Veriler Açıklandı: Malatya'da İş Güvenliği Alarm Mı Veriyor?
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)'nin 2025 yılı Ocak ayı iş kazası raporuna göre, Türkiye genelinde ocak ayında en az 177 işçi yaşamını yitirirken, Malatya'da ise bir ayda iş kazalarından dolayı 5 işçi hayatını kaybetti.
İş güvenliği Türkiye'de ve özellikle Malatya'da ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2025 Ocak ayı raporu, iş kazalarının vahametini gözler önüne serdi. Rapora göre, Malatya'da sadece bir ayda 5 işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. Malatya iş kazalarında ilk 7 il arasına girdi.
İşçi ölümlerinin büyük kısmı sendikasız işçilerden oluşurken, en riskli sektörler inşaat, tarım ve taşımacılık oldu. İş kazalarına sektörel olarak bakıldığında; hizmette 56 işçi, sanayide 55 işçi, inşaatta 43 işçi ve tarımda 23 işçi hayatını kaybetti. Taşımacılık, tarım ve moto kurye ölümlerinde trafik kazası; inşaat ve tarımda ezilmeler; inşaatta yüksekten düşmeler; otellerde yangınlar ve her sektörde kalp krizi nedenli ölümler öne çıktı.
Ocak ayında 13 göçmen işçi (3’ü Iraklı, 2’si Suriyeli, 2’si Afganistanlı, 2’si Kenyalı, 1’i Endonezyalı, 1’i Filistinli, 1’i İranlı, 1’i Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin 4’ü hizmet, 3’ü sanayi, 3’ü inşaat ve 3’ü tarım sektöründe çalışıyordu.
Çocuk, genç, yaşlı ölümleri artarak devam ediyor
Ocak ayında iş kazalarının yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 34 işçi, 30-49 yaş arası 67 işçi, 50-64 yaş arası 53 işçi, 65 yaş ve üstü 9 işçi ve yaşını bilmediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti.
Ocak ayında iş kazasında ölenlerin 15’i kadın işçiydi. Kadın işçilerin 8’i konaklama, 3’ü cam, 1’i metal, 1’i lojistik, 1’i sağlık ve 1’i genel işler işkolunda çalışıyordu.
Malatya İş Kazalarında ilk 7’de
Ocak ayında; 30 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Ankara’da; 8’er ölüm Denizli ve Konya’da; 7 ölüm Adana’da; 6’şar ölüm İzmir ve Malatya’da; 5’er ölüm Antalya, Bursa ve Sakarya’da; 4’er ölüm Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bolu, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Mersin’de; 3’er ölüm Amasya, Hatay, Kırşehir, Manisa, Zonguldak ve İsrail’de; 2’şer ölüm Çorum, Elazığ, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun ve Şırnak’ta; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Bartın, Erzurum, Giresun, Isparta, Kayseri, Kütahya, Mardin, Muş, Niğde, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Uşak, Yalova, Yozgat, Bulgaristan, Filistin, İran, Kuzey Kıbrıs, Romanya ve Suudi Arabistan’da meydana geldi…