Verilen fiyat yetersiz

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan karkas et fiyatının büyükbaş hayvan üreticisinin taleplerini karşılamadığı gibi üreticiyi zora sokacağını söyledi. Taneli, 'Geçen yıl 70 TL olan normal yem fiyatları 100 TL'ye yükselmiştir. Büyükbaş bir hayvan yetiştirmenin maliyeti hesaplandığında verilen fiyatın yetersiz olduğu görülecektir' dedi.

Verilen fiyat yetersiz

Et ve Süt Kurumu büyükbaş karkas et alım fiyatlarında kilogram başına 2 liralık artışa gitti. Bu kapsamda, söz konusu fiyat ithal hayvanda 31 liradan 33 liraya, yerli hayvanda 32 liradan 34 liraya çıkarıldı. 

70 TL olan yem fiyatları 100 TL’ye yükseldi

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, açıklanan fiyatlarla ilgili birlik binasında basın toplantısı düzenledi. Taneli, açıklanan fiyatın olumlu olduğunu kaydederek, ancak fiyatların, yetiştiricilerin üretim maliyetlerini dahi karşılamayacağını belirtti. Karkas et kilo fiyatlarının özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin talebini karşılamadığını dile getiren Taneli, "Açıklanan bu fiyat olumlu bir açıklamadır. Ancak yetiştiricilerimizin üretim maliyetlerini dahi karşılamayacak bir fiyattır. Yem fiyatlarındaki artışlar ve girdi maliyetleri dikkate alındığında bu fiyatlarla yetiştiricilerimizin hayvan yetiştirmekte maddi olarak zora sokacağı kanaatindeyiz.  Bir yandan yem fiyatlarındaki artışlar, diğer yandan mevsim itibarıyla hayvanların yaylımdan uzak sadece yem ile beslenmeleri konusu mevsimsel olarak değerlendirildiğinde yetiştiricilerin açıklanan fiyatlardan hayvan kesimine yönelmesi mümkün görülmemektedir. Bu durum da ülke ekonomisinin geleceğine olumsuz etki sunacağı anlamına geldiğini söylemek istiyoruz. Bu fiyat politikasının aynı zamanda büyükbaş hayvan yetiştiricilerini de sıkıntıya sokacağı kanaatindeyiz. Geçen yıl 70 TL olan normal yem fiyatları 100 TL’ye yükselmiştir. Büyükbaş bir hayvan yetiştirmenin maliyeti hesaplandığında verilen fiyatın yetersiz olduğu görülecektir" diye konuştu.

En az 36 TL olmalı

Taneli, açıklanan fiyatların en az 36 olması gerektiğini ifade ederek, "Üreticilerin taleplerini şu şekilde sıraladı;  Talebimiz açıklanan karkas et fiyatları bir nebze de olsa yettiriciyi rahatlatmak konusunda fayda sağlayacaktır. Et Süt Kurumu tarafından 32 TL’de 34 TL’ye çıkarılmış olması çok önemlidir. Bu konuda Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve Et Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığın tarafından yapılan istatistikler Et Fiyatlarının 36 TL’ye mal olduğunu belirtmişlerdir. Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan fiyat yem ve girdi maliyetleri dikkate alındığında yetiştiricilerin taleplerini karşılamamaktadır. Bu nedenle Et Süt Kurumu tarafından açıklanan alım fiyatlarının 36 TL olarak revize edilmesi üreticileri rahatlatacaktır" ifadesini kullandı.