Vicdanlı olun

Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı ile Malatya Emlakçılar Odası konut fiyatlarında ev sahipleri ve müteahhitlerin fahiş fiyat artışlarına karşı iş birliği gerçekleştirecek. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, yapılan iş birliği ile teşvik paketi açıklanmadan önce fiyatla şimdi ki fiyatın karşılaştırılacağını, haksız artış yapanlara cezai işlem uygulanacağını söyledi. Özgül, vatandaşlarımız, müteahhitlerimiz biraz daha insaflı ve vicdanlı olsunlar ki bu sektör canlasın. Öldürmesinler bu sektörü' dedi.

Vicdanlı olun

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut sektörüne yönelik açıklanan yeni paketlerin ardından bazı fırsatçı ev sahibi ve müteahhitlerin fiyatlarını artırdığı görülmüş ve kamuoyuna yansımıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fırsatçılık yapmaya ve vatandaşları mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacaklarını açıklamasının ardından Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı, artışların önüne geçebilmek amacıyla Malatya Emlakçılar Odası ile iş birliği yapacak.

Sektörü öldürmeyin

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, gazetemiz muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı'nın davetlisi olarak Balıkçı ile bir araya geldiklerini ve sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Fiyat artışlarının sebeplerini ve bunun nasıl önüne geçebileceğini ele aldıklarını dile getiren Özgül, “Geçen hafta Vergi Dairesi Başkanımız bizi çağırdı. Gittik görüştük. Bize dedi ki fiyat artışlarını biz takip ediyoruz. Sizde bize bu konuda yardımcı olun. Örneğin teşvik paketi açıklanmadan önce fiyatıyla şimdi ki fiyatıyla fark varsa biz bunları takip ediyoruz sizde emlakçı olarak bunları takip edin. Bu konut satıcılarına ait bir araştırma. Burada bir cezai yaptırım yapılacağı düşünülüyor. Onun için vatandaşlarımız, müteahhitlerimiz biraz daha insaflı ve vicdanlı olsunlar ki bu sektör biraz canlasın. Öldürmesinler bu sektörü” dedi. 

Fırsatçılık yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konut sektörüne yönelik açıklanan yeni paket sonrası yaşanan fiyat artışlarında emlakçıların herhangi bir dahlinin olmadığını vurgulayan Özgül, “Sayın Cumhurbaşkanımızın gayrimenkul sektörünün biraz canlanması için açıkladığı teşvik paketinden bir gün sonra müteahhit firmaların daire satış fiyatlarını arttırdığı gözlemlenmektedir. Teşvikin açıklandığı akşam bir ilan bin lira idi. Gece 12’den sonra aynı ilan bin 300 lira yaptılar. Gerçekten hoş bir durum değil. Biz bunu fırsatçılık olarak düşünüyoruz. Aslında müteahhit firmaların akıllı davranması lazım ki bu para piyasaya girsin. Hem kendi işini görülsün hem vatandaş konut sahibi olsun hem de ekonomi biraz canlansın. Ama burada müteahhit firmalarımız yanlış yapıyor. 2019’da olduğu gibi faizlerin düşmesiyle nasıl daireler arttı. Bu günde aynısını yapıyorlar. Bu fırsatçılığı yapmamaları gerekiyor. Hem kendi faydalarına hem de konut alacakların faydasına bir teşvik paketi bu. Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 150 kalem çeşit sektör var. Bunların hepsi canlanacaktı. Ama ne oldu önünü kestiler. Teşvik paketinden sonra fiyatları biraz daha düşürselerdi herkes kredi kullanabilirdi. Dar gelirlide, orta gelirlide kredi kullanıp ödeye bilirlerdi. Ancak fiyat artışından dolayı kimse yanaşamıyor. Kredinin taksitlerini ödeyecek insanların alım gücü yoktur. Bugün 500 bin lira alacak bir kişi 10 yılda aylık 12-13 bin lira para ödeyecek. Nasıl ödeyecek bu parayı?” diye konuştu.

Konut fiyatları daha da artacak

Özgül, Malatya’da konut fiyatlarında arz talep ilişkisinden dolayı fiyatların daha da artacağını savunarak, “Çünkü konutta arz yoktur. Talep çok arz yoktur. Yani bu arzı da arttırmak için imarlı arsa sayısı az Malatya’da. Özellikle belediye başkanlarımıza buradan seslenmek istiyorum. Konutların fiyatlarının ucuzlaması da dahil yerinde sayması için yani bugün ki fiyatta kalabilmesi için arsa arzlarının artması lazım. İnşaat malzemelerine bundan sonra daha fazla zam geleceğini düşünmüyoruz. Ama arsa yokluğundan dolayı arsadan daireler intikal eden arsa payları artıyor. Mesela kat karşılığı arsalarda oranlar yüzde 40 ile yüzde 50 arasında arsalar gitmektedir. Bu da ister istemez maliyeti artırmaktadır. İşte burada belediyelerimiz özellikle Yeşilyurt Belediyemizin imara açması lazım. Yani şuan Yeşilyurt bölgesi imara kapatıldı. İmara açılan arsa yoktur. Önceden imara açılan arsalar vardı oda bitti. Böyle devam ederse belediye başkanlarımız arsa arzını artırmazlar ise bir yıl sonra Malatya’da kiraların daha çok yükseleceğini buradan belirtmek işitiyorum. Çünkü arz yok talep günden güne çoğalıyor. Arz olmayınca da kiralar git gide yükselecek. Ev bulmak bile çok zor olacak. Şuan bakıyorum yeni proje hiç yoktur. Yeni proje üretilmesi gerekiyor ama hiç yoktur. Hep eski projeler. Müteahhitler bunları bitirip sattıktan sonra gerçekten büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Burada TOKİ’ye görev düşüyor. TOKİ Malatya’ya biraz ağırlık verirse piyasa biraz rahatlar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.