Abdullah Ergün

Dengeler değişiyor

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’da gözle görülür bir değişim yaşanıyor. İlk yarının bitmesiyle birlikte ortaya çıkan tablo karşısında yorum yapanlar ligin en başarılı takımı olarak Yeni Malatyaspor ve Başakşehir takımını göstermişlerdi.

Sonrasında ara transfer gibi ligin dengelerini değiştiren oluşum sonrasında takımdan ayrılan ve takıma katılan yeni isimlerle birlikte bir anlamda sezon başına dönen Yeni Malatyaspor’da tekrar lig performansına dönmek için Teknik Direktör Erol Bulut’un yine şapkadan tavşan çıkartması gerekiyordu.

Çünkü elinde Sadık ve Khalid gibi iki sistem oyuncusu yoktu.

Bazen gündeme getirdiği hızlı ve kolay rakip kaleye giden hücum oyuncu isteğinin ikinci yarı hazırlık kampına kadar gerçekleşmemesi bugün gelinen noktanın ana temasını oluşturduğunu düşünüyorum.

Ligin ikinci yarısında bazı aksiliklerin olmasını normal karşılıyorum. Bu sadece Yeni Malatyaspor için değil ligde yer alan takımlarında başına gelecek bir durum.

Yeni Malatyaspor’u ligde yer alan takımlardan ayıran çok önemli özelliği vardı.

Takım savunması gibi süper ligimizde yer alan takımların doğasında olması gereken fakat uygulama noktasında fazla etkili olamadıkları futbol doğrusuna sahip olan Yeni Malatyaspor’un son haftalarda bu özelliğinin sekteye uğramasının ana nedenlerinin başında Sadık ve Khalid gibi iki önemli oyuncunun takımdan ayrılması kadar, Murat Yıldırım ve Donald’ın savunmanın ortasında ilk hazırlık paslarına eşlik etmelerinin yanında forvet arkasında görev yapan isimlerin savunmaya verdikleri desteğin beklentilerin altında kalması geliyor.

Geçtiğimiz yıl Murat Yıldırım, Azubike ve Aytaç ile bu özelliğini zirveye taşıyan Yeni Malatyaspor’un bu sezon Murat Yıldırım ve Donald ile orta sahayı etkin hale getirme noktasında üçüncü oyuncunun sürekli olarak değişiklik göstermesi bu takımın saha içindeki en büyük artısının yukarıya taşıma noktasında sıkıntılar yaşadığını gördük.

Geride kalan bazı maçlarda Ahmet, Murat Yıldırım ve Donald’dan kurulu orta saha bütünlüğünün etkili olduğu görüldü.

Donald’ın attığı kritik gollerin arkasında Murat Yıldırım ev Ahmet’in rakip ataklar karşısındaki etkili futbolu yer alıyor.

Son maçlarda ortaya çıkan olumsuz tablonun ilk sırasında takımın ana temasın oluşturan bazı futbolcuların sahada yer almamaları geliyor.

Biforma ve Kamara Yeni Malatyaspor’un hücum zenginliğe katkı yapacak futbolcular.

Beşiktaş maçında iki futbolcunun eksikliği açık bir şekilde görüldü.

Savunmanın ortasında görev yapan Mina ve Murat Akça arasındaki uyumsuzluk sadece savunmayı değil ikinci ve üçüncü bölgede de sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor.

Erol Bulut’un orta sahada görev yapan Murat Yıldırım ve Donald ikilisinin savunma arasında Mina ve Murat akça’ya yardım noktasında isteminin de etkili olduğu söylenemez.

İkinci yarının başlamasıyla birlikte oluşan tablonun Yeni Malatyaspor için iyi olmadığı görülüyor.

Seri mağlubiyetler sonrasında ilk yarının etkili takımlarından Kasımpaşa’nın içinde bulunduğu durum kadar ligin alt sıralarında yer alan Çaykur Rizespor’un aldığı galibiyetler ligin denge tablosunu farklı noktalara taşımış durumda.

Yeni Malatyaspor, zamansal olarak hiçte iyi olmayan bir tabloyla karşı karşıya.

Beşiktaş maçında takımın ortaya koyduğu futbolun beklenen seviyeye dahi yaklaşamaması kadar, kadro istikrarı noktasında da hala arayışların da devam etmesi moralleri bozuyor.

Erol Bulut’un özellikle orta sahada istikrarı yakalama noktasında ilk yarıda başarılı olmuş orta saha kurgusunu devam ettirmesi lazım.

Kamara ve Biforma’nın takıma dönmesiyle birlikte bilinen performanslarının uzağında kalan bazı futbolcuların kenara çekilmesi yeterli olabilir mi? Bu sorunun cevabını vermekte çok zor.

Ama bilinen bir gerçek var. Ligin ilk yarısında bu takımın en iyi yaptığı iş olan savunma futboluna uygun oyuncuların sahada yer alması en azından mağlubiyet tehlikesini belli bir uzaklığa taşıyacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları