Abdullah Ergün

Bir maç nasıl kazanılmaz?

Abdullah Ergün

Maçta öyle bir ilk periyot maçı oynandı ki sanki maçın sonucu Yeni Malatyaspor’un farklı kazanacağı yönündeydi

Maçın ilk dakikasında Alanyaspor savunma arkasına atılan top ve sonrasında gelen penaltı maçın genel görüntüsüne ev sahibi takım lehine olumlu etki yaratacağını ve konuk ekip aleyhine olumsuz görüntü ortaya koyacağını düşünüleri yanıltan bir maç izledik.

Aslında maçın iki takımın teknik direktörünü sıkıntıya sokacak ilk bölüm performansına baktığımız zaman Yeni Malatyaspor’un Alanyaspor savunma arkasına attığı toplar sonrasında kazanılan iki penaltı, Mina, Biforma ve Kamara ile kaçan yüzde yüzlük gol pozisyonları bu maçın özel hale gelmesi için yeterli nedenler arasında bulunuyordu.

Adem’in attığı penaltı golü sonrasında ikinci penaltı pozisyonu arkasından Alanyaspor’dan Ceyhun’a çıkan kırmızı kartlar sonrasında Yeni Malatyaspor topa daha çok sahip olması belki ed en önemlisi Kamara ve Biforma’nın arzulu futbolları maçın kalan bölümlerini daha kolay hele gelmesi için nedenler arasında yer alıyordu.

Maçın ilk bölümlerinde ortaya çıkan futbol kafalarda acaba sezonun en keyifli maçı mı olacak? Sorusunu ortaya çıkarttı.

Her şey Adem’in kaçırdığı penaltı sonrasında yaşandı. Sahada bir eksik kalan Alanyaspor kalan bölümlerde Kamara’nın maçın ilk dakikalardaki etkili futbolunu etkisini kaybetmesiyle oyunda dengeyi kuran taraf oldu. Belki topa daha çok sahip olamadılar fakat savunma arkasına atılan toplarda daha dikkatli olmaya başlamaları, Yeni Malatyaspor’un rakip ceza alanı çevresinde topu getirmelerine önlem almaları kalan bölümleri dalgalı hale getirdi.

İkinci yarıda Guilherme’nın oyundan alınması Aleksic’in oyuna dahil olması kalan bölümlerde Aleksic’ın ceza alanına göndereceği toplarla pozisyona’girme düşüncesi Erol Bulut’un Kamara ve Biforma’nın ceza alanında pozisyon alması yönündeydi.

Sahada bir eksik kalan Alanyaspor’un Yeni Malatyaspor kalesinde tehlikeler yaratacağını hiç kimse düşünmüyordu.

Oyuna sonradan dahil olan Donalt ve Ömer ile oyunu rakip kaleye yıkan Yeni Malatyaspor’da Alanyasporlu Efecan’ın sağ kulvarı etkili kullanması Erkan’ın sıkıntılı sürecin başlangıcını oluşturdu.

Ahmet’in oyundan çıkmasından sonra Donalt’ın hücuma yakın olması, Murat Yıldırım’ın orta sahada tek başına kalması aslında Erol Bulut’un oyunda aldığı en büyük risklerin başında geliyordu.

Ömer, Kamara, Biforma üçlüsü sağdan,  Aleksic ve İssam’in soldan da Erkan’ın ceza alanına göndereceği toplarda pozisyon girme düşüncesi Alanyaspor’un maçın ikinci yarısında takım savunmasını biraz daha olgun hale gelmesinden dolayı hayata geçirilemedi.

Murat Yıldırım’ın ceza alanı içinde Biforma’ya attığı topun dışında net pozisyon yakalayamayan Yeni Malatyaspor’da Ömer ve Kamara’nın ceza alanı dışına gelmeleri konuk ekibini maç içinde nefes almasını sağlarken, Issam ve Alaksic’ın sağ kulvarı etkili kullanmalarına karşın Kamara ve Ömer’in rakip savunmaya takılmaları konuk ekibin kalan bölümleri daha disiplinli oynamalarını sağladı.

Yeni Malatyaspor, maçın ilk bölümlerdeki etkili oyununu skor olarak yukarıya taşıyacak pozisyonları değerlendiremeyerek sezonun “ahlar ve vahlar “içinde yaşanan maçların çok ötesinde bir maçı geride bıraktı.

Adem’in ikinci penaltıyı gole çevirmiş olsaydı sezonun en farklı skorlarından biri ortaya çıkacaktı.

Alanyaspor’un ilk bölümlerde savunma arakasına atılan toplardaki görüntüsü maçın unutulmaz anlarını oluştururken, Kamara’nın Kaleci Haydar’ı geçip boş kaleye topu atamaması galiba hafta içinde futbolun gülümseten özetleri arasında ilk sırada yer alacak.

Kolay geçecek olan bir maç berabere bitti.

Maçın ilk bölümleriyle kalan bölümler arasındaki iki farklı oyun galiba ligin teknik adamları içinde referans olacak.

Yazarın Diğer Yazıları