Abdullah Ergün

En değerli kulüp

Abdullah Ergün

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda en değerli kulüp Manchester United takımı oldu.

Forbes dergisinin 2016-2017 sezonu gelirlerini hesaba katarak yaptığı araştırma sonucuna göre yüzde 12’lik artışla 4.12 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Manchester United ikinci kez zirvede yer aldı.

Manchester United’i, 4.08 milyar dolar değere sahip Real Madrid,4.06 milyar dolar değeriyle Barcelona takip ediyor.

Listenin tepesinde yer alan Manchester United takımının son iki yolda İngiltere Premier ligde başarılı olmamasına rağmen listenin tepesinde yer almaması kafaları karıştırabilir.

Bunun yanı sıra Şampiyonlar Ligi kupasını üst üste 3 kez kazanan Real Madrid takımının listenin en tepesinde yer almaması benzer durumun devamı konumunda bulunuyor.

Forbes dergisi kulüplerin sportif başarıların araştırmasını yapmıyor.

Dergi kulüplerin dünya genelinde saha dışında yaşanan olumlu değişimlerin mali yapıya olan etkisinin araştırıyorlar.

Sık sık yurt dışına giden birisi olarak gittiğim ülkelerde Real Madrid, Barcelona ve Manchester United kulüplerine ait lisanslı ürünlerle gezen insanları görünce bu işin marka değerinin ne kadar önemli olduğunu anlamıştım.

Özellikle Fas, Tunus ve Cezayir gibi futbolun her dakika konuşulduğu ülkelerde çocukların üstünde imitasyon Real Madrid, Barcelona, Manchester United ve Chelsea, Bayern Münih forması giyen çocukları görünce bu işin tanımım noktasına büyük kulüplerin Ar-Ge yöneticileriyle ne kadar doğru işler yaptıklarını anladım.

Listede yer alan kulüplerin sportif başarının gelmesine yönelik oluşturdukları branşlar kadar mali konuda da işin ekonomik yönünün çok iyi bilen kişilerle sadece bu yöne odaklanmaları kısaca saha içi ve saha dışında ki başarının ortaya çıkması kadar devamlılık noktasında yaşanan istikrar Forbes gibi prestijli dergilere konu oluyorlar.

İşin ülkemiz açısından yansımasını düşünecek olursak derginin en başarılı kulüpler sıralamasının yanı sıra malı açıdan en zor durumda olan kulüpler sıralaması yapsa galiba ilk sıralarda Türkiye, Yunanistan gelir.

Büyük kulüplerimizi son yıllarda süper ligde şampiyon olmak, formada daha fazla yıldıza sahip olmak için yaptıkları harcamaların karşılığında oluşan borç bakiyesi artık UEFA ya kadar taşınmış durumda.

İşin en ilginç yanı UEFA’nın yaptırım uyarılarına rağmen hala ligde şampiyonluğa ulaşmak için borç üstüne borç yapmaktan çekinmeyen kulüpler derginin gelecek yılda yeni bir konu başlığının ana temasını oluşturacak gibi gözüküyor.

Kulüp başkanları ve yöneticilerinin sahip olduğu şirketlerinde yaptığı işlemlerin futbol kulüplerinin yönetiminde de devam ettirmeleri en büyük hatayı da beraberinde getiriyor.

Madem bu işi yapmaya karar verdiniz o zaman bu işi doğru yapan kulüplerin yaptıklarını yapmaya çalışın.

Bunu yapmak için her türlü imkâna sahipsiziniz.

İş adamı kimliğiniz bu işin yeterli.

Yapacağınız tek iş, saha içi ve saha dışlında etkili olan bir heyet ile bu kulüplerin mali ve sportif anlamda son yıllarda yaptıklarını yerinde görmeleri yeterli olacaktır.

Ligimizde yer alan kulüplerimiz yurt dışına sadece futbolcu izlemek için gidiyorlar.

Bunu da tatil modunda yerine getirme noktasında da başarılı değiller.

Sizler gibi diğer ülkelerin liglerinde yer alan kulüpler daha sağlıklı ve bu işi sonuçlandırma noktasında bizden daha başarılılar.

Forbes dergisi her yıl en değerli kulüp sıralamasını yayınlayarak bizlere iyi bir ders veriyor.

Listenin içinde yer alan kulüplerimizi görecek miyiz?

Biz bu kafayla gidersek farklı bir listenin en tepesinde sayı olarak fala olduğumuz bir konumda yerimizi alacağız.

Yazarın Diğer Yazıları