Abdullah Ergün

Bir Real Madrid Klasiği

Abdullah Ergün

Futbolda en büyük organizasyonların başında gelen Şampiyonlar Ligi Kupası yine Real Madrid’in oldu.

Kiev’de yapılan final maçında bütün gözler Liverpool’da başarılı bir sezon geçiren Mısırlı Yıldız Muhammed Salah ile Real Madrid’in Portekizli Yıldızı Christiano Ronaldo üzerindeydi.

Liverpool takımının Teknik Direktör Jurgen Kloop ‘un bu yıl Liverpool takımına kazandırdığı disiplinli futbolun son kurbanı Real Madrid olmaya yönelik ilk dakikalardaki etkili futbolu Muhammed Salah’ın sakatlanıp oyundan çıkmasıyla oyun bir anda klasik Real Madrid baskısı altında oynanmaya başladı.

Orta sahada Luca Modric, Tony Cross ve Casamiro gibi rakibi sıkıntıya sokan 3 oyuncuyla maçın kalan kısmı Real Madrid için daha kolay olmaya başladı.

Liverpool’da kaleci Karius’un hataları Liverpool’a fazla direnme şansı vermedi.

Sonuç olarak Şampiyonlar Ligi kupasını yine Real Madrid kazandı.

Liverpool, Jurgen Klopp yönetiminde bu sene başarılı bir sezonun taçlandırmasını Real Madrid ile final oynayarak tamamladı.

Alman Teknik Direktör Muhammed Salah, Mane ve Firmino gibi yetenekli futbolcuların performanslarına doğrudan katkı yaparak Liverpool taraftarlarının gönlünde ayrı bir yere sahip olduğunu gösterdi.

Şampiyonlar ligi kulüpler için büyük bir gelir kaynağı.

Büyük kulüplerin fanatik taraftarları şampiyonlar liginde yarı finale kalmaktansa Türkiye’de şampiyon olmayı daha çok tercih ederim düşüncelerine ait görüşlerinin ekranlarda ve gazete sayfalarında yer alması karşısında şaşkına dönmüştüm.

La liga’da şampiyonluklara ambargo koyan Real Madrid ve Barcelona’nın bu sene farklı kulvarlarda yaşadıkları şampiyonluklar taraftarlar arasında iki farklı görüşü ortaya çıkardı.

Barcelona, Real Madrid’in kupayı alması karşısında kazandığı La Liga şampiyonluğundan keyif aldığı söylenemez.

Onlar için en büyük başarı Şampiyonlar Ligi kupasının kazanılması.

Real Madrid ise La Liga’da Barcelona’nın puan olarak çok gerisinde kalmasına rağmen en büyük kupayı alarak ezeli rakibine La Liga şampiyonluğunun keyfini fazla yaşatmadı.

Avrupa’da büyük kulüpler futbolun en büyük organizasyonları arasında yer alan ligde başarılı olmak için maddi ve manevi anlamda büyük mücadele verirlerken bizdeki fanatiklerin bu konuyla ilgili düşünceleri tam bir sürpriz oldu.

Ligimiz kalitesi zaten yarı finallileri büyük kulüplere gösterecek gibi gözükmüyor.

Bir başka deyişle; Avrupa kulüpleriyle aramızda olan fark daha fazla açılmış durumda.

Artan maliyetler karşısında gelir tablosunu tutturamayan büyük kulüplerimiz UEFA ile görüşmeler yaparak Avrupa macerasına sorunsuz yolculuk yapmaya çalışıyorlar.

Süper ligimizin şampiyonu Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligine gidip- gitmeme durumu UEFA yapılan görüşmelerinden sonra tam anlamıyla sağlığa kavuşmuş gibi gözüküyor.

Böyle bir tablo karşısında kulüplerimizin Avrupa macerasında başarılı olma şansları oldukça az.

Seyirci potansiyeli ve marka değeri yüksek olan ülkeler şampiyonlar ligine 4 takım gönderirlerken bizim sadece şampiyon takımın gitmesi, ikinci takımında ön eleme oynamaları ve bu elememeleri geçememeleri ve ikinci takımımızın şampiyonlar ligine veda etmesi karşısında şampiyon takımın taraftarlarının mutlu olması bir başka acı gerçek.

Diğer ülkeler şampiyonlar ligine daha fazla takım göndermek için mücadele ederlerken bizim bu konuda akla mantığa sığmayan düşünceler içinde olmamız diğer ülkelerin dikkatlerinden kaçmıyor.

Evrensel futbolda gelişmeye ayak uyduran kulüpler sezonluk düşünceyi rafa kaldırmanın getirisini olumlu hale getirmeyi devam ettiriyorlar.

UEFA’ nın Finansal Fair kurallarına takılan kulüplerin yaşadıkları sıkıntılar karşısında kulüpler devrim niteliğinde kararlar almak zorunda kalıyorlar.

Ligimiz tatile girdi.

Kulüpler, dünya kupası maçlarını izlemek için elemanlarını Ukrayna’ya gönderecekler.

Başarılı olan kulüpler bu konuda ön plana çıkacaklar.

Yanı dünya kupasında etkili olan futbolcular dünya kupası vitrinini iyi kullanarak Premier Lig ve La Liga’da oynama hayallerini gerçekleştirmek isteyecekler.

Çok büyük paralar kazanmak isteyen istisna futbolcular ligimizi tercih edebilirler.

Yani Kariyer-Para ekseni etrafında olan futbolcular dünya kupası maçlarında futbolun vitrinini kullanarak tercih yapmak zorunda kalacaklar.

Futbol adına en büyük organizasyon olan dünya kupası maçlarını futbol severler bu defa farklı konu başlıklarıyla izleyecekler.

Yazarın Diğer Yazıları