Abdullah Ergün

Alt yapıda yaşanan devrim

Abdullah Ergün

Yeni Malatyaspor alt yapısında görev yapan antrenörler büyük bir işe imza atıyorlar. A takım için oluşturulan Arama-Tarama modelinin farklı bir uygulama şeklini hayata geçirerek kulübün geleceğini sağlama almaya yönelik uygulamanın herkes tarafından kabul görmesi ve desteklenmesi lazım.

Bu desteğin maddi ve manevi anlamda en büyüğünün Kulüp Başkanı Adil Gevrek ve ekibinin verdiğini öğrenmek projenin daha sağlıklı hale gelmesi ve başarıya ulaşması için yeterli nedenlerin başında geliyor.

Doğu ve Güney Anadolu’da alt yapı için gerekli olan yetenekli oyuncuların bulunması için yapılan ve hayata geçirilen bu uygulamanın daha kapsamlı ve sağlıklı hale gelmesi için her türlü desteğin artarak devam etmesi lazım.

Günümüzde ailelere futbolun maddi getirisi karşısında yıllar önce yapılanların aksine artık kendi elleriyle çocuklarını alt yapılara gönderiyorlar.

Okulu ihmal etmeden kulüp alt yapısına gelen çocukların aynı şekilde kulüp tarafından okul-kulüp ilişkisi içinde hiç sorun yaşanmaması işi daha etkili hale getiriyor.

Alt yapıya gelen genç oyuncuların futbol eğitimlerinin almasına yönelik en büyük katkıyı sunan alt yapı antrenörlerinin kendilerini geliştirmeleri hem kulüp hemde genç oyuncular için büyük önem taşıyor.

Alt yapı antrenör kavramına uygun yıllar önce köşeme taşımıştım.

Günümüzde artan futbolcu maliyetleri karşında arayışlar içine giren kulüplerin artık gerçeği görme zamanı geldi.

Yeni Malatyaspor Alt Yapı Sorumlusu Murat Uçkun şimdiye kadar sağlıklı bir şekilde yapılmamış bir işi kendi ekibiyle hayata geçirerek ilk adımı atmış durumda, bundan sonra yapılacak olan bu uygulamanın kapsama alanın genişletilmesi için herkesin bu projeye destek vermeleri yeterli olacaktır.

Yazıyı okuduktan sonra alt yapıda görev yapan antrenörlerin yaptıkları işlerin hiçte kolay olmadığını ve ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.

Genç futbolculara sadece futbolu öğretmiyorlar. Onlara futbol temel felsefelerinin yanı sıra fizyolojik değişimlerin getirdiği sorunların ortadan kalkmasına yönelik bilgileri de yine alt yapı hocalarından alıyorlar.

