Vakalar bini aştı

Malatya'da koronavirüsle mücadele kapsamında haftalık vaka sayısında artış yaşandı. Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Omicron varyantı ile birlikte vaka sayılarının yükselişini sürdürdüğünü belirterek, 'Bu hafta itibariyle 800'lere ulaştık, maalesef son 2-3 gündür vaka sayıları günlük binin üzerinde seyrediyor' dedi.

Vakalar bini aştı

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentte vaka sayılarında dikkat çeken bir artış yaşandığını belirterek, kentteki  haftalık vaka sayısının günlük 1000'lere ulaştığını belirterek, vatandaşları uyardı. Kentteki son Covid-19 tablosunu ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de uygulamaya başlanan Turkovac aşısını gazetemize değerlendiren Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, vaka sayılarının batıdan doğuya doğru bir dalga seyrettiğini vurguladı. Bentli, Turkovac aşısına bu hafta başlandığını Turkovac'a çok büyük rağbetin olmadığını anlattı. 

Batıdan doğuya doğru bir dalga seyrediyor

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da vaka sayılarında artış olduğunu ifade eden Bentli, "Tabi batıdan doğuya doğru bir dalga seyrediyor.  Batı'da düşüşe geçti.  Ülkemizde vaka sayıları 100 bini aştı. Vaka sayılarının çok yüksek görüldüğü illerde hastane doluluk oranları çok artmadı. Herhangi bir kısıtlama kararı alınmadı, alınamayacak gibi görünüyor. Gördüğümüz Avrupa'da vaka sayıları yüksek olmasına rağmen birçok kısıtlamanın kaldırılacağını duyuyoruz. Hatta İngiltere'nin izolasyonu kaldırma ihtimali olduğunu söyleniyor.  Bizde halen izolasyon süreci devam ediyor.  Pozitif vaka semptomsuz olsa bile riskli görünüyor, evden çıkamıyor, yolculuk yapamıyor" diye konuştu.

Vaka sayıları günlük binin üzerinde 

Bentli, son 3 günde vaka sayısının binli rakamlara ulaştığına dikkat çekerek, "Günlük vaka sayısında bir hafta önce yaklaşık 500'e ulaşmıştık. Bu hafta itibariyle 800'lere ulaştık, maalesef son 2-3 gündür vaka sayıları günlük binin üzerinde seyrediyor. Ama hastaneye yatış oranlarımız çok ciddi oranlarda artmadı. Tabiki hastaneye yatış var. Özellikle kronik hastalığı olanlar, aşısızlar ve yaşlılar daha çok etkileniyor. Yoğun bakımda yatan hasta sayılarımız 40'ı geçti. Entübe hasta sayımız 10'un üzerine çıktı. Biz halen diyoruz bireysel alınacak önlemler toplu alınacak önlemlerden daha önemli. Özellikle kapalı ortamlarda maskeye dikkat edelim. Bu varyantın pikini önümüzde bir hafta gördükten sonra inşallah daha da rahatlayacağımızı düşünüyoruz. Okulların başlamasıyla birlikte velilerden maske konusunda daha dikkatli davranmalarını istiyoruz. Yaşlılara yaklaşmamalarını rica ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Turkovac'a çok büyük rağbet olmadı

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de uygulamaya başlanan Turkovac aşısı ile ilgili Bentli şu ifadeleri kullandı; "Pazartesinden beri Turkovac aşısı yapılmakta. Randevulu sistemle yapıldığı için 100-150 arasında aşılanma olduğunu görüyoruz.  Bizim beklentimiz daha yüksekti. Niye yüksekti, aşı ile ilgili tereddütlü vatandaşlarımız yerli aşıyı bekliyorlardı. Ama Turkovac aşısına başladığımız bu hafta Turkovac'a çok büyük rağbetin olmadığını görüyoruz. Ama vaka sayıların artmasıyla beraber aşıya rağbet artıyor. Biz yerli aşımız, Turkovac ile aşılanma oranının biraz daha artacağını düşünüyoruz ama aşılanmanın bir anlamının kalmadığını vurgulamamız gerekiyor. Mutlaka vatandaşlarımızın hatırlatma dozunu yaptırması gerekiyor. İki doz ne Sinovac ne de Biontech'in yetmediğini biliyoruz. Son 3 ayda aşı yaptırmamış vatandaşlarımızın hatırlatma dozunu da yaptırmalarını öneriyoruz."