Yapılan işlemler Anayasaya aykırıdır
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'da, ağır hasar alan binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Büyük yıkımların yaşandığı kentte, hasar derecesi ve yıkım kararına itirazlar sürüyor. Mahkemeye taşınan hasarlı binaların, mahkeme sonucu beklenmeden yıkımına karar verildiğini iddia ediliyor. Vatandaşlar duruma tepki göstererek yetkililerden yardım bekliyor.
6 Şubat’ta meydana gelen ve ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerden etkilenen Malatya'da yıkım çalışmaları sürüyor. Kimi konut sahipleri de binalarının hasar durumuna itiraz ederek durumu bölge mahkemelerine götürdü. Mahkeme sonucu netleşmeden yıkımların yapılacağını iddia eden ev sahipleri duruma tepki gösterdi. Malatya’nın Yeşilyurt İlçesinde bulunan Fahri Kayahan Caddesi üzerinde bulunan Platin Konutlarında yaşayan site sakinleri, binanın uzmanlar tarafından incelendiğini ve güçlendirilebileceğini aktararak, “Normalde 60 gün süre verilmesi lazım. 60 gün içinde burayı boşaltıp yıkılması lazım. 30 gün içinde gelip yıkmaya kalkıyorsun. Usulsüzlük, rant ve her türlü pislik var” ifadelerini kullandı.
Raporda profesör imzası var
Depremlerden sonra yapılan hasar tespit raporuna itiraz ettiklerini ve mahkeme sonucunun henüz netleşmediğini belirten site sakini, şunları dile getirdi: “Mahkeme kararı sonuçlanmadan yıkım kararı verilmiş. Dün gelmişler ve iki üç gün içinde yıkacağız demişler. Karot örneğini alın ve müteahhitti mahkemeye verin diyorlar ama biz burayı yıkacağız diyorlar. Depremden sonra ilk tespit yapılırken acele tespit yapıldı. Binanın içine girmeden bile, dışarıdan bakıp ağır hasarlı denen binalar oldu. İlk tespit ağır hasarlı dendi. Biz buna itiraz ettik. İkinci tespitte mühendis geliyor hangi kolanlar olduğunu soruyorlar ve kolonlara bakıp bunlar ağır hasarlı deyip çekip gidiyor. Çevre Şehircilik kurul oluştururken alınan nota ve fotoğraflara göre karar veriyor. Biz de buna itiraz ettik. Olmadı yine ağır hasar dendi. İnönü Üniversitesi’nden aldığımız raporda, bir tane profesörün bir tane doçentin imzası var, orta hasarlıdır, güçlendirme yapılabilir deniyor.”
İnsanlar eşyalarını boşaltmadı
Site sakini, mahkemenin yıkımla ilgili yürütmeyi durdurması gerektiğini ve ev sahiplerinin eşyalarını boşaltması için 60 gün süreye tanınmasının önemli olduğuna değinerek, “Biz A blokun güçlendirilmesi için Gazı Üniversitesinden bir profesör getirdik. Profesör inceledi. Bu A blok orta hasarlıdır dedi B blok için nasıl ağır hasar vermişler onu anlamıyorum dediler. Çünkü B blok, A bloka göre daha az hasar almış depremde. Aynı şeyi İnönü üniversitesinden de söylendi. Profesörler gelip bu binaya güçlendirilir diyor. Biz konuyla ilgili dava açtık. Maalesef yürütmeyi durdurma kararı vermiyor. Aslında vermedi lazım. 27 Temmuz’da askıya alındı ve yıkım kararı verildi. Biz 28 Temmuz’da hemen davamızı açtık. 31 Temmuz’da da mahkeme kararını verdi. Mahkemede Çevre Şehircilikten rapor istenecek diyor. Bu bir süreç. Normalde mahkemelerin bu tür durumlarda direk yürütmeyi durdurma kararı vermesi lazım. Mahkeme bunu yapmadığı için çevre Şehircilik bunu yıkıyor. Normalde 60 gün süre verilmesi lazım. 60 gün içinde burayı boşaltıp yıkılması lazım. 30 gün içinde gelip yıkmaya kalkıyorsun. Usulsüzlük, rant ve her türlü pislik var. Çünkü bunlar onların işine geliyor. Enkazdan gelecek demir büyük firmalara gidecek. Çevre şehircilik il müdürlüğüne gittik, karar yoksa yıkarız diyorlar. Anayasa mahkemesinin 2014 yılında almış olduğu bir karar var. Şimdi ben kim dava edeyim? Hâkimi mi dava edeyim, valiliği mi? Dava açsam ne olacak bina yıkıldıktan sonra. Bize yıkacakları tarihi vermediler. 3 gün içinde karot örneğini alın müteahhitti mahkemeye vereceğiz demişler. Daha insanlar eşyasını boşaltmamış” diye konuştu.
site sakini,“İdare mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararı vermemiş olması telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağından anayasa mahkemesinin Anayasa Mahkemesinin 27/2/2014 tarihli ve E.: 2012/87, K.: 2014/41 sayılı Kararı ile) anayasaya aykırıdır.” dedi.