“Futbol kuşkusuz dünyanın en ilgi çeken spor dalı. Milyonlarca kişi futbolun içinde, yanında, peşinde... Kimi oynuyor, kimi yönetici, kimi izliyor, kimi loto — toto meraklısı. Ama futbolun cazibesine kapılmayan ülke yok gibi...
Bu nedenle dünyada çocuğun genel eğitimi paralelinde, “Futbol Eğitimi”ne büyük önem veriliyor. Bu da çok yönlü ve zengin temel eğitim yayınlarıyla, bıkıp usanmadan organize edilen seminer ve benzeri etkinliklerle sağlanıyor. Çünkü bütün ülkeler iyi bir altyapı, akıcı ve düzenli sağlam bir temel eğitime dayalı bir yarın özleminde. Türk Futbolu’nun da yarınları size emanet.
Çünkü futbolda iyi bir kalite, spor performansı çocuklukta ve genç yaşta elde edilir. Bu da gösteriyor ki, oyuncu performansındaki kalitenin “Öğretme” veya “Antrenörlük” kalitesi ile direkt bağlantısı vardır. Geleceğin futbolundan ve futbolcusundan siz altyapı antrenörlerinin sorumluluğu ve önemi de böylelikle ortaya çıkmış oluyor.
Mesleğin temel taşı “SEVGİ” ve sürekli çalışmadır. Genel bir reçetesi yoktur. Mesleğimiz, insan denilen çok yönlü varlığa, kendi kendini aşma gibi çok iddialı bir başka yön, boyut kazandırmak amaçlıdır. Böylesi bir amacın gerçekleşmesi ise, çok titiz detay çalışmasına, ayrıntı gözlemine bağlıdır. Açıkçası akla, bilgiye, tecrübeye, kalemi kağıda dökmeye bağlıdır.
Altyapının önemi ve altyapı antrenörlüğü üzerine sohbet içeriği taşıyan bu sohbetimizden çıkan mesajla özetlediğim bu mektupla sizlere aktarmaya çalışacağım.
Antrenörlük artık sınırlı bir saha çalıştırıcısı olmaktan çıktı. Sosyal, kültürel yönü olan liderler arıyor. Etkinlik yaratacak kişi istiyor. Güçlü olmak için bu kaçınılmaz. “BİLEN İNSAN” değil, “BİLDİKLERİNİ UYGULAYABİLEN İNSAN” dönemi başladı. Ve antrenörlük artık bölgesel ve ulusal olmanın da ötesinde “EVRENSEL” bir değer kazandığı için her geçen gün daha da saygınlık kazanıyor.
Gençlere antrenörlük yapmak, spor içerisinde yer almak açısından etkili bir yoldur. Ama kolay değildir. Sporcuların ilk spor deneyimlerine yardım etmeyi gerektiren sorumluluklar, deneyimsiz ve yeni antrenörleri bunaltabilir. Gençleri ilgilendikleri spor dalına fiziksel ve zihinsel olarak hazırlamak ve onlara olumlu örnek olmak. Sizden bir antrenör olarak istenen zor, fakat ödüllendirici işler arasındadır. İşte bu açıklamalardan sonra antrenör tanımı nasıl yapılmalıdır?
Antrenör; hiç kuşkusuz ilgili bulunduğu branşın gerektirdiği bilgilere sahip, araştırmacı, kendini yenilemeyi bilen, iyi izleyici, lider vasıflarına sahip, güvenilir, adil, dürüst ve sağlam kişilikli birisi olmalıdır. Bu sıraladığım özellikler aslında üzerinde tek tek durulması gerekli unsurlardır. Zira; oyuncularınıza futbolu öğretmeniz kadar, onları kişiliğiniz ile doğru yönlendirmekte son derece önemlidir. Futbola yeni başlayan oyuncular, antrenörlerine karşı büyük bir hayranlık, saygı ve sevgi taşırlar. Onların bu duyguları sizlerin başarılı olmanızda en büyük yardımcı etmendir. Bu duyguları zedelememeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü, antrenörlerine inanmayan ve güvenmeyen bir oyuncu, onun söylediklerini can kulağıyla dinlemeyecek ve uygulamayacaktır.
Bir diğer önemli konu ise; Eğitim ve Metedoloji’dir. Belki futbolu çok iyi bilebilir, ancak onu bildiğiniz oranda iyi öğretemeyebilirsiniz. Bu sebepten öğretme teknik ve metotlarını öncelikle öğrenmeye çalışmalısınız. Bu aşamada tüm altyapı antrenörlerinin çok sabırlı olmaları gerekir. Genç oyuncu yetiştirmek büyük bir sabır gerektiren olaydır. Onların yanlışlarını çok iyi izlemek ve bıkmadan, usanmadan düzeltmek gereklidir. Unutmayınız ki; yanlış temeller üzerine bina inşa edemezsiniz.
Bu kadar emek gerektiren bir çalışma için; işin başında öncelikle doğru malzemeyi seçmek ve onunla uğraşmak önemlidir. Şunu hiç unutmamalısınız ki, zaman çok kıymetlidir ve onu iyi şekilde kullanmak gerekir.
Şimdi diyelim ki; şu ana kadar söylediklerimizi yapmak için hazırsınız. Yani bir antrenörde aranan tüm özelliklere sahipsiniz ve elinize doğru malzemeyi geçirdiniz. Artık yapılması gerekenler, bu oyunculara temel futbol hareketlerini öğretmek, onlara futbolcu fiziğini kazandırmak ve kişiliğini en iyi şekilde yoğurmaktır.
Sizlere çalışmalarınızda engin başarılar dilerken, Türk Futbolu’nun yetiştireceğiniz seçkin oyunculara çok ihtiyacı olduğunu vurgularken, yeni değerleri, yeni yıldızları sizin özverisi, heyecanı, dinamizmi ve coşkusuyla kazanacağımız umudu ile aramıza katılımınızdan büyük mutluluk duyduğumu belirterek, “Hoşgeldiniz” derken. aşağıda sıralayacağım incilerden hoşunuza gideni kulaklarınıza küpe gibi takabilirsiniz.
ALTYAPI ANTRENÖRLERİ ‘NE TAVSİYELER
1. Daima bağışlayıcı ve sevgi dolu olunuz. (Hiç kimse devamlı olarak hatasının söylenmesinden ve azarlanmaktan hoşlanmaz.)
2. Oyuncularla ne gerektiğinden fazla yüz göz olmalı, ne de araya uçurumlar koymalısınız. (Bu çizgiyi çok iyi ayırt etmelisiniz.)
3. Her zaman motive edici, ilgili ve uyancı olmalısınız. (Bir arkadaş gibi yakın davranmalı, ancak disiplini de elden bırakmamalısınız.)
4. Oyuncular tek tek uğraşılmaktan büyük zevk alırlar. Zaman zaman onlara bu şansı vermeli, hatta futbol hakkında onlarla konuşmalısınız. (Bu tür ortamlar onların sizin ne istediğinizi daha kolay anlamalarına sebep olacaktır.)
5. Temel futbol hareketlerini öğretirken hiçbir zaman kolaycı veya aceleci olmayınız. Oyuncularınıza en kolay hareketleri defalarca tekrar ettirerek bu hareketlerin onlarda alışkanlık haline gelmesini sağlayınız. Eğer bunu yapamamışsanız, oyuncularınız o birkaç kere çalıştıkları hareketleri hiçbir zaman yapamayacaklardır.
6. Futbolun temel hareketleri olan; pas, dripling, şut, stop, hücum ve savunma konulan birbirinden ayırt etmeksizin, teker teker çalıştırınız. (Sizin çalıştırmaktan zevk almadığınız bir konu, belki de oyuncularınızın en zayıf tarafı olabilecektir.)
7. Çalışmalarınızın en büyük kısmını temel futbol hareketleri kapsamıyorsa biliniz ki, yanlış yoldasınız. Antrenman programlarınızda en çok yer vermeniz gereken ve kafa yormanız gereken konu budur.
8. İşin başında öncelikle doğru malzemeyi seçmek ve onunla uğraşmak çok önemlidir. Şunu hiç unutmamalısınız ki; zaman çok kıymetlidir ve onu en iyi şekilde kullanmak gerekir.

***

Alt yapıda görev yapmak her antrenörün rüyasıdır. Futbolun alfabesini alt yapı öğrencilerine öğretmek ve bunun karşılığını almak çok güzel bir duygu.

İleride futbolun en tepesine geldikleri zaman sizlerden özgüyle bahsetmek ve bunun sizlerde yaşatacağı mutluluğun gözyaşlarıyla buluşması bizlere de ayrı bir mutluluk yaşatacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları