Abdullah Ergün

Çocuklarınızı spora yönlendirin

Abdullah Ergün

Gündemin sıkça değiştiği ve gazete sayfalarında ve emniyet güçlerinin asayiş haberlerinde yaşanan yoğunluk karşında nasıl bir duruş sergileneceği konusunda karamsarlık devam ediyor

Teknolojinin insanları etkisi altına aldığı, uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıkların hızla çocukları ve gençleri etkisi altına aldığı günümüzde yöneticilerin radikal kararlar alma noktasında hale etkili olamamasını anlamakta zorluk çekiyoruz.

Ellerinde cep telefonları, sabahtan akşama kadar kendi hayal dünyasına kapılan, eve geldikleri zamanlarda dahi aile ortamının dışında gecenin ilerleyen saatlerine kadar bunu devam ettiren, yemeğini yatağında yiyen, Milli Eğitim Bankalığı’nın uygulamaya koyduğu müfredatın kendisine fazla bir yük getirmediğinden dolayı teknolojiye olan ilgisini ıstırarlı şekilde devam ettiren öğrenciler için bir şeylerin yapılma zamanı gelmedi mi?

Spor yapma noktasında sıkıntıların olduğu biliniyor.

Spor alanları noktasında zaten hep gerilerdeyiz.

Aile bağları çocuğun arkadaş ortamının gerisinde kalmış durumda.

Sigara alışkanlığını normal karşılayanlar bunun nedenini “yeter ki uyuşturucu kullanmasın” mantığıyla yorumlayan aileler…

Böyle bir tablo karşısında şaşkınlık yaşayanlar için onlara bu daha iyi günlerimiz diye yaklaşmak istiyorum.

Çocuk ve gençlerimize yazık oluyor.

 Ülkemizi ve şehrimizi yönetenlerin klasik protokol muhabbetlerinin dışına çıkılması, bizim bildiğimiz sıkıntıları onlarında bildiklerini fakat çözüm noktasında hala bir şeylerin yapılamaması çok kötü.

Okul önlerinde ve mantar gibi türeyen kafe türü mekanlarda oturan ilköğretim çağındaki çocuk ve gençlerin hal ve hareketlerinin yanı sıra edilen küfürler mekanın dışında yürüyenlerin kulaklarına kadar geliyor.

Okullara olan mesafenin belli bir ölçüde olması kriterini getirenlerin okul duvarına sıfır noktada bulunan kafelerin varlığından haberleri var mı?

Uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara bulaşmış çocuk ve gençlerinizi kurtarmak için seferberlik ilan edilmeli.

***

Alt yapıların kaynağını mahalle aralarında futbol oynayan çocukların oluşturduğu dönemler geride kaldı. Şimdilerde çocuklar başta “obezite “olmak üzere diğer sorunlarla boğuşmaya devam ediyor.

Derslerin ve sınavların verdiği sıkıntılı ortamlar sonrasında öğrenciler kendilerini rahatlatacak aktivitelerin çok uzağında kaldılar.

Yıllar önce mahalle aralarında bulunan boş arsalarda çocuklar başta futbol olmak üzere diğer sosyal aktiviteler sonrasında daha sorunsuz bir yaşam sürdürüyorlardı.

Bugün mahalleler beton yığını haline gelmiş durumda. Çocuklar kendilerine uygun alanların olamamasından dolayı cep telefonları ve bilgisayarlardaki oyunlarla kendilerini farklı yöne taşımış durumdalar.

Spor yapamamanın verdiği olumsuzluklar çocuk bedenlerinde değişimler yaşanmasına engel olamıyorlar.

Aileler bu değişim karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar. Haftalık ders programında beden eğitimi dersinin az olması öğrenciler üzerinde hayal kırıklığı yaratıyor.

Gelişim çağındaki öğrencilerin başta spor olmak üzere diğer sosyal aktiviteler yönünden iyi durumda olmaları gerekiyor.

Kendi emsallerimizin yaşadıklarından bir bölüm yazarak içinde bulunulan ortamın dışına çıkılması noktasında bir katkımız olursa ne mutlu bizlere

***

Bizler ve bizden önceki kuşaklar bu yönden çok şanslı durumdaydı. Mahalle aralarında olan tarlalarda sabahtan akşama kadar önceleri nylon top sonraki yıllarda futbol topunun peşinden koşarak yorgun şekilde eve geliyorduk.

Başta soğuk algınlığı olmak üzere diğer mevsimsel hastalıkların çok uzağında futbol dolu günlerle yaşam devam ediyordu.

En büyük eğlencelerimiz arasında sinema farklı bir yer tutuyordu. Mahalle arkadaşlarıyla birlikte sinemaya gitmek futbol oynamak kadar önemliydi.

Futbol ve sinema keyfini hep ekip olarak yaşıyorduk. Beden dersinin tek ders olması bizim için önemli değildi.

Nasıl olsa okul çıkışında futbol oynamak için boş alanlarımız vardı. Arkadaşlığın da en ileri derece de olması bu işi için yeterliydi.

Hafta sonları mahalle maçlarıyla futbol dünyamız daha disiplinli hale geliyordu.

Her günümüz futbol ile geçiyordu. Zaten o yıllarda Malatya’daki amatör kulüpler futbolcu bulma noktasında sıkıntı yaşamadılar.

Kulüplerin antrenmanlarına katılan futbolcu sayısı rekor derecelere ulaşıyordu. Böyle bir ortamda doğal olarak futbol kalitesi de yukarılara taşınmıştı.

Kulüp yöneticileri futbolcu bulmak için mahalleleri gezer, tarlalarda yapılan maçları izleyerek futbolcu transferlerini gerçekleştiriyorlardı.

Bugün ilkokul da okuyan çocukların yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz.

Okul sonrası eve kapanan, kendilerine uygun oyun alanları bulamayan çocuklar bedensel değişimlerini kontrol altına alamıyorlar.

Spor yapma istekleri maalesef gerçekleşemiyor. Sadece yaz tatillerinde açılan yaz spor okullarıyla bu ihtiyaçlar kısmen karşılanıyor.

Bunun yeterli olmadığını biliyoruz.

Spor yapmayan bedenlerin çeşitli hastalıklara açık olmasını artık herkesin iyice anlaması lazım.

Yerel yönetimlerin bu sorunların ortadan kalkması için spor alanları yapması lazım. Bunun gerçekleşmesi halinde sadece çocuklar değil diğer vatandaşlarda bundan faydalanacaktır.

Son olarak ailelere bir şeyler yazmak istiyorum.

Çocuklarınızı spora yönlendirin. İlimizde faaliyet gösteren spor kulüpleri size gereken yardımı yapacaklardır.  Spor yapanların edindikleri disiplin ve spor kültürü ter türlü tehlikenin kendilerine yaklaşmasına engel olduğunu sakın unutmayın.

Yazarın Diğer Yazıları