Abdullah Ergün

Eczacıbaşı Gerçeği

Abdullah Ergün

Türk sporunda son yıllarda özellikle voleybol dalında elde edilen başarılar halkımızı mutlu ediyor.
Takım sporlarında voleybolun ilk sırada yer alması sürpriz değil.
Müessese takımlarının yanında Fenerbahçe ve Galatasaray gibi iki büyük kulübün de devreye girmesiyle yaşanan rekabet ortamı beraberinde başarıları da getirdi.
M.Akif Üstündağ’ın Voleybol Federasyonu başkanlığına gelmesinden uluslararası turnuvalarda elde edilen başarılar spor medyasında futbolun gerisinde kalmasına rağmen konuşulmuştu.
Vakıfbank Bayan Voleybol Takımının başlattığı ve Fenerbahçe ile devam eden başarılar zincire son yıllarda Eczacıbaşı’nın eklenmesiyle kulüplerimiz, dünya voleybolunda adından sıkça ettirmeye başladılar.
Eczacıbaşı için ayrı bir paragraf açmak gerekiyor.
Türk Voleybolun efsane ismi Cengiz Göllü idaresindeki Eczacıbaşı Bayan Voleybol takımı, arka arkaya 17 kez şampiyon olarak kırılması imkansız hale gelen büyük bir başarıya imza attı.
Sadece bayanlar değil Eczacıbaşı Erkek Voleybol takımı da Cengiz Göllü teknik yönetiminde 12 kez Türkiye şampiyonluğunu elde etti.
1973 yılında başlayan ve 21 sezon devam Eczacıbaşı serüveninde büyük başarılara imza atan Cengiz Göllü’nün elde ettiği başarılara imza atmasına katkı sunan Eczacıbaşı, spora verdiği katkılardan dolayı Türk spor tarihinin en önemli kulüpleri arasında yer alıyor.
1970’lı yıllar müessese takımlarının ligi forse ettiği dönemlerdi.
Eczacıbaşı, Büyükdere Boronkay ve Vinylex ülke voleyboluna farklı bir kimlik kazandırmışlardı.
Eczacıbaşı’nın Basketbol ’da Efes Pilsen ile şampiyonluklara ambargo koyduğu yıllar ülke Basketboluna da büyük katkı yapmıştı.
Cengiz Göllü’nün Eczacıbaşı’nda yaptıklarının bir benzerini Aydın Örs Efes Pilsen Basketbol takımında gerçekleştirmişti.
 Efes Pilsen ile Koraç kupası kazanan Aydın Örs daha sonra benzer başarıları Fenerbahçe’de yaşamıştı.
Eczacıbaşı Spor Kulübü, Voleybol ve Basketbol branşlarında ülke sporuna verdiği katkı spor tarihimizin “en”leri arasında haklı olarak yerini almış durumda. 
Son yıllarda eski parlak günlerini aratmayan yapılanmalar sonrasında Eczacıbaşı yine ülke voleybolun kilometre taşlarından biri olmayı başardı.
Güçlü alt yapısıyla Vakıfbank’ın yıllardır yaptığı olumlu işlere ortak olan Eczacıbaşı’nın önümüzdeki yıllarda büyük başarılara imza atması bekleniyor.
“Biz Voleybol Ülkesiyiz” sloganıyla son yıllarda büyük başarıla imza atan takımlarımıza Gençlik ve Spor Bakanlığının verdiği desteğin devamı ülke tanıtımı içinde büyük önem taşıyor.
 Yıllar önce Cengiz Göllü’nün Eczacıbaşı’nda elde ettiği başarılara yeni isimlerin eklenmesi lazım.
Eczacıbaşı’nda sadece teknik sorumluluk değil, takımın yurt dışı organizasyonlarda ön plana çıkan isim yine Cengiz Göllü olmuştu.
1970lerin voleybolunda bugünlerde olduğu gibi kenarda üzerlerinde beyaz gömlek dirseklere kadar sıyrılmış beyaz gömlekli yardımcı antrenörler bulunmuyordu.
Cengiz Göllü, teknik sorumluluğunun yanında, günümüzde sportif direktör olarak görev yapanlarında işini tek başına yerine getiriyordu.
Kızı Arzu Göllü, babasının büyük başarılara imza attığı takımda, üst seviyede sergilediği performansın yanı sıra Zehra Güneş ve Eda Erdem gibi ikon hale gelmiş olan voleybolcuların aksine reklamdan, gösterişten ve medyadan uzak mütevazi kişiliğiyle babası gibi unutulmaz arasında yerini aldı.

Yazarın Diğer Yazıları