Abdullah Ergün

Ajax Gerçeği (1)

Abdullah Ergün

Avrupa’nın en büyük futbol organizasyonu olan şampiyonlar liginde dün gece Ajax ve Real Madrid takımları karşı karşıya geldi.

Kupa tecrübesi daha iyi olan ve son üç yılın şampiyonu Real Madrid deplasmanda Ajax’ı mağlup ederek büyük avantaj elde etti.

Maçı izleyenler genç Ajax takımının ortaya koyduğu futboldan büyük keyif aldıklarını düşünüyorum.

Orta sahada görev yapan 21 yaşındaki Frenkie de Jong’u 75 milyon Euro karşılığında Barcelono’ya satan Ajax futbol adına yine geçmişte olduğu gibi iyi şeyler ortaya koymaya devam ediyor.

Avrupa’da mücadele eden kulüpler daha iyi bir gelecek adına nelerin yapılmasını ve bunları hayata geçirmek için yönetim kurullarında görev yapan ve bu işle görevli kişiler başarıya endeksli değişimleri hayata geçirme noktasında hiçbir engel tanımıyorlar.

Avrupa’da sağlam temeller üzerine oturtulan alt yapı modelini hayata geçiren ilk kulüp olan Ajax Efsanevi Futbolcusu Johan Cruyff Ajax alt yapısının daha etkili olması için her şeyi yapmıştı.

1970’li yıllarda Bayern Münih, Dinamo Kiev Barcelona, Real Madrid Liverpool gibi o yılların kulüpleri arasında Şampiyon Kulüpler Kupasını yıllarca müzesine götüren Ajax daha sonra Cruyff’un Barcelona’ya gitmesinden sonra alt yapıdan çıkan futbolcularla dünyada adından söz ettiren kulüp olmanın yanı sıra “ Ajax Modeli” ile diğer kulüplerin alt yapılarının tepeden tırnağa değişmesine neden oldu.

Johan Cruyff’un Barcelona’ya transfer olmasından sonra bugün dünyanın ey iyi takımı olarak lanse edilen Barcelona’da benzer bir Ajax modelinin İspanya versiyonu ortaya çıktı.

 Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Bayern Münih ve Manchester City gibi kulüpler transfer sezonunda milyonlarca Euro harcayarak rekabet ortamını kapitalist yaklaşıma doğru gelirken Arap zenginlerin bu kulüpleri alma teşebbüsleri globalleşen futbol sektörünün değişik yönünü de ortaya çıkardı.

Yakın bir zamanda ekonomik anlamda sıkıntı yaşayacak kulüplerin sayısında büyük artışlar yaşanacak.

Sağlam alt yapıları olan ve sadece alt yapı olsun mantığından çak farklı düşünen kulüpler bu sıkıntıyı fazla yaşamazlar.

Ajax gibi alt yapıya önem veren ve en büyük felsefesi olan “ alt yapısından yetişen her futbolcu belli bir değeri hak ettikleri zaman diğer kulüplere gidebilir” özelliğini taşıyan kulübün bugün hala en sağlıklı futbol modeli ile konuşulması kulübün sağlam temel üzerine oturtulduğunu gösteriyor.

Ajax hakkında yazılan yazıları hep takip etmeye çalışıyorum Hüseyin İnce’nin Ajax hakkında yazdığı yazıyı defalarca okudum. Bir futbol kulübünün ne kadar etkili olduğunu ve yıllarca aynı çizgide olmasının şaşkınlığını halen yaşıyorum. Hüseyin İnce’nin profesyonel kulüplere ders niteliğindeki yazısı her kulübün giriş bölümünde yerini almalı

***

Altyapı deyince akla gelir: Ajax

Dünya'nın en fazla tanınan kulüplerinden olan Ajax, çok başarılı ve popüler. Ajax’ın bu kadar tanınmasının en büyük nedenlerinden biri kuşkusuz alt yapıya verdiği önem. Belki de Ajax bu konuda dünyadaki en iyi kulüp.

Hollanda’da yıllardan beri kulaktan kulağa yayılan bir şaka var ki, bu Ajax’ın alt yapısına ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Hollandalı bebeklerin ilk sözü ne anne, ne de baba, Ajax. Birçok Hollandalı bunu onaylarken, buna kesinlikle karşı çıkan bir gurup var. Onlar tabii ki Ajax’ın en büyük rakibi olan Feyenoord’un taraftarları. Onlar buna inanmak istemeseler de Ajax, Hollanda’nın en başarılı, en ünlü ve popüler kulübü.

