Abdullah Ergün

En güzel lig

Abdullah Ergün

 Son yıllarda gerek lig kalitesi gerekse kulüplerin yönetilme şekli bakımından dünyanın en kaliteli ligi olan İngiltere Premier ligi diğer liglere her konuda fark atmaya devam ediyor.

1970’li yıllarda futbolseverlere  “2000 li yıllarda İngiltere ligi’nin Avrupa’nın en çekişmeli ve en zevkli ligi olacağını” söyleselerdi herhalde herkes gülerdi.

1970 ve1980’li yıllarda İngiliz futbol ligi herkesi sıkıyordu. Oyunu kenarlara açma, sonuca mutlaka kenar organizasyonları ile sonuca gitme düşüncesinin sahaya yansıttığı futbol hala unutulmuş değil. Buna rağmen o yıllarda özellikle Liverpool ve Nothingam Forest takımları Avrupa kupalarında büyük başarılar elde etmişti.

1974- 1983 yılları arasında Liverpool futbol takımının menajerliğini yapan Bob Paisley yönetiminde 1970’li yıllarda büyük başarılara imza atmıştı.

Jimmy Case, Kenny Dalglish, Alan Hansen, David Johnson, Avi Cohen, Roy Evans, Brian Kettle, Phil Thompson, Steve Heighway, Terry McDermott, Alan Kennedy, Kevin Keegan, Ray Kennedy, Phil Neal,John Toshack ve Graeme Souness,ında bulunduğu efsane kadro bütün kupalara ambargo koymuştu. Bizler o yıllarda siyah-beyaz televizyonların başında Liverpool ve Nothingam Forest’ın maçlarını izlerken fazla zevk almıyorduk. Orta alanda görev yapan futbolcular her topu kenarlara açıyorlar kenarlardan gelen yüksek toplar forvette görev yapan ve genellikle fizik kapasitesi üst seviyede olan futbolcuların topla buluşması ile ataklar tamamlanıyordu. O yıllarda eski adıyla Batı Almanya ve İspanya takımları göze daha hoş gelen futbol oynuyorlardı. Franz Beckenbauer’li Bayern Münih favori takımlarımızdan birisiydi. Rakibi orta sahadan geliştirdiği ataklarla devre dışı bırakan bir oyun anlayışları vardı.

Libero oynayan Franz Beckenbauer geriden oyunu kuruyor. Forvette Gerd Müller ile sonuca gidiyorlardı.

Aynı yıllarda Real Madrid de adından başarı ile söz ettiren kulüpler arasında ilk sırada yer alıyordu.

Santiliana, Butregunio, Sanchins, Piri, Camacho, Valdano, Micheelli kadrosuyla hafızalardaki yerini korumaya devam ediyor.

Son yıllarda İngiltere Premier ligi’nde oyun kurgusu ve yapısında yaşanan değişimler ortaya seyir zevki yüksek kaliteli bir ligin doğmasına neden oldu. Yıllar öncesinin kenar atak organizasyonları ile başrole çıkan oyun anlayışı gitmiş yerine oyun alanının her yerinde rakibe baskı uygulayan, fizik kapasitesi ile hatırlanan futbolcular teknik kapasitelerini de ön plana çıkan bir görüntü ortaya çıkardılar. Artık rakip kaleye orta sahadan daha çok gitmeye başladılar. Kanat organizasyonları ile atılan gollerin yanına uzaktan atılan jeneriklik gollerde izlenmeye başlandı.

Avrupa transfer piyasanın ilk sıralarında İngiltere Premier liginde mücadele eden futbolcular yer alıyor.

Avrupalı futbolcular daha önceleri oynamak istedikleri lig olarak İtalya Seri (A)a ve İspanya La liga’yı tercih ediyorlardı. Fakat on yıllarda İngiltere Premier ligde yaşanan değişim futbolcuların düşüncelerinde de değişiklik yaşanmasına neden oldu.

Manchester City,Mancester United ve F.C.Arsenal ile başlayan İngiliz kulüplerinin çıkışı yıllar sonra Liverpool ve F.C. Chelsea ve bu sezonun sürpriz takımı Watfort ile devam ediyor. Yıllar öncesinin can sıkıcı ligi olarak bildiğimiz İngiltere Premier ligi şu anda dünyanın en zevkli ve en çekişmeli ligi olarak tanımlanıyor.

Oynanan maçlarda futbol kalitesinin yanında centilmen görüntüleri ile de adından söz ettiriyor.

Şampiyon olan takım deplasmanlarda alkışlarla karşılanıyor ve maçtan sonra yine alkışlarla sahadan çıkartılıyor.

Geçtiğimiz sen ligi şampiyon olarak tamamlayan Manchester United takımı Teknik Direktör Guardiola yönetiminde farklı bir sistem ve oyun anlayışıyla bu yılda şampiyonluğun favorisi konumda bulunuyor.

Lige Jurgen Klopp ile iyi bir başlangıç yapan Liverpool Salah, Mane ve Firmino ile kaldığı yerden devam eden Liverpool bu sene mutlu sona ulaşabilir.

Liverpool taraftarlarının “ Asla Yalnız Yürümeyeceksin” haykırışları Kırmızı-Beyazlı takımın saha içindeki güzelliklere farklı bir anlam katıyor

Premier lig ile diğer ligler arasındaki fark maçlar oynandıkça artmaya devam ediyor. Saha içinde ve dışında yaşanan olumlu görüntüler bazen alınan maç skorların önüne geçebiliyor.

Bu özellikleriyle ile süper ligimize ne kadar çok benziyorlar (!)

Yazarın Diğer Yazıları