Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?

Kamu binalarındaki yangın güvenliği sistemlerinin yetersizliğini vurgulayan Malatya Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Baykan Almış, mevcut yangın güvenliği yönetmeliğinin eksikliklerine dikkat çekerek, gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bolu’da 21 Ocak gecesi saat 03.30 sularında başlayan yangında Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Oteli adeta küle dönerken, yapılan açıklamalarda 79 vatandaşın hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralı olduğu kaydedildi.

Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?

Ülkeyi yasa boğan olayın ardından 1 gün süreyle milli yas ilan edilirken, sömestr döneminde yaşanan yoğunluk nedeniyle otelin doluluk oranının arttığı ve can kayıplarının yükseldiği anlaşıldı. Olayın ardından, otelde yangın sensörleri ve alarm sisteminin neden çalışmadığı merak edildi. Yapılan ihmale tepkiler büyürken, bir tepki de Malatya Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Baykan Almış’tan geldi. Almış, ‘Resmi kurumlar tarafından yapılacak olan bilirkişi incelemesiyle netleşecek olan bu elim olayın bizlere ders çıkarmamıza vesile olmasını dileriz.’ dedi.

Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?

Düzenli Kontrol Edilmeli

Kamuya açık binalarda yangın alarm ve söndürme sisteminin doğru bir şekilde kurulması ve bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten Almış, “Özellikle otel, hastane, okul, alışveriş merkezi gibi kamuya açık binalarda bu yangın ihbar ve söndürme sistemlerin doğru şekilde kurulması ve işlevsel kalmasının sağlanması hayati önem taşımaktadır. Aynı şekilde modern bir yapıda yangın algılama, alarm ve söndürme sistemleri hem kendi içerisinde hem de havalandırma ve geçiş kontrol sistemleri ile entegre bir şekilde tesis edilmelidir. Ayrıca, tesisatın periyodik olarak uzman mühendisler tarafından kontrol edilmesi, olası yangın tehlikelerinin önüne geçmek için önemlidir. Bu vesileyle, Elektrik İç Tesisatları Yönetmeliği`nin eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Yangın algılama ve uyarma sistemlerinin kurulması tek başına yeterli değildir. Bu sistemlerin sürekli çalışır durumda tutulabilmesi için düzenli bakım ve kontrol edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?

Kamuya Açık Binalarda Güvenlik Yetersiz

Yanan otelde yangın algılama ve uyarma sistemi bulunup bulunmadığının henüz bilinmediğini aktaran Almış, kamuya açık binalarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda yıllardır uyarılarda bulunduklarını kaydederek şunları söyledi:

Yangın Güvenliği Yetersiz! Kamu Binaları Tehlikede Mi?

“Söz konusu binada çalışır durumda bir yangın algılama ve uyarma sistemi bulunup bulunmadığı, yangın söndürme sistemi olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Dahası, bu tür sistemlerin zorunlu olup olmadığı da bir soru işareti oluşturmaktadır. Şöyle ki, binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik`teki "mevcut yapı" tanımı, eski binaların yangın önlemleri için zorunlulukları kaldırmış durumdadır. 29 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete`de yapılan değişiklikle; 2007`den önce yapı ruhsatı başvurusu yapılmış ve o tarihten önce tamamlanmış binalar, "mevcut yapı" olarak kabul edilmiştir. Bu değişiklik, geçmişte mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açmıştır. Odamızın Genel Merkez Yönetim Kurulu uzun yıllardır bu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekmekte ve özellikle kamuya açık binalarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Son yaşadığımız yangın da mevzuat eksiklerin giderilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.”