Abdullah Ergün

Bundan sonrası daha kolay

Abdullah Ergün

Gençlerbirliği galibiyeti her açıdan dönüm maçı oldu. Teknik Direktör Erol Bulut’un son maçlarda sitem değişikliğine gitmesi tam bir hayal kırıklığı oldu.

Kadroda yer alan futbolcuların dokusuna uygun sistemden bir anda vazgeçmesi ve üçlü savunmayla sahada yer alması o ana kadar performans olarak çok iyi konumda olan futbolcuları olumsuz etkilemişti

Son olarak Gençlerbirliği maçında dörtlü savunmayla sahada yer alan Yeni Malatyaspor’un ligin denge unsuru takımını farklı mağlup etmesi son maçlarda yapılan yanlışın tescili oldu

Maçta geriye düşmesinde rağmen bu takım bu maçı çeviriri diye düşüncesi hep ön plandaydı.

Chebeke ve Cıssokho hücuma daha dengeli çıkıyorlardı.

Murat Yıldırım Azubike ve Aytaç ile daha önceki maçlara oluşturduğu birlikteliğin verdiği avantajla daha iyi bir performans sergiliyordu.

Azubike ve Aytaç orta sahada hem hücum hem de savunma bölgesinde daha iyi görüntü ortaya koyuyorlardı.

Adem’in bilinen oyun karakteri Khalid ve Pereria’ya daha etkili olma şansı veriyordu.

Yeni Malatyaspor’un Gençlerbiliği maçında ortaya koyduğu futbolunu devam ettirmesi halinde zorluk derecesi yüksek olan maçlarda ligin dengesini değiştiren sonuçlara imza atabilir.

Bu takımın en belirgin özelliği olan takım savunması yine etkili olmaya başladı. Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında Sadık, Mina ve Doria’dan oluşan savunma hattının başarılı olamayacağının nedenleri daha önceki yazılarımda sıkça yazmıştım.

Bu takım günümüz futbolunda tercih edilen dörtlü savunmayla sahada yer alması lazım.

Elinizde Murat Yıldırım ve Azubike gibi oyuncular varsa rakibin pozisyona girme şansı çok az

Aytaç bu takımın klasik oyun kurucu görevinde olması gereken performansla sahada görevini yapıyor.

Adem’in etkili olduğu anlardaki görüntüsü Yeni Malatyaspor kadar rakipler içinde önemli hale geliyor.

Teknik Direktör Erol Bulut’un kalan maçlarda yeni bir maceraya gireceğini sanmıyorum.

Sistem değişkinliğe gidilmemiş olsaydı Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarında da puanlar gelebilirdi.

Bazı takımların dokusuna uygun oyun düşüncesi liglerin tamamlanmasına haftalar kalmasına rağmen şampiyonluklar getirdiğin görüyoruz.

Premier Ligde Manchester City, La Liga’da Barcelona, Bundesliga’da Bayern Münih, Fransa’da Paris St. German şimdiden şampiyonluklarını garantilemiş durumdalar.

Pep Guardiola bu sene liglerin en başarılı takımını daha önce Barcelona ve Bayern Münih’de olduğu gibi aynı sistemi Manchester City’de de uygulayarak göze hoş gelen futbol ve topla oynama oranında yenidünya rekorlarını da elinde bulundurmaya devam ediyor.

Kulüpleri başarılı kılan nedenlerin başında saha dışında kurumsal kimlik saha içinde inandığın ve uzun vadede çalışma şansı verilen teknik direktörlerin istikrarlı performansları ve klasik transfer politikalarında teknik direktöre verilen yetki ve bütçe geliyor.

Yeni Malatyaspor, Erol Bulut ile iyi bir sezon geçiriyor.

Daha iyisi yapılabilir mi?

Bunun gerçekleşmesi Yeni Malatyaspor kulüp başkanının Erol Bulut hakkında vereceği karara bağlı.

Alt yapı modelini iyi bilmesi, Başakşehir tecrübesi başta olmak üzere diğer artı avantajlarına sahip olması Malatya futbolu için büyük şans olduğunu düşünüyorum.

Gençlerbirliği maçında ortaya çıkan futbol ve farklı sonuç kadro yapısında yer alan futbolcuların fizik ve kondisyon olarak ligin en tepesinde yer alan takımlarla aynı seviyede olduğunu gösteriyor.

Geçmişte bu şehirde yaşanan haftalık değişimlerin artık yerini istikrarlı bir hale getirmesi lazım.

Liglerin bitmesine sayılı haftalar kala artık gelecek sezonun yapılanmasına başlanılması lazım.

Bunun için ilk olarak Teknik Direktör Erol Bulut ile yola devam edilmesi için gerekli görüşmelerin yapılması ve sonuçlandırılması lazım.

Bunun gerçekleşmesi halinde diğer konu başlıklarının hayata geçirilmesi daha kolay olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları