Yamalı bohça

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye'de her alanda gelişim, dönüşüm, yenileşme ve reformlar yapıldığını belirterek, sivil bir anayasanın yapılmasının şart olduğunu kaydetti. 19 defa değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası'nı 'yamalı bohça'ya benzeterek, 'Gelişen ve büyüyen Türkiye için sivil bir anayasa elzemdir' dedi.

Yamalı bohça

40 yıllık darbe ürünü 

Milletvekili Çalık, Memur-Sen Malatya İl Temsilciliğini ziyaret etti. Çalık burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 40 yıllık darbe ürünü olan ve demokrasiye uymayan 19 defa değişmiş bu anayasadan kurtulması ve tekrar bir sivil anayasa sürecine girilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi partilerden sivil toplum kuruluşlarına, medyadan iş dünyasına kadar tüm kesimleri yapıcı katkı vermeye davet ettiğini anımsattı. Çalık, Türkiye’de vesayetin gölgesindeki anayasaların hep dönemsel kaldığını ve bir süre sonra da milletin ihtiyaçlarına cevap veremediğine dikkat çekti.

19 yılda 12 kritik değişiklik

Çalık, bugün 1982 Anayasası’nın kaldırılması gerektiğine inanmayan hemen hemen yok denilecek kadar az insan bulunduğunu ve herkesin yeni bir anayasa yapılmasını arzu ettiğini belirterek, 1982 Anayasasında 19 yılda 12 kez kritik değişiklikler içeren düzenleme hazırladıklarını ve 177 maddelik anayasanın 30’u aynı maddelerde olmak üzere toplam 134 hükmünde değişikliğe imza attıklarını ifade etti. Çalık, gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veremeyen 1982 anayasasını yamalı bohçaya benzetti.