Abdullah Ergün

Daha iyisini yapabilirler

Abdullah Ergün

Gazeteci arkadaşım Ferdi Durdu'nun süper lig kulüplerinin kadro değerleri hakkında yapmış olduğu araştırma sonucunda aşağıda yer alan tabloya baktığımız zaman Yeni Malatyaspor'un iyi bir sezonu geride bırakmakta olduğunu görüyoruz. Transfermarkt’ın verilerine göre, Süper Lig’de yer alan takımların kadro değerleri şu şekilde:

Beşiktaş 97,53 milyon Euro

Galatasaray 83,15 milyon Euro

Fenerbahçe 74,55 milyon Euro

Medipol Başakşehir 60,30 milyon Euro

Trabzonspor 53,70 milyon Euro

Bursaspor 37,70 milyon Euro

Atiker Konyaspor 29,25 milyon Euro

Aytemiz Alanyaspor 28,20 milyon Euro

Kayserispor 27,43 milyon Euro

Göztepe 25 milyon Euro

Osmanlıspor 24,95 milyon Euro

Gençlerbirliği 23,25 milyon Euro

Demir Grup Sivasspor 22,05 milyon Euro

Antalyaspor 21,30 milyon Euro

Teleset Mobilya Akhisarspor 18,88 milyon Euro

Kasımpaşa 17,50 milyon Euro

Evkur Yeni Malatyaspor 17,45 milyon Euro

Kardemir Karabükspor 7 milyon Euro.

Süper ligimizde son yıllarda artan maliyetler takımların bütçelerini de yukarıya taşımış durumda. Özellikle büyük kulüplerin borç batağına saplanmasına neden olan transfer harcamaları sonrasında UEFA’nın Finansal Fair Play engeline takıldığı haberleri gazetelerin spor sayfalarında sıkça yer alıyor.

İyi kulüp olmak için başta transfer dönemleri olmak üzere kulüp yapılanması noktasında doğru işleri hayata geçirmek ilk sırada yer alıyor.

Yeni Malatyaspor, süper ligdeki ilk sezonunda özellikle transfer döneminde izlediği yol haritası bakımından diğer kulüplerin gerisinde kalmasına rağmen saha içi başarısı açısından büyük bütçeli takımların önünde ligi tamamlaması gelecek sezon içinde büyük önem taşıyor.

Puan sıralamasında Yeni Malatyaspor’un altında yer alan kulüplerin normal transfer sonunu olmak üzere ara transferinde de kadrolarına kattıkları büyük bütçeli transferlerle bir anlamda sezonu kurtarmak için borç bakiyesinin yükselmesi karşısında fazla etkilenmediklerini gördük gördük.

Yıllarca büyük kulüpleri kıskandıran Gençlerbirliği kulübü TFF 1. ligine düşmek üzere.

İlhan Cavcav'ın başkanlığında kulüp yapılanması ve transfer sezonundaki başarıları, kulübün başta tesisleşme olmak üzere diğer konu başlıklarında çok iyi konuma gelmesine rağmen sezon içinde yapılan yanlışlar sonrasında artık örnek alınacak konumda olamadığını görüyoruz.

Süper ligde yer alan kulüplerin Gençlerbirliği takımının geldiği noktadan ders çıkartmaları lazım.

Süper ligde yapılan hatalar artık telafisi olmayan noktalara doğru gidiyor. Yeni sezona sarkan yabancı futbolcu alacakları UEFA tehlikesini de beraberinde.

Süper ligimiz gelir noktasında kulüpler için iyi konumda.

İyi bir yapılanma ve dengeli bütçe ile bu iş çok daha rahat hale gelebilir.

Yazımızın başında yer alan kulüp değerleri sıralamasında az parayla çok daha konuma gelinmesi için yöneticilerin daha sağlıklı kararlar alması lazım.

Bunların başında sağlam bir alt yapı, denk bütçe ve transfer politikası geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları