Vatandaş çözüm istiyor

Malatya Yeşilyurt İlçesine bağlı mahalle muhtarları, başıboş sokak köpeklerinden dolayı günde en az on kişinin kendilerini aradıklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesinden ve Yeşilyurt Belediyesinden konuya bir çözüm bulmasını istediler.

Vatandaş çözüm istiyor

Muhtarlar yaptıkları açıklamada, mahalle aralarında topluca gezen başıboş dolaşan sokak köpeklerinin vatandaşların korkulu rüyası haline geldiğini dile getirdiler. Başıboş sokak köpekleri vatandaşların korkulu rüyası haline geldiğini vatandaşları korkuttuğunu belirten muhtarlar, "Sürüler halinde gezen köpekler vatandaşları bazen metrelerce kovalıyor. Özellikle sabah namazına giden cami cemaati ve erkenden okula giden öğrenciler büyük korku yaşamaktalar. Köpek saldırılarından dolayı yaralanan öğrenci ve vatandaşlar var. Ayrıca bisiklet, motosiklet ve arabaların arkasından koştukları için trafiği tehlikeye düşürüyorlar" diye konuştular.

Hayvan barınağında tutmak yasak

5199 sayılı kanunun belediyelerin elini kolunu bağladığını ileri süren muhtarlar, "Belediye yetkilileri 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereğince sahipsiz köpekleri hayvan barınağında tutamıyor kanunla koruma altına alınan köpekler yasa gereğince rehabilitasyon işlemleri olan; acil müdahaleleri, tedavileri, gerekli işlem ve girişimleri ile üremelerinin önüne geçmek için kısırlaştırma operasyonlarını yaparak,  barınma ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayarak rehabilite edilen bu hayvanlardan uygun olanları tekrar alındıkları bölgelere bırakılmak zorunda. İlçe belediyeler ise sadece yaralı ve hasta sokak hayvanlarına hizmet veriyor.  Bütün yük Malatya Büyükşehir Belediyesi Veteriner işleri Müdürlüğünde kalınca küpeleme ve kısırlaştırma noktasında hizmetler yetersiz kalıyor. Belediyenin bu sokak köpekleri genelde belediye tarafından toplanarak hayvan barınağına konuyor ya da kısırlık aşısı yapılarak tekrar sokaklara salınıyor. Köpeklerin aşılanıp, aşılanmadığı ise kulaklarına takılan küpeler ile anlaşılıyor ancak son zamanlarda mahallelerimiz cadde ve sokaklarında kulaklarında küpe olmayan onlarca sokak köpekleri görülmeye başlandı. Bundan önceki yıllarda köpek saldırması sonucu ölen ve yaralanan vatandaşlar oldu. Vatandaşlar korkudan çocuklarını  sokağa çıkaramıyor.. Sürü halinde gezen sokak köpekler kabus olmaya deva ediyor. Belediyeyi arıyoruz kanun var diyor vatandaş ya çocuğuma veya bana saldırırsa ne olacak diyor.. Biz muhtarlar olarak her ne kadar vatandaşa kanun gereği sokak köpekleri hayvan barınaklarında tutulamıyor desek de vatandaş ta haklı olarak ya çocuğuma saldırır yaralar veya ölümüne sebep olursa hesabını kim verecek diyor" ifadelerini kullandılar.