Verilen sözler tutulmadı

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pandemi sürecinde getirilen kısıtlamalardan pazarcı esnafının etkilendiğini belirterek, belediyelerin esnafa destek olması için işgali bedeli almaması gerektiğini söyledi. Emre, 'Yeşilyurt Belediyesi 'Depremden dolayı 3 ay işgaliye bedeli almayacağız' sözünü yerine getirmedi. Belediyelere sesleniyorum, esnaf, bir yıldır çok mağdur, zor durumda işgaliye konusunda bize yardımcı olsunlar, gerekirse almasınlar' dedi.

Verilen sözler tutulmadı

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, oda binasında pazarcı esnafının pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntılarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.  Emre, belediyelerin kayıt dışı çalışmalarla ilgili üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirtti.

İşgaliye konusunda bize yardımcı olsunlar

Malatya'daki pazarcı esnafının, sıkıntılarının 24 Ocak'ta yaşanan depremle birlikte başladığını anlatan Emre, "Depremden sonra koronavirüs salgını dünya genelinde yayın olan hastalığın pençesine düştü.  Ülke olarak düştük. Salgından bütün sektörler etkilendiği gibi bizim pazarcı sektörü de etkilendi. Pazarcı esnafı sokakta sorunları fazla olan esnaftır. Vatandaşa hizmet götüren hizmet grubuyuz.  Tabiki birçok yönden etkilendik. Gereken kurallar, sosyal mesafe, hijyen, maske tamamına uymamıza rağmen,  ayakkabıcı, elbiseci, zücaciyeci gibi bir çok sektör 4-5 ay hiç tezgahlarını açmadı. Açılmadığı zaman Yeşilyurt Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çınar dedi ki, 'Depremden dolayı 3 ay işgaliye bedeli almayacağız' peşinden kovid (19) salgını geldi ama bundan bir sonuç alamadık.  Vermiş olduğu sözü yerine getirmedi. Esnafım adına belediyelere sesleniyorum, esnafım gerçekten bir yıldır çok mağdur, zor durumda işgaliye konusunda bize yardımcı olsunlar, gerekirse almasınlar. Pandemi sürecinin ilk zamanında pazara giren müşteri sayısı kısıtlıydı, esnafımız etkileniyordu" diye konuştu.

Belediyeler üzerine düşen sorumluluğu hiç yerine getirmediler 

Emre, pazarcı esnafının en büyük sıkıntısının başında su ve lavabo ihtiyacı olduğunu, bu sorunu defaten dile getirmelerine rağmen herhangi bir çözüm bulanamadığını belirtti. Denetim konusunda da sıkıntılar yaşandığını aktaran Emre, "6 yıldır görevdeyiz, 6 yıldır sürekli şunu söylüyoruz; kayıt dışı çalışmalar. Bunu Cumhurbaşkanımız da sürekli dile getiriyor. Vatan hainliği Devlete sadece devlete kurşun atmak değil, vergi ödememek, vergi kaçırmak ve kayıt dışı çalışmakta vatan hainliği ile aynı ölçektedir. Burada belediyeler üzerine düşen sorumluluğu hiç yerine getirmediler. Malatya'da aşırı bir seviyede korsan var. Bunların, vergi, SSK, BAĞKUR hiç bir şekilde denetlenmiyor. Bizim esnafa gelince, vergi, SSK, BAĞKUR, birde diğer esnafa göre işgali bedeli ödüyorlar. Bu durum esnafa bu süreçte aşırı bir yük getiriyor. Pandemi sürecinde pazarlarda sosyal mesafe kurallarını zaten Jandarma denetliyor. Zabıtalar ise kayıt dışı çalışma konusunda hiç bir denetim yapmıyorlar" şeklinde konuştu.