Abdullah Ergün

Dört dörtlük hatalar zinciri

Abdullah Ergün

Bu takımda bazı futbolcular için kenarda oturtulmasını normal karşılarım.

Bazı futbolcular için vazgeçilmez yakıştırması yapılması da gayet normal.

Yeni Malatyaspor’un orta saha kurgusu şimdiye kadar oynanan maçlarda farklı özelliklerini kullanarak Sivasspor maçına kadar ligin en az kalesinde gol gören takımları arasında yer almasını sağladı.

Murat Yıldırım, Donald ikilisinin savunma kurgusuna daha rahat bir görüntü ortaya koymasının yanı sıra hücum bölgesinde görev yapan isimlerin savunmaya yardım etmelerine dahi müsaade etmeyen performansları ligin denge takımı unvanı yakıştırması yapılan Yeni Malatyaspor ‘a ekstra katkı yapmıştı.

Kendi sahanda Sivasspor gibi hücum gölgesinde Robinho gibi önemli bir silaha karşı savunma kurgunda hatalar zincirinin oluşmasına neden olan tek neden Murat Yıldırım gibi savunma önünde iyi işler yapan bir futbolcunun olmaması oldu.

Ligin en çabuk oyuncularından olan İssam’ın bile çaresiz kaldığı anlarda Murat Yıldırım desteği Yeni Malatyaspor için çok büyük önem taşıyacaktı.

Yeni Malatyaspor’un attığı dört golün değil kalesinde gördüğü dört golün iyi irdelenmesi lazım.

Erol Bulut’un göreve gelmesinden sonra ligde takım savunmasını en iyi yapan takımlar arasında ilk sırada gelen Yeni Malatyaspor’un kalesinde gördüğü dört golün savunmada yapılan alan savunması kadar iki kısa bir uzun pas sonrasında hücum bölgesine taşınan oyun anlayışının da olumsuz etkisi görüldü.

Maça ayağa paslarla başlayan Sivasspor’un uzun toplarla savunma arkasına sarkan Adem ve Khalid’i topla buluşturmaya yönelik oyun anlayışına karşı etkili olduğu anlarda konuk ekibin hücum bölgesinde topu Robinho ile buluşturmaya yönelik oyun sistemi bekleniyordu.

Kone gibi etkili bir hücum oyuncunun ilk 11’de olmaması Yeni Malatyaspor içinde sürpriz oldu.

Sadık ve Mina ikilisinin arasında Muhammet Demir’in yaptığı koşular savunmanın dengesini bozarken Robinho’ya haftanın futbolcusu unvanını da getirdi.

Kolay adam geçen ve rakip savunmanın en zayıf kaldığı anlarda ortaya çıkan tecrübeli futbolcu adına yakışan goller attı.

Bunda İssam’ın tek başına yaptığı savunma yeterli olmadı. Donalt’ın tek başına Sivasspor’un atak başlangıç noktasına yaptığı baskı belli bir yer kadar devam etti.

Guilherme’nın savunma yönünün zayıf olması, Donald’ın Murat Yıldırım’ın da sahada olmamsından dolayı etkili olma derecesini de olumsuz etkiledi.

Sivasspor’un Muhammet Demir, Robinho destekli hücum atakları karşında orta sahadan gelecek olan yardım büyük önem taşıyacaktı.

Son haftalarda Donald ve Murat Yıldırım ikilisi rakip atakların olgunlaşma aşamasına yaptıkları baskı sonrasında takımın daha rahat futbol ortaya koyduğunu Başakşehir gibi ligin en dengeli takımı karşında görmüştük

Erol Bulut’un Sivasspor maçında sahaya çıkan kadrodan beklentilerinin karşılığı tam olarak alamadığını ve kalesinde gördüğü gollerin ana nedeninin ne olduğunu çok iyi anladığını düşünüyorum.

Maçın son bölümlerinde Eren’in oyuna dahil olmasından sonra üçlü savunmaya denen, Pereria, Guilherne ve İssam ile sağ kanadı iyi kullanması ve maçı beraberliğe getirmesi bu takımın geri dönüşlere de imza atacağını gösterdi

Ulusal gazetelerde ve TV programlarında Yeni Malatyaspor’un attığı gollerden çok kalesinde gördüğü goller konuşulacak ve yazılacak.

Sadık ve Mina gibi ligin uyum sorunu yaşamayan stoperlerin yanı sıra İssam gibi çabuk bir oyuncunun olduğu savunma bloğunun dağınık görüntüsünün ana nedeni yazımın başlanıcında belirttim gibi bu takımın orta sahasında sakat ve cezalı bir durum yaşanmaması dışında değişiklik ve rotasyon yapılmaması gerçeği ortaya çıktı.

Başakşehir gibi ligin hücum anlamında en iyi takımları arasında ilk sıralarda yer alan takım karşısında kalesinde gol görmeyen Yeni Malatyaspor için uyarı niteliğinin çok üstünde olan maçtan gerekli uyarılının alındığını düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları