Valilik sessiz kalınca Baro devreye girdi

Malatya Barosu Başkanlığı, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya'da, valilik kararına rağmen yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin insan ve çevre sağlığına aykırı bir şekilde devam ettiği belirterek, konunun takipçisi olacaklarını duyurdu.

Valilik sessiz kalınca Baro devreye girdi

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Malatya’da, binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Kentte ağır hasarlı binaların yıkım işlemi devam ederken, yıkılan binaların enkazlarındaki ayrıştırma işlemleri de sürüyor. Geçtiğimiz günlerde enkazın yerinde ayrıştırılması tepkilere neden olmuş ve sonrasında Malatya Valiliği, yerinde ayrıştırmanın yasaklandığını duyurmuştu. Ancak yasağa uymayıp yerinde ayrıştırmaya devam eden ve yıkımları su yardımıyla yapmayan firmalara tepkiler günden güne artıyor. Valilik kararlarına rağmen insan sağlığına aykırı çalışma yapan firmalara bir tepki de Malatya Barosu Başkanlığından geldi. Malatya Barosu Başkanlığı, firmaların, alınan kararlara rağmen enkaz alanlarında ayrıştırma yapmaya devam ettiğini, yıkım alanlarında sulama yapmadığını ve bu durumun insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini ifade ederken yetkilileri de göreve davet etti. Başkanlık, firmaların karara uymaması halinde suç duyurusunda bulunacaklarını vurguladı.

İnsan ve çevre sağlığına aykırı

Başkanlıktan yapılan açıklamada,  6 Şubat depremlerinden sonra yapılan yıkım çalışmalarının kurallara aykırı olduğu vurgulanırken, valilik tarafından alınan kararlar şu şekilde sıralandı: “Ülkemizde ve ilimizde 6 Şubat tarihinde ve akabinde meydana gelen depremler sonucunda şehrimizde yüzlerce bina yıkılmış binlerce bina ise ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. Depremlerin meydana geldiği tarihten bugüne yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri devam etmektedir. Yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerini yapan firmaların insan ve çevre sağlığına açıkça aykırı enkaz kaldırma ve yerinde ayrıştırma işlem ve uygulamaları nedeniyle Malatya Valiliği tarafından 11 Temmuz  tarihinde aşağıdaki kararlar alınmıştır:
1. Yıkımı gerçekleştiren firmalar tarafından yıkım sahasında hiçbir şekilde enkaz ayrıştırması yapılmayıp, geçici depolama sahalarında ayrıştırma yapılacaktır. Firmalara yeterli miktarda ayrıştırma sahası tahsis edilecektir.
2. Vatandaşlarımızın enkazdan çıkan toz vb. unsurlardan etkilenmemesi için yakın yapılan alanda yeteri kadar sulama aracı bulundurması ve kesintisiz sulama yapması zorunludur. Büyükşehir Belediyesi, sulama araçlarına su tedariki için gerekli tedbirleri alacaktır.
3. Yıkım yapılan bölgede vatandaşların kullanmakta olduğu kamusal alanlara, yol, kaldırım, sokak aydınlatması, yeşil alan vb. yerlere zarar verilmemesi için yüklenici firmalar gerekli tedbirleri alacaktır.
4. Yıkım yapılan sahada sözleşmede taahhüt edilen miktarda iş makinası araç ve gerecin bulundurularak yıkım işleminin gecikmeye mahal verilmeden ivedilikle tamamlanacaktır. 5. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce ağır hasarlı binalara kırmızı kod yapıştırma işleminin süratle tamamlanacaktır.

6. İdarece belirlenen hususlara uymayan firmalara cezai işlemlerin yetkili kurumlarca yapılması kararları alınmıştır.”

Denetimler yetersiz

Malatya Valiliğinin kararlarına rağmen, firmaların yerinde ayrıştırmaya devam ettiğini, yıkım alanlarının yeteri kadar sulanmadığını, bu durumun basında ve sosyal medyada gündeme geldiği kaydedilen açıklamada, gerekli önlemlerin alınmaması halinde salgın hastalıklarının ortaya çıkacağı dile getirildi. Vatandaşların toz bulutuna mahkûm edildiği ifade edilen açıklamada şunlara yer verildi: ”Baro başkanlığımızca yerinde yapılan tespitler ve basın ve yayın kuruluşları ile sosyal medya araçları vasıtasıyla yapılan haber ve paylaşımlardan anlaşıldığı üzere, enkaz kaldırma işlemi yapan firmaları alman kararlara rağmen halen enkaz alanlarında ayrıştırma yapmakta oldukları ve enkaz kaldırma ve yıkım alanlarında hiçbir şekilde yeterli sulama yapmadıkları ve bu nedenle şehrimizin kamu sağlığını açıkça tehdit eder şekilde adeta bir toz bulutuna mahkum edildiği gözlemlenmektedir. Bu durum, ilgili idarelerce yapılması gereken denetimlerin yetersiz olduğu sonucunu doğurmaktadır. Gerekli önlemlerin ivedilikle almaması halinde, şehrimizde salgın hastalıkların baş göstermesi ve kamu sağlığını ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalması riski bulunmaktadır. Malatya Barosu Başkanlığı ve Malatya Barosu Hayvan Hakları ve Çevre Komisyonu olarak; Malatya Valiliği tarafından alınan 11 Temmuz 2023 tarihli kararlar doğrultusunda gerekli kontrol ve denetimlerin yapılarak ilgililer hakkında adli ve idari yaptırımlarım uygulanması konusunda yetkilileri göreve davet ediyor, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz.”