Vaka sayıları yeniden yükseldi

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Omicron varyantıyla birlikte kentteki vaka sayılarının dört kata kadar çıktığını, vaka sayılarındaki artışa rağmen hastaneye yatışlarda endişe verici bir yükselmenin söz konusu olmadığını söyledi.

Vaka sayıları yeniden yükseldi

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, gazetecilere vaka sayıları ve randevu sisteminde yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamada bulundu. Son iki haftadır özellikle Malatya’da vaka sayılarının yükselişte olduğunu anımsatan Bentli, bu artışların sebebini omicronun hızlı yayılma özelliğinden kaynaklandığını belirtti.

Omicron hızlı yayılıyor

Pandeminin henüz bitmediğini vaka sayılarının tekrar yükselişe geçtiğini ifade eden Bentli, "Henüz hastaneye yatış ve yoğun bakıma yansıması olmadı ama omicron varyantının daha düşük bir hastaneye yatış oranı olmasına rağmen vatandaşlarımızdan kurallara riayet etmelerini rica ediyorum. Çünkü omicron varyantının diğer varyantlara göre çok kolay ve sık bulaşı olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi. 

Vaka sayıları dört kat arttı

Bentli, Malatya'daki vakaların yarısından çoğu omicron varyantı olduğunu vurgulayarak, "Vaka sayılarının artış sebebi de bu. Bildiğiniz gibi 3 hafta önce 10'lu rakamlara düşmüştük, sonraki hafta 16'lı rakamlara geçtiğimiz hafta 25'li rakamları geçtik.  Son rakamımız 80'li rakamlarda bu hafta 100'lü rakamları geçeceğiz. Hızlı bir artış trendi var. Bu da omicronun çok sık bulaşmasına bağlı olarak beklenen bir durumdu. Hastanelere yatışın yüksek olmamasını ümit ediyoruz. Sayın bakanımız da açıkladı. Omicron varyantında 65 yaş altında hastane yatışında rakamlar çok düşük. Entübe on binde bir gibi bu bizi çok çok rahatlatıyor. Ama şu bir gerçek; artış hızı çok fazla olursa Malatya'da günlük 3-4 bin vaka olursa, eski dönemlerdeki gibi bizde 600,700'ler yatak sıkıntısı yaşayabiliriz ama o zamanda ramak kalmıştı yaşamamıştık ama bu dönemde inşallah yaşamadan bu süreci atlatırız. Vaka sayıları artmasına rağmen hastaneye yansıması olmadığından normal ameliyatlarımıza devam ediyoruz.  Hastanelerde normal rutin hizmetimizi veriyoruz" diye konuştu.

MHRS iddiaları asılsız

MHRS ile ilgili iddialara da yanıt veren Bentli, iddiaların asılsız olduğunu anlattı.  Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde günlük toplam 7 bin hastanın polikliniklerde muayene olduğunu ifade ederek, 10 dakikaya bir MHRS randevusu açtığımızda tüm hekimlerimizi günlük 3 bin randevu verebiliyoruz. Ama günlük 7 bin hastaya bakıyoruz, yüzde 60'ına randevusuz bakıyoruz.  Bazı branşlar hariç gelen hiç bir hastayı geri çevirmiyoruz. Özellikle Cildiye gibi aciliyet olmayan branşlarda sadece randevulu alıyoruz. Yüzde 70 polikliniğimiz randevusuz hasta da almakta. Hiçbir sıkıntımız yok. Randevu alıp, gelmeyenlerin sayısı da maalesef çok. Günlük 40 randevunun neredeyse yarısı gelmiyor.  Vatandaş 10 gün sonraya randevu alıyor, ama randevudan önce geliyor almak zorunda kalıyoruz. Aldığı randevunun iptalini yapamıyoruz, kendisinin yapması gerekiyor, yapmayınca randevu dolu gözüküyor.  Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, kimse geri çevrilmiyor. Herkes randevusunu rahatça alabiliyor. Acil hastayı zaten acilde muayene ediyoruz.  Acil ama önemli bir branşlarda hiç bir hastayı geri çevirmiyoruz" şeklinde konuştu. 

Siyasiler sağlığı siyasete alet etmesinler

Basın mensuplarının yanında sistemden randevu alan Bentli, en yakın tarihin bir hafta olduğunu vurguladı.  Pandemi sürecinde bir haftanın çok uzun bir süre olmadığını da ifade eden Bentli, "Basına düşen 2 branşla ilgili burada benim hesabımdan randevu alayım. Gördüğünüz gibi bir hafta sonrasına randevu alabiliyoruz.  Bu pandemi süresinde çok uzun bir zaman değil. Bizim her poliklinik için açtığımız randevu sayısı 40 iken hemen hemen bütün polikliniklerimiz 60 hatta 90 hasta bakan polikliniklerimiz var bu nedenle bu dönemde sağlığın siyasete alet etmemelerini siyasetçilerimizden istirham ediyorum.  Çünkü sağlık personelimiz pandemi sürecinde çanla başla çalışıyorlar" ifadesini kullandı.