Abdullah Ergün

Anadolu İhtilali

Abdullah Ergün

Sadece adı süper olan buna karşın futbol kalitesinin vasatın üstüne çıkmadığı ligimizde Anadolu kulüpleri 3 büyüklerin yıllarca forse ettiği ligde bu sezon olumlu işlere imza atmaya devam ediyor.

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ‘ın saha içindeki mücadelesinden çok saha dışında yaşadıkları Anadolu kulüpleri için iyi bir fırsat oldu.

Trabzonspor’un aralarında olduğu 4 büyük kulübün borç bakiyesi kulüpleri rahatsız etmeye devam ediyor.

Şampiyonlar liginde mücadele eden Galatasaray’ın mevcut borç bakiyesinin yanı sıra CAS’ la olan sıkıtlar ayrı bir sorun yumağı olarak karşılarında duruyor. Böyle bir tablo karşında Başakşehir kulübü bana göre ligde en avantajlı takım konuma gelmiş durumda.

Kadroda bulunan Arda ve Emre’nin bilinen sıkıntılardan kurtulup tam anlamıyla takıma adapte olduktan sonra Başakşehir’ın 3 büyüklere karşı büyük avantaj saplayacağını düşünüyorum.

Yeni Malatyaspor, Kasımpaşa, Ankaragücü ve Antalyaspor’un ligde bulundukları konum asla sürpriz değil…

Büyük kulüpler bu kafayla gittikleri sürece Anadolu kulüpleri daha çok can yakmaya devam edeceklerdir.

BU sezon uygulama konulan VAR sistemiyle geçmiş yıllarda kritik kararlar sonrasında hanelerine haksız puanlar yazdıran büyük kulüpler artık bu avantajdan yoksun hale geldiler.

Ligimiz futbol kalitesinin ligde yaşanan olayların gerisinde kalması aslında yaşanan en büyük sıkıntı olarak karşımız da duruyor.

Yeni Malatyaspor’un Galatasaray’ı mağlup etmesi ulusal medyada temsilcimizin galibiyetinden çok Galatasaray’ın mağlubiyeti konuşuldu ve konuşulmaya devam ediyor.

Futbol olarak rakibine büyük üstünlük sağlayan Yeni Malatyaspor’un ortaya koyduğu futbolu es geçen ulusal medya büyük kulüplerde yaşanan olumsuzları kendi açılardan değerlendirerek bu kulüplere sevimli görünmeye devam ediyorlar.

Yeni Malatyaspor’un da aralarında olduğu kulüpler idari noktada daha az hata yapmaları halinde bu sezon büyük başarılara imza atabilirler.

Süper ligimizin izlenme takip edilme oranı diğer ülkelerin liglerinden çok geride olduğu biliniyor.

Arada oluşan farkın artık kapanma şansı hiç yok. Avrupa’nın en yaşlı 3. Ligi olan ülkemizde alt yapıya verilen göstermelik ilgi arasında oluşan fark böylece ortaya çıkmış oldu.

Çok zor durumda kalınması halinde genç futbolculara yer veren kulüplerin bu alışkanlıklardan kurtulması lazım.

Yeni Malatyaspor karşısında Galatasaray savunmasında görev yapan Ozan, her maç sonrası sakatlık sorunu yaşayan Serdar’ın takıma dönmesi halinde kulübede oturacağını bizler gibi kendisi de biliyor.

Ozan bu yanlışa vereceğimiz en son örnek.

Diğer kulüplerde benzer uygulamayı yapma noktasında hiç tereddüt etmiyorlar.

Oysa Avrupa yaşayan gurbetçilerin profesyonel liglerde ortaya koydukları performans bizim kulüplerin dikkatini nedense hiç çekmiyor.

Real Madrid Barcelona, Manchester City, Bayern Münih gibi Avrupa’nın en elit takımları genç futbolcular konusunda bizler gibi düşünmüyorlar.

Onlar genç-futbolcuların maddi ve manevi anlamda takıma büyük katkı yapacaklarını biliyorlar.

Bizler ise mecbur kalmadıkça bu gençleri kadroya alma gibi bir uygulamayı hiç düşünmezler.

 Transfer etkileri ve belli bir yaşa gelmiş futbolculardan medet ummak bu kulüplerin manifestoları arasında yer alıyor.

Bu tip yanlışlar her Avrupa arenasında alınan kötü sonuçlardan sonra futbol uzmanlarımız (!) tarafından gündeme geliyor.

Sonrasını zaten biliyoruz.

 Günlük hataları disiplinli bir şekilde devam ettiren kulüpler maddi ve manevi anlamda beklenen sona doğru hızla ilerliyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları