Yatay mimariyle yerinde dönüşüm yapılacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan çarşıyı planlama ile yeniden dönüşüm yapılacağını belirterek, 'Şehir seyrekleştirilecek. Dikey yapıdan yatay mimariye geçecek ama yerinde dönüşüm olacak. Kültürüne, belleğine, hafızasına, demografik ve sosyolojik yapısına kimliğine de zarar gelmeyecek şehrin omurgasını bozmayacak bir planlama örneği çıkaracak' dedi.

Yatay mimariyle yerinde dönüşüm yapılacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, gazetemizi ziyaretinde çarşı merkezinin akıbetine dair açıklamada bulundu. Başkan Gürkan, şehir merkezinin seyrekleştirilerek, dikey yapıdan yatay mimariye geçilerek yerinde dönüştürüleceğini söyledi. 

Esnaf mağdur edilmeyecek

Çarşı merkezinde esnafların geçici kurduğu tezgahların akıbeti ile ilgili konuşan Başkan Gürkan, hiçbir esnafı mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak, “Şehri sokakları işgal edilmiş yiyeceklerin satıldığı hastalık, mikrop saçan bir yapıya izin vermeyiz. Ancak esnaflar da evlerine günlük kazancını evine götüren adamlar. Kazancını görüp ihtiyacını karşılayacak bir şey olması lazım. Biz onun için çalışıyoruz. Belediyenin yerlerini verdik çarşı yaptık. Şuanda MATİM iş merkezine 203 tane dükkan yapıyoruz. Caddeler etrafına konteyner koyarak vatandaşımız evine ekmeğini de götürsün ama şehrin genel siluetini de olumsuz yönde etkilemesin. Zamanla esnafı yerleştirmeye başladık” dedi.

Şehir seyrekleştirilecek

Depremlerde yıkılan çarşıyı planlama ile yeniden dönüşüm yapılacağını aktaran Gürkan, “Çarşıyı eski haline getirip sonrasında çarşıyı yeniden dönüşüm haline getireceğiz planlama ile birlikte. Biz bütüncül plan yapılacak dedik, lokal uygulamalar bütüncül planlar adapte edilecek yatay mimari olacak, seyrekleştirilecek dedik. Şehir seyrekleştirilecek. Dikey yapıdan yatay mimariye geçecek ama yerinde dönüşüm olacak. Kültürüne, belleğine, hafızasına, demografik ve sosyolojik yapısına kimliğine de zarar gelmeyecek şehrin omurgasını bozmayacak bir planlama örneği çıkaracak. Kenarlara kalıcı konutlar da şehrin omurgasına entegre edilecek temel kriterimiz bu” diye konuştu.