Abdullah Ergün

Amatör kümede yaşanan değişim

Abdullah Ergün

Malatya 1. Amatör kümede ilk yarı tamamlandı. Ara verilmeksizin ikinci yarı maçlarıyla devam eden Malatya 1 amatör küme büyükler liginde yaşanan futbol kalitesi geride kalan sezonların üstünde seyrediyor.

Şampiyonlu mücadelesi veren takımların sayı olarak fazla olmasının yanı sıra yeni oluşum içindeki bazı takımlar sağlam alta yapılarıyla gelecek sezonlarda çok daha iyi yerlere geleceğinin müjdesini sunmaya devam ediyorlar.

Malatya İdmanyurdu kurduğu iddialı kadroyla şampiyonluğun en büyük favorisi konumunda bulunuyor.

Yaş ortalaması belli bir standardın üstünde olmasına rağmen Malatya amatör küme futbol liginde uzun zamandır görmediğimiz pasa dayalı futbol ile haklı olarak zirvede yer alıyor.

Son olarak kaleci Önder ve Ferdi ile sözleşme imzalayan Malatya İdmanyurdu’nu çıplak gözle seyrettiğim maçlarda farklı oyun anlayışı ve futbol topuna yorgunluk kazandıran futboluyla görsel güzellikler sunmaya devam ediyor.

Benzer oyun kültürünü sahaya yansıtan takımlar arasında Darendespor ile Battalgazi Belediyespor’da yer alıyor.

Darendespor’un Malatya İdmanyurdu’nda yaşanan ilk hazırlık paslarıyla oyunu ikinci ve üçüncü bölgelere taşıma noktasında bazen sıkıntılar yaşamasına rağmen süre anlamında az bir farkla iyi şeyler ortaya koyması da çok güzel.

Battalgazi Belediyespor’un başında görev yapman Sefa Tatlıcı’nın Malatyaspor alt yapısında yıllarca yaptığı doğru işlerin kulüp noktasında taşınmada ilk haftalarda beklentilerin altında kalmamaya yönelik verdiği mücadelenin son maçta ortaya çıkan görüntüyle tescillenmesi ligin kalitesi noktasında büyük katkım yaptığı görülüyor.

Malatyaspor alt yapısında daha önce görev yapan genç futbolcuların artık olgunluk seviyesine geldiği noktada Sefa Tatlıcı’dan yine yıllar önce olduğu gibi aynı eğitimi alarak mücadeleye devam ediyorlar.

Battalgazi Belediyesi’nin verdiği desteğin sadece A takım için değil alt yapıya taşınma noktasında da Sefa Tatlıcı doğru bir tercih.

Yıllarca alt yapıda görev yapmanın verdiği tecrübenin Battalgazi Belediyespor’da yaşanması için kısa ve uzun vadede yapılacak programın hayata geçirilmesi yeterli olacaktır.

Malatya amatör kümenin köklü kulüplerinden Malatya Demirspor’un da geride kalan sezonlarda olduğu gibi aynı istikrarı devam ettirtmesi lig kalitesine doğrudan katkı yapması seyir zevki noktasında da olumlu şeyler ortaya koyuyor.

Kale Gençlerbirliği, Sanayispor, Malatyaspor takımları da lig içinde yaşanacak olası sürpriz sonuçların ortaya çıkmasına neden olacak takımlar arasında yer alıyor.

Yeşiltepe sentetik sahalarda hafta sonu oynanan maçlara olan ilginin daha yukarıya çıkması için takımların daha iyi kadrolar kurmasının yansı sıra alt yapıya da gerekli ilgiyi göstermeleri yeterli olacaktır.

Maçları yöneten hakemlerin futbolcu psikolojisi ve sahadaki futbolcuların sinir katsayılarının yukarıya taşıyacak kararların verilmesi noktasında daha dikkatli olmaları halinde yıllarca liglerde yaşanan hakemlere yönelik saldırılarının sayısında azalmalar olacaktır.

Yet erki yönettikleri maçlarda klasik profesyonel liglerde görev yapan ulusal hakemlerin saha içindeki görüntülerinin bir benzerini Yeşiltepe sentetik sahada uygulamaya kalkmasınlar.

Gördüklerini çalmaları, saha içindeki futbolcuların davranış biçimlerini kavramaları halinde her şey çok daha güzel olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları