Vatandaş sobaya yöneldi

Doğalgazın yaygınlaşmasıyla birlikte tarih olmaya başlayan sobalar, havaların soğumasıyla beraber soba satışlarında artış yaşanırken, Malatya'da Bakırcılar Çarşısındaki Sobacı esnafı, doğalgaz gelmesi ile azalan işlerinin, artan doğalgaz faturaları nedeniyle bu yıl yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

Vatandaş sobaya yöneldi

Son zamanlarda doğalgaza gelen zam nedeniyle vatandaş,  artık doğalgazı yakmak yerine sobaya dönme yöntemlerine başvuruyor. Malatya Bakırcılar Çarşısı esnafı, yaklaşan kış ayında sobalara olan ilginin arttığını dile getiriyor.  Doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte sobacılık sektörünün sıkıntı yaşamaya başladığını vurgulayan esnaf, Soba günümüzde hala bir ihtiyaç, çünkü doğal gaz faturaları aylık 600-700 TL, nasıl ödenecek ki bu faturalar. Çok gariban insanlar var, onun altından çıkamıyor. Belki merkezi sistemlerde fatura 300-400 lira gelir ama müstakil evlerde doğal gaz fiyatları 700 liranın altına düşmez. Bir emekli maaşı bin 500-600 lira peki, bu adam nasıl 600 lira doğal gaza verecek? Bunun elektriği, suyu, yemesi, içmesi bunların hepsi masraf onun için bahçesinde odunu olan, devletin kömür verdiği ihtiyaç sahibi kişiler hala soba kullanmaya devam ediyor" şeklinde konuştular. 

Soba fiyatlarında artış var

Soba satışlarıyla ilgili konuşan esnaflar, "Satışlar biraz da olsa arttı ama pandemi sürecinde fabrikalar, soba imalatı yapmayınca fiyatlar arttı. Geçen seneye rağmen bayağı, yüzde yüz artış var soba fiyatlarında. Eskiden sobaları kendimiz üretiyorduk, şu an maliyeti bayağı pahalı olduğu için hazır getiriyoruz, daha ucuza geliyor. Bu sene pahalı olduğu için genelde ucuz sobalara rağbet var. Malatya’da eskiden burada onlarca Sobacı vardı. Şimdi topu topu 3 Sobacı kaldık. Biz soba yetiştiremiyorduk.  Yani eskisi kadar satışlarımız yok ama devam ediyoruz. Doğal gazın yaygınlaşmasıyla beraber ister istemez soba satışlarımızda düşüş yaşandı. Ama yine de rağbet var özellikle doğal gazın olmadığı kırsal alan, köy ve taşra alanlarda yaşayan vatandaşlarımız halen soba yaktıkları için satışlarımız ara ara oluyor" diye konuştular.