Abdullah Ergün

Aynı sistem devam etmeli

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor’un Kayserispor karşısında ortaya koyduğu futbol kaybedilen iki puandan daha kötü oldu.

Maçın başlama vuruşundan itibaren stoperlerin arasında görev yapan Murat Yıldırım ve Donald’ın performanslarının sıkıntılı hale gelmesinin ana temasını Murat Akça ve Mina’nın kenarlara açıldığı anlarda yaşadıkları panik oluşturdu.

Sezon başından beri savunmanın önünde Murat Yıldırım ve Donalt’ın oyunun iki yönünü etkili kullanması, takımın lig sıralamasında geldiği noktaya büyük katkı yaptığı biliniyor.

Murat Akça ve Mina’nın olduğu savunma kurgusunda Donalt ve Murat Yıldırım arasında oluşana mesafenin belli bir aralıkta olması bu takımın savunma hattı için sıkıntının yukarıya çıkmasına engel olduğu biliniyor.

Sadık’ın olduğu maçlarda bile Murat Yıldırım ve Donalt’ın savunmanın ortasına gelip oyunu kurduğu maçların olmamasına rağmen Kayserispor maçında Erol Bulut’un maçın başından itibaren uygulamak istediği bu düşüncenin bu stoperle olmayacağı ilk dakikalarda belli oldu.

Donalt ve Murat Yıldırım’ın daha önceki maçlarda bu takım için en iyi yaptığı iş olan savunma önündeki iki yönlü oyunları takımın savunma bölgesine büyük kolaylık sağladığı maçları gördükten sonra Kayserispor maçında yaşanan sıkıntıların sadece bu maçla kalması en büyük temennim.

Murat Yıldırım ve Donalt’ın bu takımın saha için sonuçlarına doğrudan katkı yaptığına dair onlarca yazı yazdım.

Futbolda başarının ana temasını istikrarlı kadro ve oyun sistemi olduğu biliniyor.

Saha içinde işlerin iyi gitmesi için bu takıma uygun oyun anlayışının daha olgun hale gelmesi noktasında takıma katılan Biforma, Kamara Barış gibi çabuk ve kolay adam eksilten oyuncuların olduğu kadroda klasik 4-2-3-1 sisteminin daha etkin olması için savunmanın önünde görev yapacak futbolcuların stoperlerin arasında fazla görmenin bu sisteme katkı yapamayacağını gördük.

Kayserispor maçında Murat Yıldırım ve Donalt’ın takıma olumlu yönden katkı noktasında geride kalma nedenlerini daha fazla yazmak istemiyorum.

Biforma gibi çabuk bir oyuncunun daha etkili olmasını sağlayacak bilinen oyun düzeninin sahaya yansımaması sadece puan kayıplarını değil takım savunmasında da olumsuz görüntüleri ortaya çıkardı.

Kalan maçlarda da ön liberoda görev yapan futbolcuların ilk hazırlık pasları için stoperlerin arasında görev yapmaları halinde kalan maçlarda da benzer sonuçlar yaşanabilir.

Fenerbahçe maçında sahaya yansıyan görüntünün yanlışlar sıralamasında Erkan isminin neden ön plana çıktığını maçı dikkatle takip edenlerin çok iyi anlayacaklarını sanıyorum.

Bu takım sezon başından beri hücum bölgesinde görev yapan futbolculardan savunma noktasında beklenen desteği almadan maçlarını oynamaya devam ediyor.

Kayserispor maçında yaşanan sıkıntıların başlangıç noktasında yine bilinen klasik hücum desteğinin olmaması kadar Murat Yıldırım ve Donalt gibi bu takımın iki yönlü oyuncularının farklı bir sistemin farklı bir uygulaması karşısında ortaya çıkan performansın takımın savunma noktasında bekleneni verememesini ortaya çıkardı.

Bu sistem ve bu düşüncenin devamı halinde ara transferde takımın hücum bölgesinde görev yapacak isimlerin belli bir standardın altında kalabilirler.

Donald’un hücuma, Murat Yıldırım’ında savunmaya verdikleri desteğin son olarak takıma katılan futbolcularla oyun zenginliğine katkı yapması için savunmanın önünde göreve yapan futbolcuların klasik görevlerine devam etmeleri lazım.

Yazarın Diğer Yazıları