Vatandaşlar müteahhitten, müteahhitte betoncudan şikayetçi 'Bu kış dışarıdayız'

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Kentte, bir yandan yıkım çalışmaları sürerken yandan da yeniden inşa süreci devam ediyor. Deprem sonrası fahiş fiyat artışları yaparak Malatyalı vatandaşların ev sahibi olmalarını zora sokan beton firmalarının, vergi kaçırmak için müteahhitlere beton satışı yapmadığı iddia edildi. Hem beton firmalarının hem de müteahhitlerin kendilerini mağdur ettiğini ileri süren vatandaşlar 'Kış kapıda, böyle giderse bu kışı da dışarıda geçireceğiz' diyerek tepki gösterdiler. 

Vatandaşlar müteahhitten, müteahhitte betoncudan şikayetçi 'Bu kış dışarıdayız'

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından, ciddi bir yıkımların meydana geldiği Malatya’da yeniden inşa süreci devam ediyor. Ancak bu süreçteMalatyalılar her gün yeni fırsatçılıkla karşı karşıya kalıyor.Vatandaşlar müteahhitlerden müteahhitlerin de beton firmalarından şikayetçi olduğu kentte, beton firmalarının, vergi kaçırmak için müteahhitlere beton satışı yapmadığı iddia edildi. Gazetemize konuşan vatandaşlar, hem beton firmalarının hem de müteahhitlerin kendilerini mağdur ettiğini ileri sürdüler. 

Vergi mi kaçırıyorlar? 

Depremlerden sonra aylarca inşaat yapamadıklarını dile getiren müteahhitler, “Hiç çalışma olmadı. Mecburen durdurmuştuk. Tam çalışmaya başladık, işçilik ücretlerinde olsun malzeme fiyatları olsun katlandı. Bu şartlar altında biz nasıl çalışacağız nasıl üreteceğiz ürettiğimizi nasıl hangi fiyatla satacağız. Aldığımız ürünlerin zammına yetişmek mümkün değil. Hepsi bir yana beton bulamıyoruz. Hangi firmalarla görüşsek beton sıkıntısını aşamıyoruz. Vatandaşlar kendi evlerini kendi yapıyor beton gidiyor diye adamlar müteahhitleri geri plana atıyorlar. Burada ki amaç vergi kaçırmak. Yalnızca beton başından kaçırılan vergi değil. Birde işler çok. Bu dönemde bütün işlere fatura keserlerse vergi dilimleri değişecek asıl ondan kaçmaya çalışıyorlar. Bu devletten de milletten de çalmaktır. Bu duruma çözüm bulunmalı. Bizim bitirmemiz gereken bir sürü inşaat var. Bunları bekleyen onlarca depremzede evsiz aile. Fırsatçı beton firmaları yüzünden vatandaşlarımız bu kışı da dışarıda geçirebilirler. Sezonun kapanmasına 2 ayımız kaldı. Son iki ay ne yapabilirsek yaptık. Vatandaşlar için acele edilmeli. Malatyalılar bu zulümden kurtarılmalı” diye konuştular.

Çekişme vatandaşı mağdur ediyor

Yaşanan depremlerde ağır yıkıma uğrayan kentte vatandaşlar ise, İnşaat faaliyetlerinin, yer seçiminden binalardaki taşıyıcı sistemlerle demir ve beton malzemelerinin kalitesine, ruhsatlandırma ve denetim süreçlerinde yöneticilerin ve müteahhitlerin sorumlu olduğunu iddia ettiler. Vatandaşlar, orta hasarlı evlerinin akıbetinin belli olmadığını, artan kira fiyatlarından dolayı ev bulmanın neredeyse imkansız olduğu yüksek fiyat ödemeye mecbur bırakıldıklarını dile getirerek, “Kentte konut yapımı hızlandırılmalı, orta hasarlı binaların ne olacağına bir an önce karar verilmeli. Evimizi tamir etmek istiyoruz, müteahhitle konuşuyoruz, beton fiyatları yüksek diyerek fahiş fiyat söylüyor. Beton firmaları ve müteahhitlerin çekişmesi vatandaşı mağdur ediyor. Böyle gider kışı dışarıda geçirmek zorunda kalacağız. Yetkililerin bu duruma bir önce çözüm bulması gerekiyor” ifadesini kullandılar.