Valilik Duyurdu: İhtiyaç Fazlası Kiralanabilecek! İşte Detaylar...
Malatya Valiliği, ihtiyaç fazlası mera, yaylak ile kışlakların kayıtlı göçer ve sürü sahiplerine kiralanacağını duyurdu. Kiralama işlemlerinin ise ihale usulüyle yapılacağı belirtildi. Peki, hangi ilçe ne zaman mera/yaylak ile otlaklara gidebilecek? Otlatma başlangıç ve bitiş süresi nedir? İşte tüm detaylar…
Malatya Valiliği, ihtiyaç fazlası mera, yaylak ile kışlakların kayıtlı göçer ve sürü sahiplerine kiralanacağını duyurdu. Kiralama işinin ise Mera Komisyonları tarafından ihale usulüyle gerçekleştirileceği belirtildi.
Otlatma Süresi En Fazla 180 Gün Olacak
Valilik tarafından yapılan açıklamada, meralara çıkış tarihi: Battalgazi, Yazıhan, Kale ilçelerinde 15 Nisan-15 Ekim, Darende, Doğanyol, Pütürge, Akçadağ, Doğanşehir, Arguvan, Arapgir, Yeşilyurt, Kuluncak ile Hekimhan ilçelerinde 01 Mayıs-01 Kasım olarak belirlendi. Belirlenen tarihlerden önce meralara gidilmeyecek ve bu tarihlerden sonra kalınmayacak. Otlatma periyodu en fazla 180 gün olup; otlatma başlangıç ve bitiş tarihleri, yıl içerisindeki mevsim koşullarına göre İl Mera Komisyonu tarafından alınacak yeni bir karar ile 1 (bir) ayı geçmemek üzere ileri veya geriye alınabilecek.
Öncelik Malatyalı Göçer ve Sürü Sahiplerine Verilecek
İhtiyaç fazlası olarak belirlenen meralar, öncelikle Malatya’daki kayıtlı göçer ve sürü sahiplerine kiralanacak. İl içi talepler karşılandıktan sonra da il dışından gelecek göçer ve sürü sahiplerine kiralama yapılacak. Kiralama bedeli ise İl Mera Komisyonunca belirlenecek.
İl Sınırı Korunacak
Açıklamada, çevre illerden gelen göçerlerin Malatya sınırından izinsiz geçerek il sınırları içerisinde hayvan otlatmalarının önüne geçmek için sıkı tedbirler alınacağı belirtilirken, “İl sınırları kontrol altında tutulacak ve bu tür geçişlere kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Yol kontrol noktalarında mutlaka hayvan sevkiyatı yapan kişiden Yurtiçi Hayvan Sevklerine mahsus Veteriner Sağlık Raporu istenecektir. İl içi nakillerde ise Hayvan Pasaportu olmasına dikkat edilecektir. Emniyet ve Jandarma Teşkilatı bu hususlarda azami özen gösterecektir.” ifadeleri kullanıldı.
İhale tarihi ve şartlar şu şekilde:
“1- İlimizdeki mera ve yaylakları kiralamak isteyen sürü sahipleri ve göçerler otlatma mevsimi başlamadan önce kiralamak istedikleri yeri, hayvan cins ve miktarını belirten bilgi ve belgeler (Bakanlık Kayıt Sistemleri), nüfus kaydı belgesi, Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış adli sicil belgesi, birlikte gelecek aile bireyleri ve çobanları için daimi tebligat adresi beyan edecekleri bir dilekçe ile İl Mera Komisyonuna sunulmak üzere İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 17 Şubat-17 Mart müracaat edeceklerdir. Ayrıca, müracaatlarda; Geçici Teminat Makbuzu ile mera ve yaylalara tecavüz ve haksız otlatma yapmayacağına, civardaki şahıs arazilerine zarar vermeyeceğine dair Taahhütname dilekçeye eklenecektir.
2-İhale, İl Mera Komisyonu tarafından 2 (iki) aşamalı olarak yapılacak olup; Kiraya verilecek mera ve yaylakların bulunduğu ilçe ve mahallelerinde bulunan çiftçilerimize öncelik verilecek ve birinci aşamaya sadece bu üreticiler katılacaktır. İlimize bağlı diğer ilçelere kayıtlı sürü sahipleri ve göçerler ile diğer iller ve bunlara bağlı ilçelere kayıtlı göçer ve sürü sahipleri ikinci ihaleye katılabilecektir. İkinci ihaleye önce ilimize kayıtlı göçer ve sürü sahipleri katılacak, İl dışından gelecek olan göçer ve sürü sahipleri İl içi ihtiyaçlar karşılandıktan sonra ihaleye alınacaktır.
İhale tarihleri İl Mera Komisyonu tarafından mera veya yaylanın bulunduğu mahalle ve ilçe üreticileri için 07 Nisan 2025 Pazartesi günü, İlimize bağlı diğer ilçelere kayıtlı sürü sahipleri ve göçerler ile komşu ve diğer iller ve bunlara bağlı ilçelere kayıtlı göçer ve sürü sahipleri için ise 14 Nisan 2025 Pazartesi günü olarak belirlenmiştir. İhale saatleri ve ihtiyaç fazlası olarak kiraya verilmesi uygun görülen mera ve yaylaklar ait listeler ihale öncesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilan panosu ve Web sitesinden ilan edilecektir.
3-İsteklilerin üzerine kayıtlı hayvan sayılarını ibraz etmek suretiyle Mera Yönetmeliğinin 13. madde önceliğinden yararlanmaları için mera ve yaylanın bulunduğu ilçe ve mahallenin nüfus kaydına sahip olması veya Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde mera ve yaylanın bulunduğu ilçe ve mahallelerinde en az altı ay ikamet ettiğini belgelendirmesi gerekmektedir. Bu durum vukuatlı nüfus kayıt örneğinde açıkça yazılmalıdır. Yukarıda önceliği belirlenen ve tüm belgeleri tam olan istekliler arasında ihale yapılacaktır. İlgili mera ve yaylakların bulunduğu ilçe ve mahallelerinde bulunan çiftçilerimizden gerekli şartlarını taşıyan istekli tek kişi olması durumunda bile ihaleye diğer ilçelerdeki çiftçiler ile komşu ve diğer iller ile bunlara bağlı ilçelere kayıtlı göçer ve sürü sahipleri alınmayacaktır. İhale, müracaat sahibi istekli ile yapılacak pazarlık ile sonuçlandırılacaktır. Birden fazla talip bulunması halinde en yüksek bedeli ödeyene kiralama yapılacaktır.”