ediyorlar.

Büyük kulüplerinde aralarında olduğu kulüplerimizin mali kongrelerde açıklamak zorunda olduğu rakamların medyada yer alması artık taraftarlarında tepkisini almaya başladı. Olumsuz tablonun ortadan kalkması için mali dengenin daha olumlu hale gelmesi için zorunlu olarak kararlar almak zorunda kalıyorlar. Son yıllarda içinde bulundukları ortamdan kurtulmak için sıkça kongreler ve toplantılar yapmaktalar. Yapılan kongreler ve toplantılarda en çok ilgi çeken olay ise bolca nasihatlerin ortaya atılması ve bu nasihatlerin hatırı sayılır ölçüde ilgi görmesi olmuştur.

Yıllarca yapılan yanlışların birikimleri sonucu ortaya çıkan karamsar tablo aslında son yıllarda kulüpleri bekleyen tehlikelerin neler olduğu yıllar önce de gündeme gelmişti.

Fakat bizdeki futbol anlayışı diğer ülkelerin futbol anlayışından farklı olması karamsar tablonun kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor.

Büyük rakamlarla takıma kattıkları futbolcularla günü kurtarma adına verilen uğraşlar sanki o kulübü yıllarca başarıya ulaştıracakmış gibi hava verilmesinin bir bedeli mutlaka olacaktı.

Alt yapıda gerekli değişimleri hayata geçirmek yerine bütçe dışına çıkılan harcamalar sonrasında yerine getirilen transferlerle mevcut deliğin daha da büyümesine imkan tanıyanların yönettikleri kulübü kapanma aşamasına getirilmesine seyirci kalınması, sonrasında açıklanan rakamlar ve içinden çıkılamayan durum karşısında yapılan toplantılar ve kongrelerle çözüm aranmasına akıl sır erdirmek kolay değil.

Beklenen tehlike ortada yeni doğan bir çocuk gibi duruyor. İşin çözüm noktasında akıl verenler oldukça fazla, icraat kısmı asla olmaz. Zira ortadaki görüntü nasihatlerin oldukça üstünde keyif çatmaya devam ediyor.

Süper ligde ikinci sezonunu geride bırakan Yeni Malatyaspor’un mali tablosu UEFA’nın yaptırımlarının çok uzağında seyrediyor.

Haziran’da yapılacak olan seçimli kongrede mevut Başkan Adil Gevrek’in elini güçlendiren iki önemli faktör var.

Birincisi sportif başarı, ikincisi mali tablonun olumlu halde olması…

Bunun daha iyi hale gelmesi için edinmiş olduğu tecrübenin getirisini hayata geçirmesi lazım.

Sağlıklı bir alt yapı oluşumu başta olmak üzere, doğru transfer politikası ve her şeyden daha önemlisi uzun vadede yapılması gerekenleri yapmak işin zor tarafının kolay hale gelmesini sağlayacaktır.

“Biz her şeyi daha iyi yaparız, bize destek verilmesi halinde başarılı oluruz” gibi günümüz kulüp yönetim modelinin dışında yer alan çağ dışı açıklamalarla gelinen nokta arasında kendimce doğru bir şey çıkmayacağını biliyordum.

Son yıllarda büyük kulüplerin bu konularda sıkıntılar yaşamasının ana nedeni gaza gelen yöneticilerinin yapmış oldukları hatalar olduğu artık manşetlerde yer alıyor.

Yıllarca süper ligi forse eden eden büyük kulüplerin futbol adına yaptıklarını hayata geçirmelerinden sonra kalan bölümlerde Anadolu kulüplerine “biraz da sizler takılın” mantığı artık gerilerde kaldı.

Thales’in verdiği cevap içinden bulunulan tabloyu ne güzel anlatıyor.

 

Peki, öyleyse en kolay şey nedir? Diye sorulunca,

Başkasına nasihat vermek diye karşılık verir.

Yıllarca diğer kulüplere nasihat veren büyük kulüpler artık kendileri nasihat alınacak hale gelmiş durumdalar.

Yazarın Diğer Yazıları