Vergide bilinçli olalım

30. Vergi Haftası kapsamında Malatya Vergi Dairesi ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 'Vergi Bilinci ve Vergiye Gönüllü Uyum' paneli düzenlendi.

Vergide bilinçli olalım

İnönü Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele, Gelir İdari Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Çolak, Gelir İdaresi Grup Başkanı Murat Aydın, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, Vergi Müfettişi Dr. Zübeyir Bakmaz, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Karabulut, Vergi Dairesi yetkilileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Panelin açılışında konuşan Gelir İdari Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Çolak, vergi konusunda bilgilendirme yaptı. Çolak, “Literatürde vergi bilinci, vergi ahlakı diyoruz ama geleceğin önemli bir olgusu olan vergi hem bizler için bir vatandaşlık görevi hem de devlete tanınmış bir vergi hakkı. Devlet, anayasadan aldığı vergi hakkını adil, eşit ve mükellefler arasından ayrım yapmadan vergileri almak zorunda. Bana düşen görev herkesi adil ve mali gelirine göre eşit koşullar sağlama, mükelleflere düşen görev ise kendi kazançlarında belli bir vergiyi zamanında devlet hazine ödeme yükümlülükleri var. Aslında bizler de her vatandaş gibi vergi mükellefiyiz, attığımız her adımda vergi ödüyoruz. Harcama yapıyoruz KDV ödüyoruz, araba alıyoruz ÖTV ödüyoruz, bilet alıyoruz özel iletişim vergisi ödüyoruz, reklam vergisi ödüyoruz, Damga vergisi ödüyoruz. Sanayi ve ticaret yapanlar nasıl ödüyorlar, vergiyi bizzat hissederek veriyorlar. İşlemler sonunda beyanname veriyorlar, dönem içerisinde değişik tür ve zamanlarda görevlerini yerine getiriyorlar. Yani vergisi gerçekten hissedenler mükelleflerimiz” dedi.

Görevi mükellefin işlerini kolaylaştırmak

Devletin vergi konusunda üzerine düşen görevlerinden bahseden Çolak, “Mükelleflerin görevlerini yerine getirirken onlara yardımcı olmak, işlerini kolaylaştırmak. Kutladığımız bu vergi haftasında bizler Gelir İdaresi olarak mükelleflerimize hangi tür kolaylıklar getirdik. Ülke genelinde 30 Vergi Dairesi başkanlığımız var. Yaklaşık binin üzerinde Vergi Dairemiz var. İçimizde Vergi Dairesini görmeyen arkadaşımız yoktur. Ama bizim vergi mükellefiyetimiz yok, yani bizim adımıza işyeri vergi mükellefiyetini yerine getiriyor, çalıştığımız kamu kurumları bu yükümlülüğü yerine getiriyor. Dolaysıyla bunu çok fazla hmiyoruz, peki ne zamana kadar ticaret hayatına atıldığımız zaman, bir işletme kurdumuz zaman bunu gerçekten hmeye başlıyoruz. Gelir İdaresi olarak benim görevim, mükellefin bu yükümlülükleri yerine getirdiği esnada onların işlerini kolaylaştırmak. Bilindiği üzere Gelir İdaresi olarak dijital vergi daire uygulamasına geçildi. Tüm işlemlerinizi e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz. 2010 yılından itibaren 21 milyar faturayı e-devlete yüklendi. 2018 yılında 220 milyon elektrik faturası uygulanmış. Bu 250 ağacın kesilmesine engel olmak demektir. Dijital vergi uygulamalarının bizi nereye götürdüğünü iyi analiz edebilmemiz lazım” diye konuştu.

Üniversitede stant açtık

Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz ise, Vergi Dairesi olarak, üniversitede bir stant açtıklarını dile getirerek, “Malum olduğu üzere konumuz Türkiye’de gelir teşkilatı ve teşkilat bünyesindeki meslekler olarak kabul edebiliriz. Öğrencilerin bu konuya yoğun ilgisi olduğunu düşünerek sadece bu panelle yetinmedik, bu hafta başında vergi dairesi olarak bir stant açtık. Bu standımız 2 hafta boyunca gençlerimizin hizmetinde olacaktır. Bu stantta görev alacak arkadaşlarımız öğrencilerimizden gelecek her türlü soruya hakkıyla cevaplandıracaklardır” ifadelerine yer verdi.  Protokol konuşmaları sonrası İİBF Öğretim Üyesi Serkan Berk, Vergi Müfettişi Dr. Zübeyir Bakmaz ve Gelir İdaresi Grup Başkanı Murat Aydın ‘Vergi Bilinci ve Vergiye Gönüllü Uyum’ panelini gerçekleştirdiler.