Vaka sayılarında artış var

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son iki haftada pozitif vaka sayılarında ciddi bir artışın olduğunu belirterek, 'Son 2 haftada, pandeminin ilk dönemlerindeki rakamlardan da biraz daha fazla sayıda pozitif vakaya rastlıyoruz. 2 haftada vaka sayısı günlük yaklaşık 20'li rakamları buluyordu. Son 2 gün hariç, iki gündür tekli rakamlara düştü' dedi.

Vaka sayılarında artış var

Malatya’daki korona virüs salgını hakkında gazeteciler bilgi veren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son iki gün haricinde kentteki son iki haftadaki pozitif sayısının günlük 10’un üstünde olduğunu ifade ederek, vatandaşlara maskesiz kesinlikle dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulundu. 

Pozitif sayımız son 2 gün hariç günlük 10’un üstünde 

Bentli, son 2 haftadır vaka sayılarında bir artış var olduğunu dile getirerek, pandeminin ilk dönemlerindeki rakamlardan da biraz daha fazla sayıda pozitif vakaya rastlanan günlerin olduğunu söyledi. 2 haftadır vaka sayısının günlük yaklaşık 20'li rakamları bulduğunu ifade eden Bentli, son iki günde rakamların tek sayılara düştüğünü belirtti. Yaz aylarında virüsün bulaşıcılığında hiçbir şekilde azalma olmadığının görüldüğünü vurgulayan Bentli, "Yaz aylarında işte bulaşıcılığı azalacak diye beklenen koronavirüsün, maalesef şu anda bulaşıcılığı aynı hızda devam ediyor. Tabii bu bilimsel olarak henüz tam olarak gösterilmemiş.  Ama biraz daha özellikle genç hastalarda daha iyi seyrediyor. Ama yaşlı hastalarımızda hala hastalığın ağır seyrettiğini de görüyoruz. Yoğun bakımdaki hasta sayılarında Türkiye'deki açıklanan rakamlar da gördüğünüz gibi son bir haftadan daha öncesi günlerde sürekli bir düşüş görülüyordu. Hem solunum cihazına bağlanan hasta sayısında hem de yoğun bakım hasta sayısında düşüşe geçti ama Türkiye'de şu anda yoğun bakım hastalarımız var.  Bizde de şu anda yoğun bakımda olan hastalarımız var. Bunlar bir tanesinin genel durumu orta, 2 tanesi de maalesef solunum cihazına bağlı olan, ek hastalıkları olan hastalar.  Ama dediğim gibi il genelinde hala pozitif sayımız günlük 10’un üstünde son 2 gün hariç" diye konuştu.

Türkiye geneli ile aynı oranda bir pozitiflik saptandı

TUİK tarafından yapılan çalışmaya değinen Bentli, "Tüm Türkiye'de yaklaşık 150 bin kişiden, hem eliza, kandan antikor düzeyi, hem de boğaz sürüntüsü ve burun sürüntüsü ile PSR çalışıldı. Bunları biz bakanlığımızın sisteminde giriyoruz. Bunların Türkiye'de bir hafta içinde biteceğini umut ediyoruz.  Bunların da tüm sonuçları çıkacak. Biz şu an gördüğümüz, duyduğumuz kadarıyla bu taramada Türkiye geneli ile aynı oranda bir pozitiflik saptandı. Bunlar da önümüzdeki günlerde çok büyük bir bilimsel veri olacak. Gerçekten dünyada örneği olmayan bir tarama şekli olacak. Bu taramaya da ülkemizin aşağı yukarı durumunun hangi seviyede olduğu ne kadar bağışıklık olduğu ve geliştiği ortaya çıkmış olacak" şeklinde konuştu.

1 kişi 19 kişiye bulaştırdı

İlimizde karantina altına alınan mahallelerle ilgili konuşan Bentli,  "Son zamanlarda biliyorsunuz Tecde mahallemizin Şentepe mevkiinde 2 ailede,  Konya’dan gelen bir kişinin öyküsü var. O kişi yaklaşık 19 kişiye bulaştırmıştı. Bunların hepsi de aynı aile içinde olan temaslı olanlar. Bunların da hepsinin genel durumu şu anda iyi. Hafif ateş ile başlayan bir klinikleri var. Ama bu hiçbir şey olmayacak diye algılanmamalı. Çünkü bu hastalığı 5. 6. 7’nci günlerden sonra hızla hastalığın ağırlaştığını da bazı hastalarımızda görüyoruz. Tecrübe ettik. Bir de Akçadağ İlçemizde 2 mezrada yine karantina süreci devam ediyor. Diğer bölgelerimizdeki karantina süreçleri tamamlandı" dedi. 

3 kurala riayet edelim 

Bentli, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Sayın Bakanımız bütün tweetlerinde, bütün paylaşımlarında bu 3 kuralı vurguluyor. Biz de buna paralel olarak tekrar vurgulamış olalım. Gerçekten de mesafe çok önemli,  fiziki mesafe çok önemli. Hatta sürekli dışarıda teması olan insanların evinde bile bu temasa çok dikkat etmeli. Özellikle yaşlılarına mutlaka bu temas konusunda da birlikte yaşadıkları evdeki yaşlılarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Buranın altını çizmek istiyorum. Yani eğer biz sürekli dışarıda çalışan biri isek, evimizde yaşlı biri varsa lütfen bu mesafe kuralına evimizde de devam edelim. Bu çok zor ama tabii ki çocuklarımıza da dikkat edelim" açıklamasında bulundu.

Maske takmayanlar 900 lira idari para cezası

Maskesiz kesinlikle dışarı çıkılmaması gerektiğine vurgu yapan Bentli, "Biliyorsunuz maske takmayanlara hiçbir şekilde tolere edilmeyecek. Herkese ceza kesilecek. Bu konuda İçişleri Bakanlığının Genelgesi'nde bundan sonra dışarıda herkes bir şekilde 900 lira idari para cezasına çarptırılacak. Tabii ki ondan da yine daha önemli diyebiliriz, el hijyeni. Bu el hijyeni tüm virüslerde önemliydi. Mutlaka el hijyenimize dikkat etmeliyiz. Elimizi yıkamadan ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürmeliyiz. Bu defalarca söylendi ama tekrar altını çizmiş olmak ve hatırlatmak amacıyla söylüyorum. Bu 3 kural olan, fiziki mesafe, maske ve el hijyeninden vazgeçmeyeceğiz. İnşallah bu 3 kurala uyarsak en azından bilmediğimiz mevcut pozitiflerin yayılmasını engelleyerek bu sürece hep birlikte inşallah atlatırız diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.