Abdullah Ergün

Çöpten çıkan enerji

Abdullah Ergün

Gelecek adına endişe veren konular arasında ilk sırada su ve enerji geliyor.

Bilim adamları gelecekte bu konuların daha sıkıntılı hale gelmemesi için çalışmalarını daha sık hale getirmiş durumdalar.

Gazeteler ve TV ekranlarında her iki konuyla ilgili haberlerin artık daha sık gündeme gelmesi sıkıntıların boyutunu da ortaya koyuyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten enerji üretilmesi noktasında yaptığı çalışmayı yerinde görmek çok güzeldi.

Konuyla ilgili olarak yerel yönetimlerin konunun uzmanlarıyla yaptıkları görüşmeler sonrasında işin icraat noktasında beklenen seviye gelmesi için verdikleri mücadele ortaya tatlı bir rekabet çıkartmış durumda.

Çöpten enerji üretme sonrasında yapılan açıklamalar sonrasında ortaya çıkan veriler konunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

***

Konut başına ortalama günde 1.5 ila 2 kilogram çöp atılan Türkiye’de günlük ortalama 50 bin ton çöp çıkıyor. Türkiye’de birkaç yıl öncesine kadar atıklardan elektrik üreten 5 tesis bulunurken, şu anda EPDK’dan alınan lisans sayısı 40’a yaklaşmış durumda.

Türkiye’de her yıl1 milyar atığın ayrıştırıldığını ve bu potansiyelin enerjiye dönüştürülmesi için yerel yönetimler tesis noktasında çalışmaları daha etkin hale getirmek için mücadele ediyorlar

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin gezi programı kapsamında konuyla ilgili yaptığı açıklamada entegre tesisinin hayata geçirilmesinden sonra Malatya merkez ve ilçelerden günlük 600 ton çöpün 60 bin konut yanı 310 bin nüfusun elektrik ihtiyacının karşılayacağını belirtiliyor.

Bu verilerle Malatya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

Büyükşehir statüsündeki iller konuyla ilgili bilgiler almak için Malatya’ya geldikleri bilgisi bizim için sevindirici bir durum.

Ortaya çıkan tesis ödül alarak çevrecilerinde beğenisini kazanmış durumda.

Yanı artık kapının önüne koyduğumuz çöpler bir anlamda elektrik olarak bizlere geri dönecek.

Bu konuda Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kapsamlı bir açıklama yapmaları ve halkı aydınlatmaları lazım.

Gelecek adına en büyük endişelerin başında gelen enerjinin sıkıntılı hale gelmemesi için bu tip projelerin sayı olarak arttırılması lazım.

Malatya Büyükşehir Belediyesinin Çöp enerjisi uygulamasının yanı sıra şehir mezarlığının olduğu bölgede 60.000M2’lik alanda 13.000 panelden oluşan güneş enerjisi panelinden 5.250.000KW/h enerji üretiminden 3.000.000 TL gelir hedefleniyor.

Üretilen enerjiyle yıllık 5.000 konutun tüm enerji ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Gelecek adına daha büyük sıkıntılarla karşılaşmamak istemeyen yerel yönetimler enerji ve su konusunda teknolojinin yardımıyla çalışmalara devam ediyorlar.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda daha iyi konuma gelmesi halinde konunun sıkıntılı halden çıkması anlamını taşıyor.

Yazarın Diğer Yazıları