Abdullah Ergün

Doğru yönetilmesi lazım

Abdullah Ergün

Futbolda dönen paraların getirisini olumlu kullanan kulüplerin sayı olarak az olduğu ülkemizde futbolun sağlam temeller üzerine oturtulması için reform niteliğinde kararların alıp hayata geçirilmesi lazım.

Bu iş için başta futbol federasyonu ve kulüpler birliğinin ortak çalışmalar yapması lazım.

Bunun sağlıklı bir şekilde yapılması için üç büyüklerin kendilerine uygun sorunlarının bir süreliğine aşağı planlara itilmesi lazım.

Futbolumuz maalesef üç büyük kulübün günlük icraatlarına odaklanmış durumda.

Diğer süper lig kulüpleri başta olmak üzere özellikle alt liglerde yaşanan olumsuz görüntüler hep geri planda kalıyor.

Son yıllarda kulüplüde yaşanan ekonomik sıkıntıların beraberinde getirdiği konum artık içinden çıkılmaz bir hale geldi.

Özellikle gelir kaynakları yeterli oylanan kulüpler artan maliyetler karşısında kapanma aşamasına geldiler. Aslında perşembenin gelişi çarşambadan belli olmuştu. Futbol bilgisi bakımından yeterli olmayana bazı kulüp yöneticileri ısrarla kendi tesislerini işletiri gibi görev yaptıkları kulüpleri yönetmeye çalışmaları beraberinde büyük sıkıntıların gelmesine neden oldu.

Oysa bu konuda bazı futbol adamları bu durumda kulüp başkanlarının futbolun içinden gelen ve futbol bilgisi bakımından üst seviyede olan kişileri yönetime almak veya bir “ profesyonel yönetici” kavramını hayata geçirmeleri halinde kulüpleri büyük sıkıntılara sokacak konumlardan uzaklaşmasını sağlayacağını söylüyorlar.

Futbol takımında sportif anlamda bir sıkıntı yaşandığı zaman radikal kararlar almakta çekinmeyen yönetimlerin olduğunu biliyoruz.

Bu kararların başında o kulübün teknik direktörü ve arkasından kadro dışı bırakılan futbolcular kötü gidişatın bedeli ödetiliyor.

Kulüp başkanları ve yöneticilerin bu başarısızlıklarda hiç mi suçları yok.

Transfer sezonunda kafalarına bütçelerine ve tanıdıklarının önerileri ile transfer edilen futbolcular sonrasında görev başına gelen teknik direktöre adı konulmamış bir çocuğu kucağına verip büyütmesini isteyeceksiniz.

Oysa Teknik direktör tercihini ilk önce yapılması lazım. Sonrasında göreve getirilen teknik direktörün kafasındaki oyun sistemin uygun futbolcuların transferlerinin yapılmazı lazım.

Bunu yapan kulüplerin başarılı olma şansı oldukça yüksek. Tersini yapan kulüpler içi daha ilk yarı bitmeden 4 antrenör değişikliği yaparak kötü gidişata son vermek istiyorlar.

Yıllar önce özellikle Anadolu kulüplerinde ilin ileri gelenleri bu işi üstlenen kişiler olmuştu. İlin valisinin devreye girmesi ve bir anlamda ricası ile kulüp başkanları olan iş adamları yanlarına bu işleri iyi bilen kişileri alarak durumu ileriye götürmeye çalışıyorlardı.

Malatyaspor’da bu örneği Nurettin Soykan ile gerçekleştirmişti. Nurettin Soykan başkanlığındaki Malatyaspor yönetim kurulunda As Başkanlık görevinde bulunan Cahit Kurdal bilgi ve becerisi ile kazanılan şampiyonluğa büyük katkı yapmıştı. Aynı yönetimde bulunan Nurhan Taştepe, Kahraman Derinpınar gibi öz veri ile çalışan yöneticilerle tam bir ekip ortaya çıkmıştı.

O yıllarda gelir kaynakları sadece tribün gelirleri ve saha içi reklamlarla sınırlıydı. Bütün yük kulüp başkanı ve yönetimde bulunan yöneticiler tarafından karşılanıyordu. Sinemalarda bilet başına Malatyaspor adına belli bir bedelin kesildiğini hatırlıyorum.

Yıllar sonra durum daha değişik bir hale geldi. Günümüzde futbol kulüpleri bacasından duman tütmeyen fabrikalar haline geldi.

Sağlıklı bir siste oturttukları alt yapıda yetişen futbolcuları başka kulüpler göndererek, giderlerini karşılamakla kalmıyor daha geniş bir potansiyelin ortaya çıkmasına katkı yapıyor.

Kulüp bünyesinde yetişen futbolcuları alt yapıda görevlendirerek çarkın dönmesini sağlıyorlar.

İyi bir tarama ekibi ile listeye giren futbolcular eğitimlerinin daha sağlıklı olmasına ilaveten sistemli bir çalışma ile geleceğe hazırlanıyorlar.

Bu işleri yapmayan kulüpler ise günü kurtarmak adına çalışmalarına devam ediyorlar. Futbolcuların transfer taksitleri geldiği zaman neler yaptıklarını yazmama gerek yok. Bu sıkıntıları yaşayan kulüpler gazetelerin spor sayfalarında yerlerini alıyorlar. Akşamları TV ekranlarında gelinen nokta geniş şekilde konuşuluyor. Bu kulüpler arasında Malatyaspor kulübünü de ilk sırlara koyabiliriz.  Yıllarca hep haftayı kurtarma projelerini hayata geçiren Malatyaspor, yanlış yönetilmesinden dolayı amatör kümede var olma mücadelesi veriyor.

Kulüplerin yaşanan başarısızlıkta teknik heyete ve futbolculara kestiği fatura bu sene de uygulanıyor. Kulüp yapılanmasını tamamlayamayan kulüpler artık yaşanan başarısızlıkta kendilerine pay çıkartmalıdırlar.

Bugün bu sıkıntıları asgariye inmediği sürece gelecekte, “bir zamanlar şu kulüpler vardı” muhabbetlerini daha çok dinleyeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları