Abdullah Ergün

Doğru kadro sahada olunca

Abdullah Ergün

Beklentileri boşa çıkartmayan Konyaspor-Yeni Malatyaspor maçında her iki yarıda yaşanan futbol değişimi galiba haftanın en çok konuşulan konu başlıkları arasında yer alacak.

Süper ligin en zor takımları arasında yer alan iki takımın ortaya koyduğu dengeli futbolun maçın hangi bölümünde devre dışı kalacağı ve sonrasında yaşanacak olan pozisyon zenginliğinin ön plana çıkacağı anların maçın skorunu da etki edeceği maçta galibiyeti kaçıran taraf Yeni Malatyaspor oldu.

İki takımında oyun karakterinin birbirine yakın olması maçın gollü geçmesine engel olacağı gibi pozisyon zenginliğinde ortaya çıkmasını bekleyenler maçın sonlarına doğru orta sahaların düşmesine paralel yaşanan pozisyonlar iki takımın teknik direktörünün kafalarında oynadıkları maçın içinde yer aldıklarını sanmıyorum.

Konyaspor’un hücumdaki etkili ismi Jahoviç’e orta sahadan gelen sürpriz oyuncuların vereceği desteğin Aykut Kocaman’ın felsefesine uygun olmasına karşın Yeni Malatyaspor’da Adem Büyük’e uygun hücum bölgesinde Aleksic ve Guilherme desteğinin kendisine yakın olması da sarı-kırmızılı ekibin üçüncü bölge zenginliği ortaya koyacaktı.

Biforma ‘nın hücum bölgesindeki çabukluğunun savunmanın sağında görev yapan Issam’ın sürpriz desteği farklı oyun planı içinde yer alıyordu.

Ayağa pas trafiğini ligde en iyi uygulayan takım olan Konyaspor’un bu özelliğini sıkıntılı hale getirme görevi ise Murat Yıldırım ev Donald ikilisine kalmıştı.

Maçın büyük bölümünde topu önde tutamayan Yeni Malatyaspor’un dezavantajlı durumu avantajlı hale getirme görevi yine Murat Yıldırım ve Donald’a kalmıştı.

İlk yarıda iki takımında birbirlerine uyan sistemin getirisi olan kısır döngünün en rahat isimleri Serkan Kırıntılı ve Fagnole oldu.

Kenar hücum oyuncularının boş alan bulma noktasında sıkıntı yaşamaları karşısında takım savunmasına verdikleri destek golsüz geçen ilk yarının önemli ayrıntıları arasında yer alıyordu.

İkinci yarıda ise özellikle Konyaspor’un ayağa pas trafiğini kısa keserek devreye soktuğu uzun toplarla kaleye gitme düşüncesinin karşılığını Mina ve Murat Akça ikilisi, Bülent ve Issam desteğini alarak zorluk derecesini aşağıya çekmeleri Konyaspor’un işini daha da sıkıntılı hale getirdi.

Erol Bulut’un Ahmet hamlesi Murat Yıldırım ev Donald’ın kontrolü altındaki orta sahanın Aykut Kocaman’ın hücum yönü olan oyuncuları sahaya sürmesine engel olacak bir değişiklikti.

Orta sahasını üçüncü bölgeye yakın tutan Konyaspor’un geride boş alan bırakması Ahmet için iyi bir fırsat oldu. Aleksic’in attığı gol öncesi koşu yolunu iyi değerlendirmesi ev sahibi ekibin maç süresince en iyi yaptığı iş olan alan savunmansının kalan dakikalarda problem yaratacağını gösteriyordu.

Kamara’nın benzer bir pozisyonda topu Ömer’e çıkarması ve sonrasında yaşananlar galiba haftanın “en”leri arasında yer alacaktır.

Yeni Malatyaspor ligin ilk yarısında ortaya koyduğu futbolun azda olsa değişmiş haliyle yine etkili bir takım olduğunu Konyaspor maçında da gösterdi.

Savunmanın solunda Bülent, hücum bölgesinde Biforma ve Kamara ile kalan maçlarda da ilginç sonuçlara imza atacağını düşünüyorum.

Bu takımın en istikrarlı bölgesi olan savunma önünde görev yapan Donald ve Murat Yıldırım ikilisinin olduğu maçlarda iki yönlü oyunun kurusuzu sergilendiği maçlara bir tanesi daha eklendi.

Konyaspor gibi pas trafiğini en iyi yapan ve bu yönüyle rakiplerine kendi futbolunu kabul ettiren bir takım karşında galibiyeti kaçıran Yeni Malatyaspor, ligin zor deplasmanı sayılan Konya’dan puanla dönmesi kadar Kamara’nın oyuna dahil olmasından sonra ortaya koyduğu futbol alınan puanla eş değer taşıyordu.

Biforma, Kamara ve süre alması halinde Barış ile Yeni Malatyaspor’un hücum zenginliği orta sahada görev yapan isimlerinde etki alanını yukarıya taşıyacaktır.

Ligimizde büyük paralar harcamalarına rağmen bunu başaramayan takımlara inat Yeni Malatyaspor bu özelliğiyle de bazı kulüplere ders vermeye devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları