Vatandaş mağdur yetkililer duyarsız

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla zarar gören illerden olan Malatya'da ilk hasar tespitinde ağır hasarlı olarak belirlenen yapıların, bina sakinleri tarafından kapı pencereleri söküldü. Daha sonraki hasar tespitlerinde ise ağır hasarlı yapılara hafif hasar verildi. Yapı stokundaki yanlış denetlemeden dolayı mağdur edildiklerini belirten vatandaşlar, yetkililerin konu ile ilgili geç açıklama yapmasını duyarsız buldu. Depremzede vatandaşlar, 'Evlerimize ağır hasarlı denildi. Yıkım kararı verildi. Sonraki kontrolde hafif hasarlı olduğu ifade edildi. Yetkililer duyarsız biz mağduruz' dedi. 

Vatandaş mağdur yetkililer duyarsız

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla etkilenin illerin başında gelen Malatya’da 6 bin yapı yıkılırken, 100 binden fazla yapı da ağır hasar aldı. Kentte bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan da ağır hasarlı yapıların yıkımı sürüyor. Depremlerin ardından şehirde başlayan hasar tespit çalışmaları tamamlanmış ve askı süreci başlamıştı.  Askı süresinin 6 Mayısta sona ermesiyle birlikte kentteki yüzlerce yapının ağır hasarlıdan hafif hasarlıya çevrilmesi beraberinde tartışmaları getirdi. Vatandaşlar,  hem ağır hasarlı yapıların hafif hasara dönüştürülmesinden hem de hırsızlardan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirterek, yetkililere seslerini duyuramadıklarını söyledi.  Ağır hasarlı olan yapıların ikinci hasar tespitinden veya itirazlar sonrasında az hasarlı olarak gösterilmesine tepki gösteren vatandaşlar, hasar tespitlerinin neye göre yapıldığını depremde mağdur olduklarını ancak kendilerinin asıl mağduriyetlerini ise hasar tespit çalışmalarında yapıldığını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Akpınar’da ağır hasarlı ve boşaltılmış 3 katlı bina, kapı pervazlarını sökmeye çalışan hurdacıların üzerine çökmüş bir vatandaş hayatını kaybetmişti. Ağır hasarlı binanın çökmesi sonrasında yetkililerin kapı pencere sökmeyin yönündeki uyarılarına vatandaş tepki gösterdi.

Vatandaşlar, “Neden açıklamayı önce değil de kapı pencere söktükten sonra yapma gereği duydunuz” diye sitem ettiler. Akpınar’da çöken binada basın mensuplarına açıklamada bulunan Malatya Valisi Hulusi Şahin, ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda vatandaşları uyararak, “Ağır hasarlı binalara her ne sebeple olursa olsun asla girilmemesi gerekiyor. Buralardan kapı pencere sökmek ya da benzeri şeyler almak için herhangi bir hamlede bulunmamak gerekiyor. Çünkü binaların yapısal bütünlüğü bozulmuş, her an yıkılabilir. En ufak bir titreşimde bu binalar yıkılabilir. Şehrimizde 35 bin civarında böyle ağır hasarlı bina var. Bu binaların yıkımı zaman alacak. Bu binalara girilirse hayati tehlike olur. Bugün burada gördüğümüz maalesef bunun bir örneği oldu. Sizin aracılığınızla yine söylüyorum lütfen ağır hasarlı binalardan uzak duralım." İfadelerine yer verdi.

Yapı stoku bir daha denetlemeden geçmeli

Yapı stokunun tekrar denetlemeden geçmesi gerektiğini ve itiraz süreci bitinceye kadar vatandaşların kapı penceresini sökmemesi gerektiği uyarısında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “ Malatya 6 Şubat’ta iki büyük deprem yaşadı. Bunun neticesinde yapı stokumuz ağır tahribat aldı.  Hasar tespite baktığımız zaman bazı binalar hafif olmasına rağmen ağır, bazıları ise ağır hasarlı olmasına rağmen hafif hasarlı raporu almıştır. Yapı stokumuzun bir daha denetlemeden geçmesi gerekmektedir.  Bu denetlemeler yapılıncaya ve itiraz süreçleri bitinceye kadar kimse kapısını penceresini sökmesin. Allah’ın izni ile şehrimizi yeniden dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Vatandaş mağdur edildi

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da evlerin ağır hasarlıdan hafif hasarlıya çevrildiği için mağdur edildiğini söyledi. Ağbaba, "Önce ağır hasarlı denildi. Yıkım kararı verildi. Sonraki kontrolde hafif hasarlı olduğu ifade edilen maalesef insanlar oradaki kapı pencereleri 20-25 bin liraya sattılar. Ardından hafif hasarlı, oturulabilirsiniz denildi. O zaman da kapı ve pencere kalmadı. Aynı kapı ve pencereyi almak için şimdi 400-500 bin lira isteniyor. Bu da maalesef Malatya’yı yönetenlerin beceriksizliği sorumsuzluğu. Bu sorumsuzluğun cezasını kim çekecek bilmiyoruz ama maalesef mağdur olan yine vatandaş oluyor. Yine mağdur olan Malatyalı” açıklamasında bulunmuştu.