Ajax, Amsterdam’da inanılmaz bir şekilde destekleniyor. Tarafsız ziyaretçiler bunun biraz abartıldığını düşünebilirler fakat hayatlarında bir kez bile olsa Ajax’ın ArenA Stadı’nı görmüş olsalar, kesinlikle görüşlerini değiştireceklerdir. Şehrin hemen dışında bulunan stat, dışarıdan bakıldığında spor kompleksinden çok bir uzay gemisine benziyor ve tamamen Ajax kulübüne ait.
ArenA’nın içindeki hemen hemen her şey Ajax’ın renkleri olan kırmızı-beyazla kaplanmış. Kulübün mağazasında, taraftarların hayal edebileceği her şey bulunuyor ve bunlar da Ajax Müzesi’ni ziyaret etmeyi değer hale getiriyor. Burada sadece güzel maçların ve harika gollerin kayıtları yok. Ajaxlı futbolcuların hepsinin fotoğraflarını bulmak mümkün. Ayrıca kulübün 100 yıllık tarihi boyunca kazandığı kupaları ve ödülleri, eski belgeleri, tarihi araç gereçleri yine bu müzede bulabilirsiniz.


 AJAX BURADA, AJAX ORADA, AJAX HERYERDE

Kulüp mağazasını ve müzesini ziyaret ettikten sonra asansörle yukarı çıkarak tribünlerdeki yerinizi alabilirsiniz. Stad kapasitesi 51 bin kişi fakat Ajax, bunlardan sadece 43 bin adetini satabiliyor çünkü bu sayının üstüne çıkması yasak. Stadın koridorlarını Cruyff, Neeskens, Hulshoff, Blind, Davids, Seedorf ve Rijkaard gibi yıldızların fotoğrafları süslüyor. Devre arası mı? Sıkılmaya gerek yok. Neden stad içindeki restauranta gitmiyorsunuz? Ajax’ı hatırlatan birçok şeyi burada da bulabilirsiniz. Ekranlardan, Ajax’ın geçmişte oynadığı harika maçları ve kazandığı muhteşem zaferleri tekrar izleyebilirsiniz. ArenA’nın içinde çok özel bir yer var. Burasının adı “Soccer World”. Bu yiyecek ve içecek standında Ajax’ın eski yıldızlarının isimlerini taşıyan yemekler yiyebilirsiniz. Bunların arasında en çok satanlar ise “Frank de Boer Hamburgers” ve “Rijkaard’s Caesar Salad”.   

Ajax’ın sadece ArenA’sı yok. ArenA’dan sadece bir kaç yüz metre uzaklıkta yer alan “De Toekomst” (Gelecek), adlı antrenman merkezi gerçekten mükemmel. Bu dev komplekste, 7 adet doğal çim saha, 1 adet yapay çim saha ve Ajax’ın PAF takımının maçlarını oynadığı küçük bir stadyum var. Burası gerçekten de çok düşünülerek seçilmiş bir yer. Çünkü burada antrenman yapan gençler ArenA Stadı’nı çok rahat bir şekilde görebiliyorlar ve içlerinden şöyle diyorlar: “Orası, bir gün Ajax’ta profesyonel olarak futbol oynamak istediğim yer”.

60’lardan beri Ajax, alt yapı projelerini çok profesyonel bir biçimde yürütüyor. “De Toekomst”, genç yeteneklerin çok daha iyi ve etkili şartlarda yetişmesini olası kılıyor. 1996 yılından beri faaliyette olan bu kompleksin finansı, Ajax’ın 1995 yılında kazandığı Şampiyonlar Ligi’nden sonra kazanılan extra gelirlerle sağlandı.

 “De Toekomst”, on farklı takımdan 160 gence ev sahipliği yapıyor ve bu gençlere, yaşıtlarının çoğunun sahip olamadığı şartları sağlıyor. Soyunma odalarının kapılarında, Ajax’ta oynamış ünlü futbolcuların isimlerini taşıyan tabelaları görebilirsiniz. Hiç kuşkusuz ki Ajax’ta oynamış en iyi ve en ünlü futbolcu Johan Cruyff. Kulüp yetkilileri, hala ondan korku ve merakla karışık bir saygıyla bahsediyorlar. Altyapı hocaları onun ismini kullanarak oyuncularını motive ediyorlar. Belki de bu sayede yeni bir “Kral Johan” çıkar.
 

Yazarın Diğer Yazıları